Στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Τουρισμό η Ρ. Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Τουρισμό η Ρ. Δούρου

Χαιρετισμό απηύθυνε χθες, Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Τουρισμό με θέμα «365 ημέρες τουρισμός πολλαπλών προορισμών», που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη.

Η περιφερειάρχης, κατά την ομιλία της, υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία, όπως ανέφερε, «συμβάλλει σε μία πολύ σπουδαία υπόθεση, που αφορά στην οικονομία και τη διπλωματία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, με την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της διπλωματίας του κοινοβουλευτικού διαλόγου». Η ίδια παρατήρησε ότι έτσι αναβαθμίζεται ο ρόλος των Κοινοβουλίων «σε μία περίοδο που δοκιμάζεται η Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άνοδο και της ξενοφοβίας».

«Η διεξαγωγή της σημερινής Διάσκεψης στοχεύει στην προώθηση ενός νέου, ενός δυναμικού μοντέλου ανάπτυξης με σύγχρονα εργαλεία, όπως αυτό, της οικονομικής διπλωματίας. Στοχεύει στην ανάπτυξη του τουρισμού πολλαπλών προορισμών, 12 μήνες το χρόνο, παράλληλα με την προσέλκυση σχετικών, αντίστοιχων επενδύσεων και την ανάπτυξη διμερών αλλά και πολυμερών συναλλαγών», τόνισε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης.

«Η οικονομική διπλωματία των Κοινοβουλίων, με άξονα συγκεκριμένα την τουριστική ανάπτυξη, φέρνει τα Κοινοβούλια στο επίκεντρο μίας σκακιέρας με ισχυρούς νέους παίκτες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση των κοινοβουλίων», παρατήρησε η Ρ. Δούρου. «Η σημερινή διάσκεψη εδώ στην Αθήνα, στην Αττική, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μπορεί και πρέπει να είναι ένας κρίκος από μία αλυσίδα που θα φροντίσουμε να μη σπάσει, αλλά να θωρακιστεί», συνέχισε η ίδια.

Στη συνέχεια, η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η σημερινή περιφερειακή Αρχή Αττικής δίνει έμφαση στη νέα επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική προβολή και στις απεριόριστες δυνατότητες της Περιφέρειας, η οποία αποτελεί «απαραίτητο προορισμό στον κοινό αγώνα που κάνουμε όλοι, για να κερδηθεί το στοίχημα του νέου τουριστικού μοντέλου προς όφελος της ανάπτυξης με όρους σοβαρούς, εργασίας, επιχειρηματικότητας και κοινωνικής ευημερίας». Τέλος, η περιφερειάρχης κάλεσε τους μετέχοντες βουλευτές των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων να γίνουν πρέσβεις της υποψηφιότητας της Ελευσίνας για πολιτιστική πρωτεύουσα όλης της Ε.Ε. το 2021.

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας της περιφερειάρχη:

Καλούμαστε να οικοδομήσουμε ένα νέο, ευρωπαϊκό τουριστικό μοντέλο, που οφείλει να είναι ανταγωνιστικό, που θα τονώνει την εργασία, θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα, αλλά δεν θα λειτουργεί σε βάρος του περιβάλλοντος, δεν θα λειτουργεί σε βάρος της σπουδαίας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Καλούμαστε να δράσουμε σε ένα νέο διεθνές οικονομικό τοπίο  όπου καθοριστικό ρόλο παίζουν πολυεθνικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, hedgefunds που διαθέτουν οικονομική δύναμη πυρός τέτοια που συγκρίνεται με προϋπολογισμούς χωρών.

Βάζουμε ένα στοίχημα που δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει όμως να κερδηθεί και θα κερδηθεί με σκληρή δουλειά, με συντονισμό των ενεργειών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυβερνητικό, ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ρόλος των Κοινοβουλίων σε αυτόν τον σχεδιασμό, συνιστά τον συνδετικό κρίκο των τριών αυτών επιπέδων.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, επιδιώκει και νομίζω ότι τα καταφέρνει, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη ενός μητροπολιτικού ρόλου και μιας μοναδικότητας σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet