«Προνόη»: Βράβευση για παρεμβάσεις σε μαθητές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Κοινωνία

«Προνόη»: Βράβευση για παρεμβάσεις σε μαθητές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ,  συμμετείχε με προφορική εισήγηση την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, στην 3η Ημερίδα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριάδνη» για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης στους μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αγωγής Υγείας της Β΄ Αθήνας του υπουργείου Παιδείας.

Για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη μεθοδολογία των παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές, το Κ.Π «Προνόη», τιμήθηκε με το Έπαθλο Καλύτερης Πρακτικής (Best Practice) από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, την «Ομπρέλα» (Διεπιστημονική Εταιρεία Ψυχολογικής Παρέμβασης) και την eNACSO (European NGO Alliance for Child Safety Online).

Στις δίωρες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται ανά τμήμα στα σχολεία της Κηφισιάς, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από μια συμμετοχική συνάντηση, με πολύ παιχνίδι και κινητοποίηση για ανάληψη ευθύνης, ενδεικτικά, για την παρακάτω θεματολογία: συμβόλαιο ομάδας – ανάγκη ύπαρξης κανόνων στις διαπροσωπικές σχέσεις, χαρακτηριστικά – περιγραφή φαινόμενου της εξάρτησης από το διαδίκτυο, αναγνώριση ατομικών χαρακτηριστικών υψηλού κινδύνου, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, εφαρμογές υψηλού κινδύνου, διαφορές πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας, γνώσεις και στάσεις απέναντι στο cyberbullying, ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξάσκηση στην επικοινωνία και στρατηγικές αντίστασης στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, κ.ά.

Η εισήγηση παρουσιάστηκε από τη Βασιλική Αλεξάκη – κοινωνική λειτουργό – ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικό στέλεχος Πρόληψης και υπεύθυνη για τις παρεμβάσεις στους μαθητές του Γυμνασίου, σε συνεργασία με την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Σωτηρία Μακαρώνη, ψυχολόγο Υγείας MSc – ψυχοθεραπεύτρια και την Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου, κοινωνική λειτουργό – ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικό στέλεχος Πρόληψης, αμφότερα υπεύθυνες για τις παρεμβάσεις στους μαθητές Δημοτικού.

Το Κ.Π «Προνόη» συνεργάζεται σταθερά από το 2012 με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο πλαίσιο του προγράμματος «Αριάδνη» για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Συνολικά έχει απευθυνθεί σε παραπάνω από 2.500 μαθητές ανά  σχολικό τμήμα, 150 εκπαιδευτικούς και 1.000 γονείς σε ομιλίες στην κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα.

Η 9η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου», και το μήνυμα του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής είναι: «Το διαδίκτυο απλώνεται μπροστά μας με διαστημικούς ρυθμούς, διακινώντας μας παράλληλα συναισθήματα φόβου και ελπίδας, ας είμαστε όλοι ενημερωμένοι για να μην μείνουμε ούτε μόνο στον φόβο, αλλά και ούτε μόνο στην ελπίδα».

Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν θερμά τα σχολεία που συνεργάστηκαν στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου μπορούν να απευθύνονται:

  • Στο τηλ. 210 8082673.
  • Στο e-mail : [email protected].
  • Στον ιστότοπο www.pronoi.org.gr.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet