ΚΕΔΕ: Να εξαιρεθούν οι δαπάνες των Δήμων από τον «δημοσιονομικό κόφτη»
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Να εξαιρεθούν οι δαπάνες των Δήμων από τον «δημοσιονομικό κόφτη»

Να συμπεριληφθούν και οι δαπάνες που αφορούν στους Δήμους από τις κατηγορίες των δαπανών που εξαιρούνται από τον «δημοσιονομικό κόφτη» ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αφορμή την κατάθεση από τον υπουργό Οικονομικών της τροπολογίας που προβλέπει τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτός συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί αναγκαία μία τέτοια εξαίρεση, καθώς -όπως υποστηρίζει- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οφείλει να αντιληφθεί ότι οι δαπάνες των Δήμων σχετίζονται άμεσα:

  • Με βασικές λειτουργίες του Κράτους και με τις ανάγκες εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των πολιτών.
  • Με επενδύσεις που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
  • Με την κοινωνική προστασία, αφού μεγάλο μέρος της κοινωνικής πολιτικής ασκείται σήμερα μέσω των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων.

Επίσης, η Ένωση σημειώνει ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει δει τα τελευταία χρόνια να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους πάνω από 65%. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σήμερα οι Δήμοι λειτουργούν στα όριά τους, ιδιαίτερα οι μικροί Δήμοι των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων υπήρξε καθοριστική τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αναδεικνύουν μέσα από τα νούμερα του Προϋπολογισμού ότι οι Δήμοι είναι αυτοί που δημιουργούν πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση είναι αυτή που παρουσιάζει ελλείμματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet