Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Υπόθεση Golden Hall, το σκάνδαλο συνεχίζεται
Περιφέρεια Αττικής

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Υπόθεση Golden Hall, το σκάνδαλο συνεχίζεται

Συνεχίζεται το «σκάνδαλο» του Golden Hall υποστηρίζει η περιφερειακή παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Η παράταξη της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής υποστήριξε, σύμφωνα με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που αφορούσε σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων νέων χρήσεων στο Golden Hall (Ολυμπιακό μουσείο, ενυδρείο, κ.ά.).

Παρ΄ ότι η ψηφοφορία σχετικά με το θέμα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση (καθώς θα ζητηθεί η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου και της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου), η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική τονίζει ότι η διοικούσα παράταξη της Περιφέρειας Αττικής θα «παραδώσει τη δημόσια περιουσία στον Λάτση», ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» της παράταξης Δούρου είναι «ιδιωτικοποίηση με αντισταθμιστικά οφέλη».

«Κάποτε τα μέλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν αυτή την υπόθεση ως σκάνδαλο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ακόλουθη ανακοίνωσή της η παράταξη:

Υπόθεση Golden Hall: το σκάνδαλο συνεχίζεται

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 17/3/2016 εισήχθη ως τελευταίο θέμα η έγκριση της ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ -δηλαδή η έγκριση της ιδιωτικοποίησης. Η παράταξη της Ρ. Δούρου υποστήριξε τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (εισήγηση Για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δημοσίου Ακινήτου «Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) – Golden Hall» στο Μαρούσι Αττικής) και κανείς από τους συμβούλους της δεν έφερε αντίρρηση (για μια ακόμη φορά, ούτε και τα μέλη της Δύναμης Ζωής που πρόσκεινται στη ΛΑΕ), από κοινού με τις παρατάξεις Σγουρού και Κουμουτσάκου.

Σε μια έκταση χαρακτηρισμένη ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου», με αιτιολογία τη «βιασύνη» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες -και τα ανάλογα «βιαστικά» νομοθετήματα- χτίστηκε το κτήριο του Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων, κοντά στο ΟΑΚΑ.

Golden Hall - Σπ. Λάτσης
Golden Hall – Σπ. Λάτσης

Τότε έλεγαν ότι πρόκειται περί προσωρινού κτηρίου (γι΄ αυτό ανεγέρθηκε μόνο με μια… άδεια εκσκαφής). Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το «προσωρινό κτήριο» αντί να κατεδαφιστεί και να γίνει χώρος πρασίνου, νοικιάστηκε στη LAMDA (εταιρεία συμφερόντων Λάτση), και μετασκευάστηκε στο γνωστό εμπορικό κάτεργο Golden Hall.

Ένα ακόμη τεράστιο εμπορικό κέντρο σε μια ήδη κορεσμένη εμπορικά περιοχή, διά της μεθόδου της «παραχώρησης». Το κόλπο είναι γνωστό: ο ιδιώτης δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει άδεια να χτίσει ένα τόσο μεγάλο κτήριο στο σημείο εκείνο. Αναλαμβάνει να το χτίσει το δημόσιο, με τα δικά μας χρήματα, και με πρόφαση το «δημόσιο συμφέρον» και μετά το «παραχωρεί» για 90 χρόνια στον Λάτση να κάνει τα κουμάντα του -με διάφορες προφάσεις, όπως ότι θα φτιάξει και Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και διάφορα άλλα που βέβαια δεν έχουν γίνει…

Το 2011 το ακίνητο (ως… «δημόσιο») πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και το σκάνδαλο συνεχίστηκε. Συγκεκριμένα: η αρχική σύμβαση του 2007 για τον χώρο όπου βρίσκεται το Golden Hall αντιστοιχούσε σε ενοίκιο 60,5 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος. Στη νέα σύμβαση του 2012, με την προσθήκη 21.600 τ.μ. του Μουσείου (που θα φτιαχτεί, υποτίθεται) το αντίτιμο του ενοικίου κατρακύλησε στα 5,9 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος! Αναλυτικότερα, με την πρώτη σύμβαση του 2007 για τα 132.200 τ.μ. του Golden Hall προβλέπονταν ενοίκιο 8 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος για 40 χρόνια. Η δεύτερη όμως σύμβαση έφερε τα πάνω κάτω. Με αυτή, για τα 153.800 τ.μ. του συνολικού πλέον ακινήτου (Golden Hall: 132.000 τ.μ., μουσείο: 14.300 τ.μ., γκαραζ: 7.300 τ.μ.) προβλέπεται ενοίκιο 81 εκατ. ευρώ για 90 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Lamda θα φτιάξει στα επιπλέον 22 στρέμματα ένα ενυδρείο για παιδιά, ώστε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στο Golden Hall.

Κάποτε τα μέλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν αυτή την υπόθεση ως «σκάνδαλο». Περασμένα ξεχασμένα…

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κος Καραμέρος, μάλιστα, ζήτησε να υπάρξουν «αντισταθμιστικά» για τη γειτονιά του (σ.σ. βλέπε δημοσίευμα: Απέσυρε το θέμα της ΜΠΕ για τις νέες χρήσεις του Golden Hall η Περιφέρεια), πρόταση που μετ΄ επαίνων δέχτηκε ο εισηγητής: Ιδιωτικοποίηση με αντισταθμιστικά οφέλη, λοιπόν, το «παράλληλο πρόγραμμα» της παράταξης Δούρου. Θα παραδώσουν τη δημόσια περιουσία στον Λάτση, θα κάνουν αβίωτη τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, αλλά θα ζητήσουν και κάνα ψίχουλο για να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια εκεί γύρω.

Μπορεί τελικά η ψηφοφορία να μετατέθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να σταλούν και οι απόψεις του Δήμου (γνωστές οι απόψεις του κου Πατούλη υπέρ κάθε ιδιωτικού συμφέροντος, βέβαια, και δεν αναμένεται καμιά έκπληξη), όμως η στάση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι σαφής. Άλλωστε στην ίδια ακριβώς συνεδρίαση ψήφισαν σύσσωμοι την ιδιωτικοποίηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπουλου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι σαφές ότι και οι κορώνες κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, του Ελληνικού και άλλες παρόμοιες «αποφάσεις» του Περιφερειακού Συμβουλίου πάρθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους, και έχουν ήδη καταστεί κούφια λόγια.

Μόνο οι αγώνες των πολιτών μπορούν να ανατρέψουν τα άθλια σχέδια ξεπουλήματος κάθε δημόσιας υποδομής και τσιμεντοποίησης κάθε δημόσιου χώρου στην Αττική.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet