Οι “σπασμένες” μελέτες, τα έργα και η τροποποίηση του Τ/Π του Δήμου
Πολιτική

Οι “σπασμένες” μελέτες, τα έργα και η τροποποίηση του Τ/Π του Δήμου

Το θέμα των αναθέσεων των μελετών για τα έργα που προγραμματίζονται στο Μαρούσι, αλλά και οι προτεραιότητες που θέτονται από πλευράς δημοτικής Αρχής, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία των ενστάσεων που πρόβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (Τρίτη 1η Μαρτίου 2016) για την πρώτη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2016.

«Σπάτε τις μελέτες για να πηγαίνετε σε απευθείας αναθέσεις»
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής Λευτέρης Μαγιάκης έκανε λόγο για «επικίνδυνη τακτική» από πλευράς διοίκησης, τονίζοντας ότι είναι «τεχνικά παράλογη» η επιλογή να «σπάνε» οι μελέτες των έργων σε πολλές. Πρόσθεσε δε ότι με την ακολουθούμενη τακτική «στο τέλος δεν θα μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος για κάθε έργο».

Ο κ. Λ. Μαγιάκης δήλωσε ότι το «σπάσιμο» των μελετών είναι συνειδητή επιλογή της διοίκησης προκειμένου να προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις, με τελική ζημία για τα ίδια τα έργα.

«Αφήστε τις μελέτες και φτιάξτε έργα για τις λαϊκές οικογένειες»
Θανάσης Φωτόπουλος
Θανάσης Φωτόπουλος

Το θέμα για το ποια έργα χρειάζεται πραγματικά το Μαρούσι και ποια όχι έθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζοντας ότι η παράταξή του ιεραρχεί διαφορετικά τις ανάγκες της πόλης σε σχέση με τις επιλογές της δημοτικής Αρχής, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ευρωπαϊκές επιταγές.

Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος κάλεσε τη διοίκηση, αντί να ξοδεύει τα χρήματα στις μελέτες, να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων, ενώ έθεσε και το θέμα των μεγάλων εκπτώσεων που παρατηρούνται, με αποτέλεσμα «να χάνονται χρήματα από το ΕΣΠΑ». Έφερε δε ως παράδειγμα το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης, από το οποίο προέκυψε έκπτωση περίπου 780.000 ευρώ, τα οποία ωστόσο, όπως τόνισε, δεν μπορεί να τα πάρει η πόλη.

«Οι απευθείας αναθέσεις δεν εξασφαλίζουν την πιστοποίηση των μελετών»
Τάσος Σπυρόπουλος
Τάσος Σπυρόπουλος

Τέλος, εκ μέρους των Εκτός των Τειχών, ο εκπρόσωπος στο Δημοτικό Συμβούλιο, Τάσος Σπυρόπουλος, αναφέρθηκε σε «σαλαμοποίηση» των μελετών, προκειμένου να αποτραπούν οι ανοιχτοί διαγωνισμοί, οι οποίοι θα εξασφάλιζαν την πιστοποίηση των συμμετεχόντων μελετητών, τον καλύτερο συντονισμό και επιπλέον εκπτώσεις.

«Χωρίς μελέτες έργα δεν γίνονται»
Βασίλης Κόκκαλης
Βασίλης Κόκκαλης

Από πλευράς διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Έργων & Μελετών ανέφερε ότι η εκπόνηση μελετών είναι βασική προϋπόθεση τόσο για την προσέλκυση χρηματοδότησης, όσο και για την υλοποίηση ενός έργου. Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης αιτιολόγησε την ανάθεση μελετών σε εξωτερικούς συνεργάτες ως αποτέλεσμα των ελλείψεων στο αντίστοιχο τμήμα του Δήμου (όπως είπε, υπάρχουν μόλις δύο μελετητές, με μεγάλο όγκο εργασίας), αλλά και της εξειδίκευσης που απαιτούν κάποιες από αυτές.

“Δεν χάνονται τα χρήματα των εκπτώσεων”
Σπύρος Σταθούλης
Σπύρος Σταθούλης

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Σταθούλης, εξήγησε ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις εκπτώσεις δεν χάνονται. Εάν πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους από τον Δήμο, εξήγησε, τα ποσά των εκπτώσεων χρησιμοποιούνται σε άλλα έργα της πόλης και εάν πρόκειται για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ επιστρέφουν στην πηγή τους, για να αξιοποιηθούν από άλλες περιοχές της χώρας.

“Εξασφαλισμένος ο συντονισμός των έργων”
Γιώργος Διδασκάλου
Γιώργος Διδασκάλου

Απάντηση στο θέμα των πιστοποιήσεων μελετών έδωσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ανεξαρτήτως της διαδικασίας που ακολουθείται (απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός) οι συμμετέχοντες είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελετητών και διαθέτουν το κατάλληλο πτυχίο για κάθε μελέτη. Επίσης, τόνισε ότι ο συντονισμός των έργων είναι εξασφαλισμένος και εξασφαλίζεται, πλην των άλλων, και από τις υπηρεσίες του Δήμου.

«Εσείς αναφέρεστε στα “πρέπει”, αλλά εμείς αγωνιούμε για το “πώς”»
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Τις παρεμβάσεις από πλευράς διοίκησης έκλεισε ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ολομέτωπη επίθεση κατά του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου (Γ. Πατούλης: Δεν μοιράζετε το «πουγκί» σας κ. Καραμέρο, αλλά τα δικά μας χρήματα), αλλά και συνολικά της Περιφέρειας, για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια.

«Το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει στην Περιφέρεια να κάνει ό,τι γουστάρει με τα δικά μας χρήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Πατούλης, για να προχωρήσει εν συνεχεία σε σύντομη αναφορά στα έργα που έχει ανάγκη η πόλη και προωθεί η δημοτική Αρχή.

Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι όντως ο Δήμος δεν μπορεί να αξιοποιήσει όπως εκείνος θέλει τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις εκπτώσεις των έργων, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν οφείλεται σε δική του επιλογή, αλλά στη νομοθεσία.

«Δεν έχουν κάποιοι εδώ μέσα το μονοπώλιο της ευαισθησίας» σημείωσε με έμφαση ο κ. Γ. Πατούλης και συνέχισε:

«Νομίζετε ότι εμείς θέλουμε να έχουμε εξαρτήσεις;… Απλούστατα, εσείς υποδεικνύετε διαρκώς τα “πρέπει”, με τα περισσότερα εκ των οποίων συμφωνούμε, αλλά σε εμάς πέφτει το βάρος να βρούμε το “πώς” θα προχωρήσουν τα έργα».

Τελικώς, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet