O Άσαντ βομβαρδίζει σκοτώνοντας παιδιά παρά την εκεχειρία
Κόσμος

O Άσαντ βομβαρδίζει σκοτώνοντας παιδιά παρά την εκεχειρία

Οργή και καταδίκη για τις αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος Άσαντ στην Ανατολική Γιούτα, ανατολικά της Δαμασκού, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 33 ατόμων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Ειδεχθή ενέργεια με σκοπό να τρομοκρατήσει τον συριακό λαό και να υποσκάψει τις προσπάθειες για πολιτική λύση καταγγέλλει σε σκληρό τόνο η Γαλλία.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις επιδρομές της Πέμπτης στην περιοχή Ντέρι αλ-Ασάφιρ της Ανατολικής Γιούτα ανήλθε στους 33 -ανάμεσά τους 12 παιδιά, εννέα γυναίκες, ένας δάσκαλος και μέλος συνεργείου διάσωσης. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Τα πλήγματα είναι η σοβαρότερη παραβίαση της εκεχειρίας μέχρι στιγμής. Τμήματα της Ανατολικής Γιούτα, όπου βρίσκεται η Ντέιρ αλ-Ασάφιρ, βρίσκονται εκτός του ελέγχου του Άσαντ σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης επιχειρούν να περικυκλώσουν την Ντέιρ αλ-Ασάφιρ που παραμένει το σπίτι 2.700 οικογενειών.

Η περιοχή ελέγχεται από διαφορετικές ομάδες, περιλαμβανομένων ομάδων ανταρτών που καλύπτονται από την εκεχειρία. Η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο καθεστώς και στους αντάρτες άρχισε να εφαρμόζεται στα τέλη Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Η κατάπαυση του πυρός δεν αφορά στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου αλ Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα -το Μέτωπο αλ Νόσρα έχει επίσης παρουσία στην Ντέιρ αλ-Ασάφιρ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο φαίνεται ένας άνδρας να κρατά στην αγκαλιά του το άψυχο κορμί ενός παιδιού τυλιγμένου με λευκό σεντόνι. «Είναι μαχητές αυτοί; Είναι παιδιά!» φωνάζει.

Ο κυριότερος σχηματισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την επίθεση. «Ο εθνικός συνασπισμός καταδικάζει τη σφαγή που διέπραξαν οι δυνάμεις του καθεστώτος εναντίον των κατοίκων της Ντέιρ αλ-Ασάφιρ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει «σοβαρά και επείγοντα μέτρα» μετά την επίθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε αποτροπιασμό την Πέμπτη για τις επιδρομές. «Καταδικάζουμε με τους σκληρότερους όρους κάθε επίθεση που έχει στόχο αμάχους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

Η Γαλλία κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι επιδρομές εξαπολύθηκαν «για να τρομοκρατήσουν τον συριακό λαό και να υποσκάψουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πολιτική λύση».

«Καταδικάζουμε τις επιδρομές που διεξήγαγε το καθεστώς. Η επίθεση αυτή, που έθεσε εσκεμμένα στο στόχαστρο πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, δείχνει ότι το καθεστώς συνεχίσει τις παραβιάσεις και καταπατά την εκεχειρία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέκρουσε ως «βρώμικες διαρροές» πληροφορίες περί συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το μέλλον του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η αραβική εφημερίδα al-Hayat είχε υποστηρίξει την Πέμπτη ότι ο Τζον Κέρι δήλωσε σε αρκετές αραβικές χώρες ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν φθάσει σε συνεννόηση για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, περιλαμβανομένης της αποχώρησης Άσαντ σε άλλη χώρα σε αδιευκρίνιστη χρονική φάση.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet