Μείωση 50% του ειδικού τέλους στη Λυκόβρυση στο… μιλητό
Ποιότητα Ζωής

Μείωση 50% του ειδικού τέλους στη Λυκόβρυση στο… μιλητό

Μετά από πολύωρη κι έντονη συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουνίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης αποφάσισε τη μείωση κατά 50% (από τα 80 λεπτά ανά τ.μ. στα 40 λεπτά ανά τ.μ.) του ειδικού τέλους που έχει επιβληθεί στους κατοίκους της Λυκόβρυσης, για την αποπληρωμή του δανείου αγοράς και της κατασκευής του έργου στο Ο.Τ. 9. Η απόφαση, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, έρχεται να υποστηρίξει την αναμενόμενη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω της οποίας η τελευταία θα αναλάβει το 100% της χρηματοδότησης του έργου, οπότε -από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό- το υπόλοιπο που θα προκύψει από την είσπραξη του μειωμένου ειδικού τέλους, θα κατευθυνθεί προς την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Λυκόβρυση.

Η μειοψηφία έκανε λόγο για παράνομη απόφαση, μετά από συνεννοήσεις στο… μιλητό με την Περιφέρεια Αττικής, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την ολοκλήρωση του έργου στο Ο.Τ. 9.

Το ιστορικό των τελευταίων εξελίξεων

Το ιστορικό των τελευταίων εξελίξεων με το έργο στο Ο.Τ. 9 έχει συνοπτικά ως εξής:

  • Η Περιφέρεια Αττικής εξέφρασε (προφορικά) την πρόθεση, από τον περασμένο Νοέμβριο, να αναλάβει και το υπόλοιπο 30% της χρηματοδότησης του έργου (ήδη, καλύπτει το 70%).
  • Μεσολάβησαν καθυστερήσεις και αρχές Ιουνίου, ενώ το θέμα είναι να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, τελικώς αποσύρεται, με τη δικαιολογία ότι πρέπει πρώτα ν’ απαλλαγούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες από το ειδικό τέλος (0,80 λεπτά  ανά τ.μ.) που καταβάλλουν για το Ο.Τ. 9.
  • Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης ενημερώνει τους επικεφαλής των παρατάξεων ότι θα εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή την κατάργηση του ειδικού τέλους. Ωστόσο, στην πορεία η απόφαση αλλάξει και η τελική εισήγηση μιλά για μείωση 50% του ειδικού τέλους, μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με την Περιφέρεια και, εφ’ όσον γίνει αυτό, το ποσό που θα απομείνει να χρησιμοποιηθεί για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου, που παραμένει «κουφάρι».
  • Εν τω μεταξύ, «τρέχουν» οι υποχρεώσεις προς τον εργολάβο, ο οποίος έπρεπε να παραδώσει το έργο τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά με τις διαρκείς παρατάσεις που μεσολάβησαν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εφικτό. Παρατάσεις που εξυπηρετούν και την πλευρά του Δήμου, που ούτως ή άλλως δεν έχει τα χρήματα για την αποπληρωμή του (το ειδικό τέλος έχει προβλεφτεί να ισχύει έως το τέλος του 2019, ενώ το έργο είχε προϋπολογισθεί να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2016!).
Τι υποστήριξε η δημοτική Αρχή

Από πλευράς δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος αιτιολόγησε την αλλαγή στάσης για το τέλος στην απροθυμία της ιδιωτικής τράπεζας (και αυτή προφορική) να δεχθεί πρόωρη εξόφληση του δανείου για την αγορά του οικοπέδου στο Ο.Τ. 9 με κάποιο «κούρεμα», γεγονός που θα καθιστούσε ελκυστική την αποπληρωμή και θα οδηγούσε σε άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους.

Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Ο κ. Τάσος Μαυρίδης υποστήριξε ότι, στην παρούσα φάση, διασφαλίζεται περισσότερο η συνέχεια του έργου εάν παραμείνει το ειδικό τέλος, μειωμένο κατά 50%, παρά εάν καταργηθεί ολοσχερώς, οπότε σε περίπτωση που η ανάληψη της πλήρους χρηματοδότησης «κολλήσει» είτε στην Περιφέρεια Αττικής, είτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν θα μπορεί να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Δήμου.

Παράλληλα, αν και παραδέχθηκε ότι είναι «προφορικές» οι συνεννοήσεις με Περιφέρεια Αττικής και τράπεζα, ωστόσο ζήτησε από τους συμβούλους να δείξουν «καλή πρόθεση» προς την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να «να μην δώσουν πάτημα» για τη μη υλοποίηση της πλήρους ανάληψης της χρηματοδότησης. Ισχυρίστηκε δε ότι από τον Δήμο δεν έχει ζητηθεί η πλήρης κατάργηση του ειδικού τέλους, αλλά η μη αναφορά τους σε χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, αφού αυτή θα αναληφθεί από τον Περιφέρεια. Μάλιστα, στο σημείο αυτό κατηγόρησε τμήμα της μειοψηφίας ότι αυτό που το ενοχλεί είναι ότι μέρος του ειδικού τέλους θα πάει στην ολοκλήρωση του Κλειστού, «κάτι που ορισμένοι δεν θέλουν».

Τέλος, απέρριψε τις αιτιάσεις μελών της μειοψηφίας ότι μετά τη μείωση ή κατάργηση του ειδικού τέλους, θα υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών στη Λυκόβρυση, προκειμένου αυτά να αντιστοιχηθούν με εκείνα της Πεύκης (εάν καταργηθεί το ειδικό τέλος, τα δημοτικά τέλη στη Λυκόβρυση διαμορφώνονται σε 1,27 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Πεύκη είναι 1,70 ευρώ ανά τ.μ.).

Μαρία Γώγου: Κάνουμε τροποποίηση από μόνοι μας…
Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στηλίτευσε τις «προφορικές» συνεννοήσεις της διοίκησης, λέγοντας ότι «μας καλείτε να κάνουμε μία τροποποίηση από μόνοι μας, χωρίς να μας την έχει ζητήσει κανείς εγγράφως». Πρόσθεσε δε ότι, εάν η Περιφέρεια Αττικής δεν αναλάβει την υπόλοιπη χρηματοδότηση, ο Δήμος θα κληθεί να καλύψει, πλην της δαπάνης του έργου, και τις ρήτρες που θα ενεργοποιήσει ο εργολάβος για τις καθυστερήσεις.

Η κα Μαρία Γώγου προειδοποίησε ότι «ο χρόνος είναι αρνητικός για τον Δήμο», ζήτησε να υπάρξει «έγγραφη δέσμευση» της Περιφέρειας για το 30% της χρηματοδότησης και κυρίως, να διασφαλιστεί η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, για να μην δημιουργηθεί άλλο ένα «κουφάρι» στη Λυκόβρυση.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: Πρόχειρη αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού θέματος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Για «πρόχειρη αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού θέματος» μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών, στηλιτεύοντας κι αυτός έντονα τις «προφορικές» συνεννοήσεις της διοίκησης. «Αν θέλετε, σας δίνω κι εγώ προφορικά την έγκρισή μου» είπε ειρωνικά προς τον δήμαρχο ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, προσθέτοντας ότι χωρίς «γραπτές διαβεβαιώσεις» το θέμα δεν μπορεί να ψηφιστεί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το έργο, εάν αυτό παραδοθεί σήμερα, μιλώντας για το «παράδοξο» το έργο να έχει προϋπολογισθεί να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016 και το ειδικό τέλος για την αποπληρωμή του να έχει ορισθεί μέχρι το τέλους του 2019.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις «προφορικές δεσμεύσεις» του εργολάβου για ανταποδοτικά έργα προκειμένου να αναλάβει την εργολαβία με χαμηλή έκπτωση (μόλις 19%), «τα οποία ουδέποτε είδαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε την κατάργηση του ειδικού τέλους «χωρίς αστερίσκους».

Μανόλης Πάγκαλος: Μιλάμε για την επιτομή του πελατειακού κράτους
Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Με την «επιτομή του πελατειακού κράτους» παρομοίωσε την όλη υπόθεση ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής, κάνοντας παράλληλα λόγο για «τερτίπια του αντιπεριφερειάρχη» και για «παιχνίδια πίσω από την πλάτη των δημοτών».

Ο κ. Μανόλης Πάγκαλος υποστήριξε ότι η αγορά του οικοπέδου έγινε αφού «ξεγελάστηκαν» οι πολίτες της Λυκόβρυσης, στους οποίους ειπώθηκε ότι στον χώρο θα φιλοξενηθούν κρίσιμες κοινωνικές δομές του τότε Δήμου Λυκόβρυσης. Επίσης, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι το «κούρεμα» του δανείου, αλλά η μη δυνατότητα αποπληρωμής, αφού το έργο «δεν βγαίνει χρονικά» να αποπληρωθεί πριν το τέλος του 2019.

Τέλος, ζήτησε την κατάργηση του ειδικού τέλους και κάλεσε τη διοίκηση να διεκδικήσει «θεσμοθετημένους πόρους» για τη χρηματοδότηση του έργου στο Ο.Τ.9.

Παναγιώτης Ασβεστάς: Εξίσωση δημοτικών τελών με «χρυσό χάπι» το Κλειστό
Παναγιώτης Ασβεστάς
Παναγιώτης Ασβεστάς

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησε ανοιχτά για «δεύτερες σκέψεις» της διοίκησης ώστε μετά τη μείωση κατά 50% του ειδικού τέλους, να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών στη Λυκόβρυση, ώστε να εξισωθούν με αυτά της Πεύκης, προβάλλοντας ταυτόχρονα το «χρυσό χαπάκι» της αποπεράτωσης του Κλειστού της Λυκόβρυσης.

Επίσης, ο κ. Παναγιώτης Ασβεστάς ζήτησε από τη διοίκηση «ν’ αφήσει το παραμύθι» ότι το έργο είναι για τους δημότες, αφού στην πορεία είτε θα λειτουργήσει με όρους ανταποδοτικότητας, είτε θα ανατεθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη.

Αφού συμφώνησε και ο ίδιος ότι η απόχτηση του οικοπέδου έγινε πάνω σε «ψευδείς δεσμεύσεις», εξέφρασε την αμφιβολία για το εάν η Περιφέρεια Αττικής δεχθεί τη μείωση του ειδικού τέλους, εφόσον έχει ζητήσει την κατάργησή του, κάνοντας λόγο για μία «απόφαση που πάσχει απ’ όλες τις πλευρές».

Δημήτρης Κωνστάντος: Για άλλη μια φορά λειτουργείτε με «κλειστές πόρτες»
Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Για αποφάσεις που λαμβάνονται «εν κρυπτώ», πίσω από «κλειστές πόρτες», με απουσία του Τοπικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης, μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-

Ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος υποστήριξε στην όλη υπόθεση υπάρχουν πολλά «αν» και «προφορικές συμφωνίες», τόνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί ν’ αποπληρώσει τον εργολάβο, γι’ αυτό κατέφυγε στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία «ζήτησε ως αντάλλαγμα το Πράσινο Σημείο». Εν μέσω έντασης με τον δήμαρχο, ο κ. Δ. Κωνστάντος αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δεσμευθεί για την ανάληψη του υπολοίπου της χρηματοδότησης, ενώ προειδοποίησε ότι η απόφαση «πάσχει σε πολλά σημεία νομιμότητας», «δεν θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο» και «θα έχουν ευθύνη όσοι ψηφίσουν για τις περιπλοκές που θα δημιουργηθούν».

Ανεπιτυχής προσπάθεια για αναβολή του θέματος

Ο πρώτος κύκλος τοποθετήσεων προκάλεσε την παρέμβαση του δημάρχου, που μίλησε για «κακεντρεχείς συμβούλους», εξαπολύοντας, για άλλη μια φορά, σφοδρή επίθεση κατά του κ. Δ. Κωνστάντου («ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης του Δήμου», όπως τον απεκάλεσε ειρωνικά).

Ωστόσο, ο κ. Τ. Μαυρίδης, προκειμένου να μην επιτρέψει σε κάποιους να δημιουργούν εντυπώσεις, όπως είπε, ζήτησε την απόσυρση του θέματος, προκειμένου να επιδιώξει να έχει εγγράφως τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής και της τράπεζας. Πρόταση που, ωστόσο, δεν βρήκε σύμφωνους συμβούλους της πλειοψηφίας, προκαλώντας διακοπή της συνεδρίασης, την οποία ακολούθησε σχεδόν μισάωρη «διαβούλευση» των συμβούλων της διοίκησης, στο γραφείο του δημάρχου (και πολλά αρνητικά σχόλια από πλευράς μειοψηφίας).

Όταν δε ξεκίνησε και πάλι η συνεδρίαση, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Νικολιδάκης δεν έθεσε καν θέμα αναβολής του θέματος, προκαλώντας εύλογα απορίες στα  έδρανα της μειοψηφίας. Τελικώς, με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γεώργιου Κωνσταντόπουλου, τέθηκε ζήτημα απόσυρσης του θέματος, η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε από το Σώμα.

Έτσι, η συζήτηση συνεχίστηκε, με τις εξής σημαντικότερες παρεμβάσεις από πλευράς των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων:

Βασιλική Νικολαροπούλου (ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος): Μίλησε για «υποκρισία» των συμβούλων που ζητούν κατάργηση του ειδικού τέλους, η οποία -κατά την ίδια- θα υπονόμευε την ολοκλήρωση του έργου στο Ο.Τ. 9.

Παναγιώτης Πανταζής (διοίκηση): Χαρακτήρισε «ρεαλιστική» τη μείωση κατά 50% του ειδικού τέλους, ενώ χαρακτήρισε το έργο ως «διαχρονικό», που θα χαρακτηρίσει τη Λυκόβρυση και το οποίο οφείλεται στη «συλλογική υπευθυνότητα των κατοίκων της να πληρώνουν το τέλος».

Προκόπης Μπελεχρής (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος): Μίλησε για απόφαση «που πάσχει σε πολλά σημεία», αναφέρθηκε στο μεγάλο «κενό» που μεσολάβησε από τότε που εξέφρασε την πρόθεση η Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν έγγραφες διαβεβαιώσεις για να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου.

Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη (ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος): Υποστήριξε ότι την ολοσχερή κατάργηση του τέλους θα ακολουθήσει «εξίσωση τελών» με την Πεύκη, με αποτέλεσμα οι Λυκοβρυσιώτες να συνεχίσουν να πληρώνουν, μόνο που αυτή τη φορά τα χρήματά τους δεν θα πηγαίνουν στο «κόσμημα που δημιουργείται στην πόλη», αλλά στην κάλυψη άλλων οικονομικών τρυπών του Δήμου.

Δύο προτάσεις σε ψηφοφορία

Τελικώς, η ολοκλήρωση της συζήτησης «έφερε στο τραπέζι» δύο προτάσεις προς ψήφιση. Η μία της διοίκησης, για μείωση κατά 50% του τέλους, από τη στιγμή που θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής και η άλλη του κ. Μ. Πάγκαλου για κατάργηση του ειδικού τέλους, από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με την Περιφέρεια και καλυφθούν τα μέχρι εκείνη στιγμή υπόλοιπα προς τον εργολάβο.

Τελικώς, ψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης, ενώ εκείνη του κ. Μ. Πάγκαλου έλαβε μόνο τις ψήφους των Μ. Γώγου, Γ. Θεοδωρακόπουλου, Δ. Κωνστάντου και φυσικά του ίδιου του προτείνοντος. Ο κ. Π. Ασβεστάς ψήφισε «κατά», ενώ οι Πρ. Μπελεχρής, Γ. Κωνσταντόπουλος και Β. Νικολαροπούλου δήλωσαν «παρών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet