Οι “Παλιάτσοι” μάγεψαν το κοινό στο θέατρο του κολλεγίου Pierce
Πολιτισμός

Οι “Παλιάτσοι” μάγεψαν το κοινό στο θέατρο του κολλεγίου Pierce

Με πολύ μεγάλη ανταπόκριση των συμπολιτών στην πρόσκληση του Δήμου Αγίας Παρασκευής, παρουσιάστηκε η όπερα «Παλιάτσοι», του Ρουτζέρο Λέονκαβάλλο, στο θέατρο του κολλεγίου Pierce, την Παρασκευή 8 Απριλίου, από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Όπερα της Βαλίτσας, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Κατρανίτσα και μουσική προετοιμασία-συνοδεία παράστασης Φρίξου Μόρτζου.

Πριν την έναρξη της παράστασης απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης και ο  διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Γιάννης Τροχόπουλος.

Την παράσταση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αθ. Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γερ. Βλάχος, οι αντιδήμαρχοι Παν. Γκόνης και Σπ. Παπαγεωργίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτ. Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, Μαργ. Δημητρίου-Καβρουδάκη, πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, ο πρ. δημ. σύμβουλος Μιχ. Γαβράς κ.ά.

Οι «Παλιάτσοι» είναι μια χαρακτηριστική ιταλική όπερα με σπουδαίες άριες, ντουέτα, χορωδιακά, αλλά και ένα ορχηστρικό ιντερμέδιο, που παρουσιάζει την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε που πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί την απιστία της κολομπίνας, που είναι η γυναίκα του. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν.

«Ridi Pagliaccio!»-«Γέλα Παλιάτσο» τραγουδά στην σπαρακτική του άρια λίγο πριν μαχαιρώσει, εξαγριωμένος από παράφορη ζήλεια, την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος μετά αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» – “Η παράσταση τελείωσε!”. 

Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Οι παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτες και ταξιδεύουν σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους), με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ, με συνοδεία ένα πιάνο, αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet