Νέα “ανάφλεξη” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Κόσμος

Νέα “ανάφλεξη” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο 12 στρατιωτών τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου τους. Σύμφωνα με το Μπακού, σκοτώθηκαν επίσης «δεκάδες» Αρμένιοι στρατιώτες -αν και το Γερεβάν δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν και πόσα θύματα υπάρχουν από την πλευρά του.

Η Ε.Ε. καλεί σε άμεση παύση πυρός και αυτοσυγκράτηση, ενώ ανάλογη θέση είχε κρατήσει προηγουμένως η Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Μπακού, το απόγευμα του Σαββάτου, 12 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε στη χειρότερη αναζωπύρωση της σύγκρουσης τις τελευταίες δύο δεκατίες.

Το Μπακού υποστήριξε επίσης ότι «πάνω από 100» μέλη των αρμενικών δυνάμεων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, όπως επιπλέον ότι «κατέστρεψε» έξι τεθωρακισμένα και 15 θέσεις του πυροβολικού.

Η αρμενική πλευρά δεν έχει μιλήσει ακόμη για απώλειες στις δικές της δυνάμεις, ούτε και έδωσε αριθμό για τις απώλειες που κατάφερε στην αζερική πλευρά.

Ε.Ε.: Άμεση παύση πυρός και αυτοσυγκράτηση

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις αναφορές για βαριές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Καλώ όλες τις πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις συγκρούσεις και να τηρήσουν την παύση πυρός» τονίζει, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν «αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κινήσεις ή δηλώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση».

Η Μογκερίνι σημειώνει τη λύπη της για την απώλεια ζωών, «ειδικά για τραυματισμούς και θανάτους αμάχων», και επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες υπό τον ΟΑΣΕ.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet