Διαβούλευση στα Βριλήσσια για τη διαχείριση αποβλήτων
Κοινωνία

Διαβούλευση στα Βριλήσσια για τη διαχείριση αποβλήτων

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος 2016 του Δήμου Βριλησσίων, το πρωί του Σαββάτου 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία για την πορεία του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και του νέου δημοτικού προγραμματισμού του Δήμου Βριλησσίων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της πόλης, δεύτερη κατά σειρά διαβούλευσης μετά την αντίστοιχη περσινή της ίδιας περιόδου.

Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις εκπροσώπων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων και ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών  και ενεργών πολιτών, για ένα από τα πλέον σημαντικότερα ζητήματα για τον Δήμο,  την Αττική και την επικράτεια.

Προηγήθηκε ο χαιρετισμός του δημάρχου Βριλησσίων, Ξένου Μανιατογιάννη, ο οποίος εξήρε τις επεξεργασίες και δράσεις Δήμου, Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ για την αλλαγή προτύπου διαχείρισης των απορριμμάτων κι ακολούθησαν σχετικές εισηγήσεις και παρουσιάσεις συγκεκριμένων στοιχείων για την εξέλιξη δράσεων του Στρατηγικού Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Βριλησσίων και της εξειδίκευσής του από τον Προϊστάμενο Καθαριότητας, Θ. Καλλίτση και την τεχνική σύμβουλο Β. Στεργίου (ΕΠΤΑ), ενώ  στα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την οριστικοποίηση του νέου Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) αναφέρθηκε  ο ειδικός συνεργάτης Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Αν. Πανταζόπουλος.

Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων Ι. Πισιμίσης (Νέα Πνοή), Χ. Λαζάνης Κ. Κουντωριώτη (Δράση για μια Άλλη Πόλη), Αθ. Γκανά (Ανοιχτή Πόλη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού), Ι. Σάμιος (Ανατροπή στα Βριλήσσια), καθώς και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων Αφ. ΝτούμαΜ. Χαρίτου (Κοινωνία των Πολιτών), Ι. Τζαμουράνης (Εξωραϊστικός Σύλλογος Βριλησσίων) και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, ερωτήσεις και τοποθετήσεις με ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ενημέρωση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας, Α. Μαυραγάνη, για το νέο ρεύμα αποκομιδής οργανικών στη βορειοδυτική συνοικία (Ρεματιάς ως  Λ. Πεντέλης – Πλ. Ελευθερίας/Αναλήψεως) του Δήμου Βριλησσίων και τις δυνατότητες ανάπτυξης της δημοτικής και συνοικιακής κομποστοποίησης.

Στα συμπεράσματα της διαδικασίας διαβούλευσης για τον τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό αλλαγής προτύπου στη διαχείριση στερεών αποβλήτων περιλαμβάνονται:

  • Η θετική γνώμη των εκπροσώπων παρατάξεων και φορέων και σχεδόν του συνόλου των συμμετεχόντων για τη στρατηγική κατεύθυνση στη διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Βριλησσίων.
  • Η επιβράβευση δράσεων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για τη χωριστή αποκομιδή οργανικών από λαϊκές και σούπερ μάρκετ-καταστήματα μαναβικής, κλαδιών και κλαδεμάτων και την πιλοτική εισαγωγή ειδικού ρεύματος (καφέ) κάδων για τη διαλογή των οικιακών οργανικών, επιμέρους κριτική και προτάσεις για τις  υφιστάμενες δυνατότητες χωροθετήσεων Πράσινων Σημείων και συναφών αναγκαίων έργων  στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.
  • Επισήμανση της χρησιμότητας παράλληλης ανάπτυξης (και) προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης, με τη συνεργασία Δήμου και πολιτών για ενδυνάμωση της κουλτούρας εναλλακτικής κοινωνικής διαχείρισης των αποβλήτων μας  και για την προώθηση της αντίληψης συνδιαχείρισης των τοπικών υποθέσεων σε επίπεδο γειτονιάς από τους ίδιους τους δημότες.
  • Δέσμευση για διαρκή από κοινού παρακολούθηση, συνεννόηση και συμμετοχή σε ένα ζήτημα εξελισσόμενο, από τα πλέον κρίσιμα κάθε σύγχρονης κοινωνίας και, οπωσδήποτε, για την πόλη μας, η οποία πρέπει να βρεθεί στην αιχμή των νέων προτύπων περιβαλλοντικής προστασίας και εξοικονόμησης υπέρ της τοπικής κοινωνίας στην πολυδιάστατα ωφέλιμη διαδικασίας της αξιοποίησης των αποβλήτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet