Video

Πεδίο αντιπαράθεσης το Δ.Σ. Κηφισιάς για τη βιολογική αγορά – VIDEO

Μπορεί να προέλθει τάξη από το χάος και πώς αυτό μπορεί να συσχετισθεί με τη «θεωρία της ακινησίας»; Αν το ερώτημα φαντάζει χαοτικό, ωστόσο αντικατοπτρίζει όλα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς το βράδυ της Τετάρτης 30 Μαρτίου 2016, σε μία σχεδόν πεντάωρη συζήτηση (για ένα θέμα), όπου οι στιγμές της έντασης ήταν περισσότερες από αυτές του ουσιαστικού διαλόγου.

Το θέμα… τυπικά αφορούσε στην τροποποίηση της ημέρας λειτουργίας της βιολογικής αγοράς στα Αλώνια, αλλά τη συζήτηση μονοπώλησε η απόφαση μεταφοράς της συγκεκριμένης αγοράς (η οποία ελήφθη σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση της 20ής Ιανουαρίου 2016). Ο λόγος ήταν η δυναμική παρουσία των παραγωγών της συγκεκριμένης αγοράς, αλλά και καταναλωτών, στην αίθουσα συνεδριάσεων (δεν… έπεφτε καρφίτσα) που διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά.

Και ως εδώ ίσως τα πράγματα να ήταν… βατά, αν δεν έμπαινε στη συζήτηση μία παράμετρος που αποδεικνύει τόσο το νομικό αλαλούμ που επικρατεί στη χώρα και το οποίο εγκλωβίζει εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές, όσο και τις ισορροπίες που πρέπει να τηρούν (ή σωστότερα τα… σλάλομ που πρέπει να κάνουν) οι δημοτικές αρχές προκειμένου να ανταποκριθούν στην ουσία των αρμοδιοτήτων τους.

Και εξηγούμαστε. Η βιολογική αγορά για την οποία στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου η δημοτική Αρχή αποφάσισε να μεταφερθεί από τα Αλώνια και για την οποία στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφασίστηκε να λειτουργεί Δευτέρα και όχι Τετάρτη, ουσιαστικά δεν υπάρχει! Όπως παραδέχθηκε και η διοίκηση η εν λόγω βιολογική αγορά δεν έχει άδεια (αν και όχι με ευθύνη των ίδιων των παραγωγών), δεν καταβάλλει τέλη στον Δήμο και μάλιστα, υπάρχει και σχετική καταγγελία δημότη για τη μη νομιμότητά της…

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να δώσουμε συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης, μήπως και μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε κάπως το «κουβάρι».

Σύντομο ιστορικό
  • Η βιολογική αγορά λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια στην περιοχή των Αλωνίων, επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, από την οδό Μπακογιάννη έως την οδό Άνδρου, περιοχή που ωστόσο επιβαρύνεται και από τη λειτουργία της συμβατικής λαϊκής αγοράς, καθώς και του κοιμητηρίου.
  • Υπήρξε επιστολή παραπόνων 192 κατοίκων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην περιοχή (κατά τους παραγωγούς και τους καταναλωτές τα παράπονα αφορούσαν στη συμβατική και όχι στη βιολογική αγορά), η οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση, είχε μείνει στα… συρτάρια της προηγούμενης διοίκησης.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2015 η διοίκηση του Δήμου, διά του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας & Αγοράς Εργασίας καλεί τους παραγωγούς και τους θέτει το θέμα της μεταφοράς της βιολογικής αγοράς, ζητώντας τους ταυτόχρονα να υποδείξουν κατάλληλους χώρους γι΄ αυτό.
  • Οι παραγωγοί δεν υποβάλουν προτάσεις, καθώς μεσολαβούν οι συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Κηφισιάς και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπου κρίνεται ότι η βιολογική αγορά δεν δημιουργεί πρόβλημα στην περιοχή των Αλωνίων και άρα, δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της.
  • Το θέμα της μεταφοράς έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στις 20 Ιανουαρίου 2016, οπότε αποφασίζεται σχεδόν ομόφωνα (ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αυγής, Ιωάννης Καπάτσος, είχε ψηφίσει «λευκό») η λειτουργία της βιολογικής αγοράς το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στη Ν. Ερυθραία και το δεύτερο εξάμηνο στη Ν. Κηφισιά.
  • Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι ουδέποτε κλήθηκαν στην εν λόγω συνεδρίαση, έμαθαν δε τα αποτελέσματά της από καταναλωτές!
Το κλίμα της συνεδρίασης

Μία από τις πολλές στιγμές της έντασης στο Δ.Σ.

Παραγωγοί, καταναλωτές και κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, καθώς το 9ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην αλλαγή της ημέρας διεξαγωγής της βιολογικής αγοράς (στη Ν. Ερυθραία, πλέον) από την Πέμπτη στη Δευτέρα, προς εξυπηρέτηση των παραγωγών βιολογικών προϊόντων, όπως υποστήριξε η διοίκηση.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο πριν η συζήτηση φθάσει στο συγκεκριμένο θέμα, με τους παριστάμενους να πιέζουν το προεδρείο να επιταχύνει τη διαδικασία. Βάρυνε δε περισσότερο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες διακοπές, γιουχαΐσματα και έντονες διαμαρτυρίες εναντίον οποιουδήποτε συμβούλου διατύπωνε άποψη με την οποία δεν συμφωνούσε το ακροατήριο, με τον αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας & Αγοράς Εργασίας, Ευάγγελο Αυλήτη, να συγκεντρώνει το κύριο βάρος των λεκτικών επιθέσεων. Και μάλλον, ήταν και πάλι η ψύχραιμη στάση του δημάρχου Κηφισιάς, Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος δεν ύψωσε τη φωνή του ούτε σε μία στιγμή της πολύωρης συνεδρίασης και απεναντίας προσπαθούσε αρκετές φορές να… κατεβάσει τους τόνους των συνεργατών του, προκειμένου να διαφυλάξει το επίπεδο της συνεδρίασης, το οποίο είναι αλήθεια ότι απειλήθηκε αρκετές φορές, σε ένα Συμβούλιο που δεν μας έχει συνηθίσει σε… ακραίες αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο, υπήρξαν και παρεμβάσεις που συνέβαλαν στην ουσία του διαλόγου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτή του προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Ν. Αττικής, Μαΐστρου Καραμπάση, η οποία όντως εντυπωσίασε για την πληρότητά της, αλλά και για το ύφος της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δυστυχώς, δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ δημοτικών συμβούλων, με κυριότερη αυτή του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας (Σίγουρα Βήματα) Γεωργίου Παπαδόπουλου με τον αντιδήμαρχο Ευ. Αυλήτη. Ο πρώτος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι “παραπλάνησε” το Σώμα κατά τη συνεδρίαση της 20ής Ιανουαρίου 2016, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε διαβουλευθεί κι εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγών για τη μεταφορά, «υποκλέπτοντας» τη θετική ψήφο της μειοψηφίας, ενώ ο δεύτερος χαρακτήρισε ως «κωλοτούμπα» τη στάση του κ. Γ. Παπαδόπουλου και όσων δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν στην επίμαχη συνεδρίαση.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογη διστακτική στάση ως προς την απόφαση της 20ής Ιανουαρίου επιδείχθηκε και από συμβούλους της πλειοψηφίας, κάποιοι εκ των οποίων συντάχθηκαν με την πρόταση του κ. Γεωργίου Σκορδίλη (Συνεργασία), να ψηφισθεί η αλλαγή της ημέρας διεξαγωγής της αγοράς, αλλά να ανασταλεί – «παγώσει» η απόφαση για μεταφορά της, έως ότου ξεκαθαρίσει το νομικό μπέρδεμα με τη λειτουργία των βιολογικών αγορών και υπάρξει συνεννόηση με τους παραγωγούς για τον νέο χώρο που θα αποφασισθεί.

Πρόταση η οποία τελικώς απορρίφθηκε από τη διοίκηση, οδηγώντας σε αποχώρηση παρατάξεις της μειοψηφίας (σ.σ.: απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ από τη μείζονα μειοψηφία αποχώρησαν μόνο οι Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Κύρλος και Αντ. Μπιτζάνης).

Γύρω στα μεσάνυχτα οι παραγωγοί βρίσκονταν ακόμη στον προαύλιο χώρο της αίθουσας συνεδριάσεων, έντονα εξοργισμένοι με τη στάση κυρίως του κ. Ευ. Αυλήτη και καταστρώνοντας τις επόμενες κινήσεις τους, που κατευθύνονται κυρίως στην υποβολή πρότασης για την ακύρωση της απόφασης μεταφοράς τους, αλλά και προειδοποιώντας ότι τη Δευτέρα δεν πρόκειται να λειτουργήσει η βιολογική αγορά της Κηφισιάς.

Τι υποστήριξαν οι παραγωγοί
Μαΐστρος Καραμπάσης
Μαΐστρος Καραμπάσης

Από πλευράς των βιοκαλλιεργητών επιχειρήθηκε αρχικώς να δοθεί μία εικόνα για τον νομικό εγκλωβισμό τους, καθώς, όπως υποστήριξαν κάποιοι προσπαθούν να τους εντάξουν στην κατηγορία των λαϊκών αγορών, με βάση τον Ν.4264/2014, ενώ οι ίδιοι θεωρούν ως «σημαία» τους τον νόμο 4235, ο οποίος όμως ουσιαστικά παραμένει «ανενεργός», περιμένοντας την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξαν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφορά της αγοράς τους στηρίχθηκε στον νόμο για τις λαϊκές αγορές και άρα, είναι «παράνομη», δηλώνοντας ότι εάν η διοίκηση επιμείνει σε αυτήν οι ίδιοι αδυνατούν να λειτουργήσουν την αγορά τους. Κάλεσαν δε το Δημοτικό Συμβούλιο να αναστείλει την απόφασή του μέχρις να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς (σ.σ.: υπολογίζουν ότι αυτό θα συμβεί εντός του προσεχούς Απριλίου) και να συζητήσει με τους παραγωγούς για τη μεταφορά.

Για τον νέο χώρο που τους υποδείχθηκε για μεταφορά υποστήριξαν ότι είναι μικρότερος από αυτόν που βρίσκονται σήμερα και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς τους, ενώ θεώρησαν απαράδεκτο από πλευράς διοίκησης το γεγονός ότι δεν τους κάλεσε στη συνεδρίαση της 20ής Ιανουαρίου, όπου ουσιαστικά κρινόταν η επαγγελματική επιβίωσή τους.

Τέλος, οι παραγωγοί επιχείρησαν να προβάλουν τις σημαντικές διαφορές που έχει η δική τους αγορά από τις υπόλοιπες λαϊκές αγορές, προτάσσοντας την οικολογική  – περιβαλλοντική διάσταση που έχει η σχετική παραγωγή, αλλά και τις σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, προσθέτοντας ότι η παρουσία της βιολογικής αγοράς στην  Κηφισιά αποτελεί «κόσμημα» για τον Δήμο.

Στο πλευρό των παραγωγών κάτοικοι και καταναλωτές

Παρεμβάσεις κατοίκων

Αναφανδόν υπέρ της παραμονής της βιολογικής αγοράς στα Αλώνια τάχθηκαν όσοι κάτοικοι και καταναλωτές βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, απορρίπτοντας ότι αυτή προκαλεί κυκλοφοριακά ή άλλα προβλήματα στην περιοχή. Αντιθέτως, ζήτησαν από τη διοίκηση του Δήμου να μεταφέρει τη συμβατική λαϊκή αγορά που λειτουργεί εκεί, η οποία, κατά την άποψή τους, είναι αυτή που έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία κάποιων κατοίκων.

Πολλοί από τους κατοίκους, σε έντονο ύφος, διατύπωσαν την άποψη ότι η απόφαση για μεταφορά της βιολογικής αγοράς «εξυπηρετεί συμφέροντα τρίτων», άποψη με την οποία συντάχθηκαν και αρκετοί εκ των παραγωγών.

Γιατί αντέδρασε η μειοψηφία

Μειοψηφία Δ.Σ.

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας παρουσιάστηκαν από την αρχή προβληματισμένοι από την αντίδραση των παραγωγών και κατοίκων, δηλώνοντας ότι είχαν ομοφωνήσει για τη μεταφορά της βιολογικής αγοράς πιστεύοντας ότι συμφωνούν με αυτήν και οι ενδιαφερόμενοι. Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι η βιολογική αγορά επιβαρύνει ελάχιστα την περιοχή, προσθέτοντας ότι σε όποια νέα περιοχή και να μεταφερθεί θα υπάρξουν νέες διαμαρτυρίες, αφού «όλοι θέλουν τις αγορές, αλλά κανείς στην πόρτα του…».

Αρκετοί εκπρόσωποι της μειοψηφίας αντέδρασαν έντονα στον σχολιασμό του κ. Ευ. Αυλήτη για «κωλοτούμπα όσων ψήφισαν θετικά στις 20 Ιανουαρίου και τώρα, που είδαν κόσμο, προσπαθούν να λαϊκίσουν, αλλάζοντας στάση», με την κα Άννα Κορογιαννάκη (Σίγουρα Βήματα) να επισημαίνει προς τον συνάδελφό της ότι «είναι δείγμα ευφυΐας και ευελιξίας» να αναθεωρεί κάποιος την άποψή του υπό το φως νέων δεδομένων (σ.σ. η κα Α. Κορογιαννάκη δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της 20ής Ιανουαρίου, οπότε αποφασίστηκε η μεταφορά). Η ίδια, η οποία είναι κάτοικος της περιοχής των Αλωνίων, συμφώνησε ότι η παρουσία της βιολογικής αγοράς προκαλεί ελάχιστη επιβάρυνση, προσθέτοντας ότι η μεταφορά της λειτουργεί ως «ασπιρίνη» από πλευράς διοίκησης, καθώς δεν μπορεί να επιλύσει το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης, που είναι ουσιαστικά αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να καθορίζουμε τις θέσεις των λαϊκών αγορών στη βάση του τι εξυπηρετεί τον καθένα».

Τελικώς, η πλειονότητα των συμβούλων της μειοψηφίας συντάχθηκαν με την πρόταση του κ. Γ. Σκορδίλη να «παγώσει» το θέμα της μεταφοράς έως να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς και να αξιοποιηθεί το εν τω μεταξύ διάστημα για να βρεθεί «κοινός τόπος» με τους παραγωγούς.

Η εξήγηση από πλευράς του αρμοδίου αντιδημάρχου, αλλά και του προέδρου του Σώματος, ότι αυτό συνιστά άλλη πρόταση και δεν μπορεί να τεθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όπου αποφασίζεται η αλλαγή ημέρας, οδήγησε στην αποχώρηση των περισσότερων συμβούλων της μειοψηφίας και στην ψήφιση της εισήγησης για αλλαγής ημέρας με 21 υπέρ, μία αποχή και τρία κατά.

Δήμαρχος: Είναι ψευδές ότι θέλουμε να καταργήσουμε τη βιολογική αγορά
Γιώργος Θωμάκος
Γιώργος Θωμάκος

Ο δήμαρχος της Κηφισιάς ξεκαθάρισε από την αρχή ότι για τη δημοτική Αρχή η βιολογική αγορά αποτελεί «κόσμημα» και στις προθέσεις της είναι να τη στηρίξει με κάθε τρόπο. Ωστόσο, ήταν επίσης σαφής όταν είπε ότι στις προθέσεις της διοίκησης είναι να επέμβει στη χωροθέτηση των λαϊκών και άλλων αγορών με τρόπο που να μην επιβαρύνονται ανισομερώς οι διάφορες περιοχές του Δήμου. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι επειδή η αγορά λειτουργεί “καλούτσικα”, ε, ας την αφήσουμε εκεί που είναι. Στη δική μας λογική αυτό εξυπηρετεί τη “θεωρία της ακινησίας”, την οποία δεν ασπαζόμαστε».

Ειδικότερα για τα Αλώνια ο κ. Γιώργος Θωμάκος έκανε λόγο για μία περιοχή «που πρέπει να τη βοηθήσουμε να ανασάνει», καθώς επιβαρύνεται υπέρμετρα από της λειτουργία εκεί δύο αγορών και του Κοιμητηρίου.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως επιζήμιες τις «ακρότητες» αλλά και τα «ψεύδη» περί βούλησης της διοίκησης να καταργήσει τη βιολογική αγορά, λέγοντας ότι «παρ΄ όλο που η νομιμότητά της έχει… ερωτηματικά, τα παραβλέπουμε και κάνουμε τα στραβά μάτια», ακριβώς γιατί ο Δήμος αναγνωρίζει τη χρησιμότητά της.

Τέλος, ο κ. Γ. Θωμάκος κάλεσε τους παραγωγούς να πάνε στο νέο σημείο που έχει υποδειχθεί στη Ν. Ερυθραία και να προσέλθουν σε διάλογο με τη διοίκηση για τον νέο χώρο για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς και για οτιδήποτε άλλο θα συμβάλλει στη στήριξη της βιολογικής αγοράς.

Ευ. Αυλήτης: Προτείνουμε χώρο καλύτερο από τον προηγούμενο για τη βιολογική αγορά
Ευάγγελος Αυλήτης
Ευάγγελος Αυλήτης

Χρησιμοποιώντας κατά διαστήματα έντονο ύφος, ο αντιδήμαρχος Ευ. Αυλήτης δήλωσε ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση» της διοίκησης να φέρει τη βιολογική αγορά στο κέντρο του Δήμου και, εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, να δημιουργηθούν αντίστοιχες αγορές και σε άλλες περιοχές, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες περί «εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Ο αντιδήμαρχος είχε έντονους διαλόγους με συμβούλους της μειοψηφίας για τη μη παρουσία των παραγωγών στη συνεδρίαση της 20ής Ιανουαρίου, παραδεχόμενος ότι δεν εκλήθησαν, αλλά ταυτόχρονα αναρωτώμενος γιατί οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν για την εξέλιξη ενός θέματος που γνώριζαν ότι είχε ήδη «ανοίξει» (σ.σ.: συνεδριάσεις Τοπικού Συμβουλίου Κηφισιάς και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συναντήσεις μαζί του κ.λπ.).

Ο κ. Ευ. Αυλήτης υποστήριξε ότι ο νέος προτεινόμενος χώρος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα για τους παραγωγούς θα είναι θετικότερα στο μέλλον και δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα στηρίξει με κάθε τρόπο -και επικοινωνιακά- τη συνέχιση λειτουργίας της βιολογικής αγοράς.

Ο αντιδήμαρχος έθεσε κι αυτός από την πλευρά του το ζήτημα νομιμότητας της βιολογικής αγοράς, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει καταγγελία δημότη για το καθεστώς λειτουργίας της και ζητώντας από τους παραγωγούς, αντί «να μπαίνουν σε αντιπαράθεση», να συνεργαστούν με τη δημοτική Αρχή προκειμένου να εξευρεθεί λύση που δεν θα οδηγήσει σε… περιπέτειες.

Κλειστή η βιολογική αγορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ του ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ για το θέμα, το τμήμα Σύνταξης έλαβε ανακοίνωση από τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής με βάση την οποία η αγορά βιοκαλλιεργητών της Κηφισιάς θα παραμείνει κλειστή την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τη λειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς και ύστερα από τη χτεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηφισιάς με την παρουσία αρκετών δημοτών Κηφισιάς που υποστηρίζουν την παραμονή της Βιολογικής Αγοράς στο τέρμα της Χ. Τρικούπη, δυστυχώς δεν στάθηκε εφικτό να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση για την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει.

Την ερχόμενη Δευτέρα 4/4/2016 η Αγορά Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς θα παραμείνει κλειστή!

Ζητάμε από τους δημότες Κηφισιάς που μας στηρίζουν ανελλιπώς 14 χρόνια τώρα, να διεκδικήσουν με την παρουσία τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Κηφισιάς τη δική τους βιολογική Αγορά! Για περαιτέρω εξελίξεις όσον αφορά στη λειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς, θα σας κρατάμε ενήμερους/ες μέσα από την ιστοσελίδα μας www.bioagores.gr και τη σελίδα μας στο facebook Bioagores (Αγορές Βιοκαλλιεργητών).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet