Σε εξαγωγές και τουρισμό οι πρώτες ελληνικές απώλειες από το Brexit
Οικονομία-Αγορά

Σε εξαγωγές και τουρισμό οι πρώτες ελληνικές απώλειες από το Brexit

Πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία λόγω υποτίμησης της στερλίνας και ανάσχεση των αφίξεων προς την Ελλάδα Βρετανών τουριστών εκτιμά ως βραχυπρόθεσμες συνέπειες του Brexit για τις ελληνοβρετανικές εμπορικές σχέσεις o Έλληνας πρόεδρος (υπάρχει και Βρετανή πρόεδρος) του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος.

«Τα προϊόντα που εξάγουμε, όπως προϊόντα διατροφής, πρώτες ύλες, περλίτης κ.ά., θα είναι πιο ακριβά για τους Βρετανούς καταναλωτές, όπως και οι διακοπές τους στην Ελλάδα, αφού η στερλίνα αποδυναμώνεται σε σχέση με το ευρώ. Μετά τους Γερμανούς, οι Βρετανοί είναι δεύτεροι σε όγκο τουρίστες -υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια. Μπορεί η ζημιά για φέτος να μετριαστεί αν πολλοί από αυτούς έχουν ήδη προπληρώσει πακέτα διακοπών», αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος.

Αντιθέτως, όπως τονίζει, θα γίνουν πιο ελκυστικά για τους Έλληνες τα προϊόντα που εισάγουμε λόγω του ισχυρού ευρώ, όπως αυτοκίνητα, είδη ένδυσης και αρκετά βιομηχανικά προϊόντα. Όπως επισημαίνει «μπορεί το City να είναι η βιτρίνα της βρετανικής οικονομίας, αλλά πρόκειται για μια πολυπαραγωγική χώρα με το εμπόριο να βρίσκεται στο DNA των πολιτών. Άλλωστε είναι η πέμπτη οικονομία στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βρετανίας τα τελευταία τέσσσερα χρόνια παρουσιάζουν ύφεση, ως απόρροια της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος, αλλά και των «παγωμένων» σχέσεων μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της βρετανικής κυβέρνησης.

Όπως υπενθυμίζει «το 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρετανικών εταιρειών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από τη Vodafone, τον Κωτσόβολο (θυγατρική της Dixons), τη Unilever, τη Dolphin Capital έγιναν με χρήματα που αντλήθηκαν από το χρηματιστήριο του Λονδίνο».

Από τότε, λόγω του ρίσκου της χώρας και της αστάθειας της οικονομίας, τα προς επένδυση ποσά έχουν μετριαστεί αισθητά.

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος, η Βρετανία είναι από τους ιδρυτικούς «μετόχους» και πάντα ήταν παραστάτης της ενωμένης Ευρώπης. «Θεωρώ ότι το ΟΧΙ των περίπου 17 εκατ. Βρετανών δεν αφορά στην Ευρώπη, αλλά στην Ευρώπη αυτής της περιόδου που παρουσιάζει δημοκρατικό έλλειμμα και έχει περάσει υπερεξουσίες σε γραφειοκράτες πολιτικούς, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Πηγή: in.gr/Βασίλης Κώτσης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet