Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από Ελλάδα σε Τουρκία
Κοινωνία

Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από Ελλάδα σε Τουρκία

Ήδη τα ξημερώματα της Δευτέρας οδηγήθηκαν στα πρώτα σκάφη προς την Τουρκία οι προς επαναπροώθηση πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά την ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό. Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία οι διαδικασίες, για το φόβο αντιδράσεων, ενώ η αβεβαιότητα για την ετοιμότητα και στην τουρκική πλευρά παραμένει -όπως και οι επιφυλάξεις διεθνών οργανώσεων για τη συμφωνία εν γένει.

Η πρώτη ομάδα, 202 ατόμων, πρόσφυγες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Associated Press στη Λέσβο, απέπλευσε με τη συνοδεία μελών της Frontex από το νησί για τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται από την πλευρά του το Reuters, η αναχώρηση έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας με δύο σκάφη.

Η ένταση στην ελληνική πλευρά είναι απτή, με εκρητικό κλίμα στα hot spot και διάχυτες τις επιφυλάξεις πολλών σε διάφορα σημεία και της ηπειρωτικής χώρας να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας πιστεύοντας πως είναι το πρώτο βήμα για επιστροφή στην Τουρκία.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές: Στα μεν ελληνικά νησιά έχει ακόμη φτάσει μόνο τμήμα του προσωπικού που θα κληθεί να διαχειριστεί τους φάκελους του καθενός προς επαναπροώθηση, ενώ στην τουρκική πλευρά οι χώροι υποδοχής και καταγραφής βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή.

Στο Δεκελί, κοντά στη Σμύρνη, όπου θα οδηγηθούν οι πρώτες ομάδες επαναπροωθηθέντων, οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν πως η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς για τον σχεδιασμό. Διαμαρτυρίες για την υποδοχή υπήρξαν και στο Δεκελί.

Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά η υλοποίηση και του άλλου σκέλους της συμφωνίας, της αποδοχής Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. στη βάση του «ένας προν έναν» -ένας Σύρος από την Τουρκία έναντι ενός που επαναπροωθείται, με επιβαρυντικό παράγοντα για κάθε πρόσφυγα το να έχει προσπαθήσει να περάσει το Αιγαίο.

Πρόκειται για περίπου 35 με 40 άτομα (κυρίως οικογένειες) που θα μεταφερθούν τη Δευτέρα στη Γερμανία ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν μεταφορές προς την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Αν και για τις τρεις τελευταίες ακόμη δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, θεωρείται ότι οι αριθμοί των πρώτων ομάδων θα είναι της ίδιας τάξης με εκείνων προς Γερμανία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet