Στάχτη έγιναν οι κοινότητες Ανατολή και Μύρτο στην Ιεράπετρα
Κοινωνία

Στάχτη έγιναν οι κοινότητες Ανατολή και Μύρτο στην Ιεράπετρα

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά σε Ανατολή και Μύρτο στην Ιεράπετρα Λασιθίου. Ήδη ο Δήμος Ιεράπετρας ζήτησε να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή πυρόπληκτη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πύρινος εφιάλτης άφησε πίσω του εκατοντάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, πάνω από 50 θερμοκήπια, ζώα, αγροικίες, μηχανήματα, συστήματα άρδευσης κ.λπ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και άμεσα επεκτάθηκε μέχρι τη θάλασσα, καίγοντας ό,τι υπήρχε στο πέρασμά της. Στη συνέχεια, και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επεκτάθηκε και στην περιοχή του Μύρτου.

Στο σημείο επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και από τους τέσσερις Νομούς του νησιού, με περισσότερους από 60 πυροσβέστες, 30 οχήματα, τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, πυροσβεστικό ελικόπτερο, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και συνεργεία του Δήμου Ιεράπετρας. Συμμετείχαν επίσης κάτοικοι των περιοχών.

Έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, το απόγευμα της Παρασκευής η καταστροφική αυτή πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει αίτημα προκειμένου να κηρυχθούν οι τοπικές κοινότητες Ανατολής και Μύρτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτες περιοχές, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς για καταγραφή των ζημιών σε περιουσίες ιδιωτών, φορέων και του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να στηριχτούν άμεσα με κάθε τρόπο οι πληγέντες, να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι υποδομές που καταστράφηκαν και να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο Ιεράπετρας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες αυτές καταστροφές.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet