Συνεχίζεται η μάχη κατά του νόμου για τα εργασιακά στη Γαλλία
Κόσμος

Συνεχίζεται η μάχη κατά του νόμου για τα εργασιακά στη Γαλλία

Με απεργίες στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας «εμπλουτίζεται» το νέο κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, που έχει φέρει στα χαρακώματα την κυβέρνηση και το συνδικάτο CGT. Τα μπλόκα στα διυλιστήρια είχαν αναγκάσει τις αρχές να «βάλουν χέρι» στα αποθέματα πετρελαίου, ενώ η απεργία στους σταθμούς έχει αφαιρέσει 4.000 μεγαβάτ από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τους τομείς των μεταφορών, τα λιμάνια και ακόμη και τη διανομή εφημερίδων.

Το μπλόκο στα διυλιστήρια τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει ουρές στα βενζινάδικα, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αστυνομικές επεμβάσεις για άρση των αποκλεισμών.

Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου επαρκούν για τρεις μήνες, καθησύχασε η κυβέρνηση (που επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι χρειάστηκε να κινητοποιήσει τμήμα τους), ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης επίσης καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας νομικών περιορισμών στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μονάδες ηλεκτροδότησης, αλλά και της κάλυψης αναγκών με εισαγωγές.

Το κλίμα σύγκρουσης είναι ορατό και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς: «Το CGT δεν κυβερνά αυτή τη χώρα» είπε το βράδυ της Τετάρτης, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα υποχωρήσει» από τον νόμο για τα εργασιακά και θα συνεχίσει να κρατά σκληρή στάση.

Ο νόμος, ο οποίος τελικά είχε περάσει με προεδρικό διάταγμα, έχει βγάλει συνδικάτα και φοιτητικές οργάνωσεις στους δρόμους. Εσχάτως όμως, όπως σημείωνει το Reuters, η ορμή των συγκεντρώσεων είχε εμφανίσει σημάδια κάμψης, πριν το CGT αποφασίσει να επικεντρωθεί στο πεδίο των απεργιών.

Οι αντίθετοι στον νόμο μιλούν για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της ανεργίας. Χάρη σε παραχωρήσεις στο αρχικό κείμενο η κυβέρνηση είχε καταφέρει να αποσπάσει τη συμφωνία άλλων συνδικάτων. Παράλληλα με τη μάχη με την κυβέρνηση, η σύγκρουση είναι και μεταξύ του CGT και του συνδικάτου CFDT, που έχει αρνηθεί να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet