“Μεταπτυχιακό” στην καχυποψία για τη σύμβαση με το ΕΜΠ
Ποιότητα Ζωής

“Μεταπτυχιακό” στην καχυποψία για τη σύμβαση με το ΕΜΠ

Με βαριά υπονοούμενα από πλευράς του τέως δημάρχου, Βασίλη Ζορμπά, κατά της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Πετσατώδη, και με μόνη θετική ψήφο από πλευράς μειοψηφίας αυτή της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης (σ.σ.: δεν συμμετείχε στη συζήτηση εκπρόσωπος της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα), πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής η έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και το Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο «Διερεύνηση χωρικής στρατηγικής παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων στον Δήμο Αγ. Παρασκευής».

Το θέμα είχε συζητηθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση (Ερευνητικό πρόγραμμα για την Αγ. Παρασκευή εν μέσω… γκρίνιας στο Δ.Σ.) και για τυπικούς λόγους επανήλθε για ψήφιση στο Σώμα, αλλά οι παρεμβάσεις από πλευράς μειοψηφίας μόνο… τυπικές δεν ήταν.

Βασίλης Ζορμπάς: Εξυπηρετείτε τους κομματικούς φίλους σας
Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Με τη φράση «πρόκειται για μία σύμβαση επαχθή και βλαπτική για τα συμφέροντα του Δήμου» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας), για να προχωρήσει στην ανάγνωση ενός νομικού κειμένου, με βάση το οποίο επιχείρησε να υπερασπιστεί την αρχική θέση του.

Ανάμεσα στα όσα ανέφερε ο τέως δήμαρχος ήταν ότι η προγραμματική σύμβαση παραβιάζει όρους της ισχύουσας νομοθεσίας περί προγραμματικών συμβάσεων, αναθέτει σε εξωτερικό συνεργάτη αντικείμενο μελέτης που θα μπορούσε να υλοποιήσει «το πεπειραμένο και άξιο» υπαλληλικό δυναμικό του Δήμου, υλοποιείται «εν αγνοία» και «στα μουλωχτά» από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, χωρίς μάλιστα η σχετική εισήγηση να φέρει τις υποχρεωτικές υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων, αποτιμάται στο ύψος των 64.000 ευρώ χωρίς ανάλυση του κόστους ανά φάση υλοποίησης, προβλέπει «μη σύννομη» καταβολή προκαταβολής 14.000 ευρώ και περιέχει αυστηρές ρήτρες σε περίπτωση αθέτησης των όρων της από πλευράς Δήμου, χωρίς αντίστοιχες ρήτρες για την πλευρά του ΕΜΠ.

Ο τέως δήμαρχος ζήτησε από τη διοίκηση να αποσύρει το θέμα και να μην προχωρήσει στη σύμβαση, διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, ο ίδιος θα προβεί στις «προβλεπόμενες νομικές ενέργειες» για την ακύρωσή της.

Ωστόσο, ο κ. Β. Ζορμπάς δεν έμεινε σε αυτά, αλλά εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση κατά της αντιδημάρχου Ελισ. Πετσατώδη, την οποία κατηγόρησε ότι «παρασύρει τον δήμαρχο» για να εξυπηρετήσει «γνωστούς» της από το ΕΜΠ, όπου έκανε το μεταπτυχιακό της, ενώ κατήγγειλε συλλήβδην τη διοίκηση ότι όσοι συμμετέχουν από πλευράς ΕΜΠ στη συγκεκριμένη σύμβαση «είναι όλοι Συριζαίοι και φίλοι της παράταξής σας».

Στη δε δευτερολογία του, ο κ. Β. Ζορμπάς αναρωτήθηκε γιατί η διοίκηση δίνει χρήματα σε ένα ίδρυμα κρατικά χρηματοδοτούμενο και δεν αξιοποιεί κάποιους από τους χιλιάδες επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα, «που σήμερα κυριολεκτικώς πεινάνε».

Ανδρέας Γκιζιώτης: Δεν έχουμε ανάγκη από μία ακόμη μελέτη
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε «σοβαρές» τις επισημάνσεις του κ. Β. Ζορμπά σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της υπόθεσης, δίνοντας με τη σειρά του ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι για το όλο θέμα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου «δηλώνει πλήρη άγνοια».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης κάλεσε τη διοίκηση να θυμηθεί τις προεκλογικές προτεραιότητες που έθετε για την πόλη και να τις συγκρίνει με αυτές που θέτει σήμερα, ενώ απέρριψε ότι μπορεί το ΕΜΠ να ορίσει τι είναι αυτό που έχει ανάγκη η πόλη. Παράλληλα, αναρωτήθηκε πώς γίνεται να αναζητεί η διοίκηση νέα «οράματα», όταν δεν μπορεί να ικανοποιήσει παρά μόλις το 15% του προϋπολογισμού έργων που φέρνει.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «έχουμε πήξει στις μελέτες» και ότι η Αγία Παρασκευή δεν έχει ανάγκη ακόμη μία μελέτη, που πιθανότατα θα οδηγήσει «σε άλλη μία εκδήλωση στον “Δημόκριτο” και τελικώς θα μείνει στα… χαρτιά».

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η εν λόγω σύμβαση δεν αποτελεί «σκέψη της διοίκησης», αλλά πρόκειται για κάτι που «άλλοι της πρότειναν», για τους δικούς τους λόγους.

Ο κ. Α. Γκιζιώτης ευχήθηκε στο τέλος να «δικαιωθεί» η διοίκηση για την επιλογή της, αν και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί».

Κωνσταντίνος Κρητικίδης: Χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό στην πόλη
Κωνσταντίνος Κρητικίδης
Κωνσταντίνος Κρητικίδης

Από πλευράς της Συμμαχίας Ευθύνης, ο κ. Κωνσταντίνος Κρητικίδης αρχικώς, εκτιμώντας ότι οι επισημάνσεις του κ. Β. Ζορμπά ίσως θέσουν εν αμφιβόλω όρους της σύμβασης, πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει, αφού γίνει η κατάλληλη διερεύνηση.

Ωστόσο, μετά τις διευκρινίσεις που παρέσχε η δημοτική Αρχή, και ιδιαίτερα ότι η σύμβαση θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήρε τις ενστάσεις του και ψήφισε υπέρ (μαζί με τον έτερο παρόντα σύμβουλο της παράταξης Γιάννη Μυλωνάκη).

Ο κ. Κ. Κρητικίδης χαρακτήρισε την προγραμματική σύμβαση με το ΕΜΠ ως ένα «χρήσιμο εργαλείο» για να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός της πόλης, ενώ αιτιολόγησε τη μη ανάμιξη των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στο ότι, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης, «τους τρώει» η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Παρεμβάσεις από Σωτ. Παπαμιχαήλ και Σωτ. Ησαΐα
Σωτήρης Παπαμιχαήλ
Σωτήρης Παπαμιχαήλ

Παρεμβάσεις επί του θέματος πραγματοποιήθηκαν και από πλευράς του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Σωτήρη Παπαμιχαήλ και του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Σωτήρη Ησαΐα.

Ο πρώτος υποστήριξε ότι η προγραμματική σύμβαση θα προχωρήσει χωρίς πρόβλημα, καθώς ακολουθεί της συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και σε κάθε περίπτωση, θα ελεγχθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το μόνο σημείο που ίσως πρέπει να επανεξετασθεί είναι αυτό των ρητρών, προκειμένου να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των δύο συμβαλλομένων πλευρών. Επί της ουσίας της σύμβασης, ο κ. Σωτ. Παπαμιχαήλ υποστήριξε ότι είναι «επωφελής για την πόλη».

Σωτήρης Ησαΐας
Σωτήρης Ησαΐας

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Σωτήρη Ησαΐα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο δεν τίθενται ζητήματα «καχυποψίας» ή «αμφισβήτησης των προθέσεων της διοίκησης», αλλά γενικότερο οικονομικό θέμα που ουσιαστικά θέτει «εκτός πραγματικότητας» το συγκεκριμένο έξοδο. Όπως εξήγησε, παραθέτοντας μερικούς από τους δυσμενέστατους οικονομικούς δείκτες της χώρας, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται και σύντομα θα «ξαναμπεί χέρι» στα διαθέσιμα των Δήμων. «Δεν είναι καιρός για τέτοια έξοδα» σημείωσε ο κ. Σωτ. Ησαΐας, προειδοποιώντας ότι έρχεται τεράστιο οικονομικό κύμα προς τις τοπικές κοινωνίες, που «μερικοί δεν το συνειδητοποιούν».

Διοίκηση: Τι αντίλογο να προτάξεις στην πλήρη αποδόμηση;
Ελισάβετ Πετσατώδη
Ελισάβετ Πετσατώδη

Το μάταιο της προσπάθειας να προταχθεί αντίλογος σε όσους αρέσκονται στην πλήρη «αποδόμηση» του έργου της διοίκησης επεσήμανε στην αρχή της τοποθέτησής της η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Η κα Ελισάβετ Πετσατώδη υποστήριξε ότι οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι καθόλα άξιοι, αλλά «τρέχουν καθημερινά να επιλύσουν τα προβλήματα σε μία πόλη 100.000 κατοίκων» και άρα, δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση ανάλογου μεγέθους μελετών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μελέτη που προωθείται συνιστά «πολιτική απόφαση», εξυπηρετεί τον συνολικό σχεδιασμό και το όραμα της διοίκησης για την Αγία Παρασκευή και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει «αντικείμενο μίας Τεχνικής Υπηρεσίας».

Η αντιδήμαρχος δέχθηκε να συζητηθούν αν υπάρχουν κάποιες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στους όρους της σύμβασης, αλλά απέρριψε την ένσταση ότι αυτή πάσχει εξ ολοκλήρου σε νομικό επίπεδο, λέγοντας ότι οι όροι της είναι σύμφωνοι με ό,τι προβλέπεται για τις αντίστοιχες συμβάσεις.

Τέλος, η κα Ελισ. Πετσατώδη, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Β. Ζορμπά, δήλωσε ότι είναι «τιμή της» που έχει σπουδάσει στο ΕΜΠ και είναι επίσης τιμή για την πόλη να συνεργασθεί με ένα τόσο υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακό ίδρυμα, διαψεύδοντας ωστόσο οποιαδήποτε προσωπική της σχέση με τους συμμετέχοντες στη σύμβαση.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της πόλης στηλίτευσε όσους αφήνουν υπαινιγμούς για τις προθέσεις της διοίκησης, καλώντας όλους να συμβάλλουν στον διάλογο για το μέλλον της Αγίας Παρασκευής.

Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος μίλησε για ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με «εξέχοντες» επιστήμονες, που κάποιοι επιχειρούν να τους προσδώσουν «κομματικές ταυτότητες». Επιβεβαίωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία δεν επαρκεί από πλευράς προσωπικού να υλοποιήσει μία τέτοιου μεγέθους μελέτη, «καρφώνοντας» τον κ. Β. Ζορμπά ότι και ο ίδιος δεν προσέφυγε στην Τεχνική Υπηρεσία για αντίστοιχη περίπτωση μελέτης για παιδικό σταθμό της πόλης.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την πόλη είναι στο πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων που είχε εκφράσει η παράταξή του και ζήτησε από τους συμβούλους της μειοψηφίας καλόπιστη κριτική, προκειμένου να διορθωθούν τα όποια κενά μπορεί να υπάρχου, αλλά όχι «στείρα αντιπαράθεση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet