Ενυπόγραφα

Άρχισαν να «βγαίνουν μαχαίρια» στα Δημοτικά Συμβούλια και όχι μόνο…

Διανύοντας ήδη τον 10ο μήνα της νέας δημοτικής περιόδου αρχίζουν να αποτυπώνονται όλο και εντονότερα τα αποτελέσματα του «πειράματος» της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές , αλλά και των μετέπειτα κυβερνητικών παρεμβάσεων, προκειμένου να «εξορθολογιστεί» το «αλλοπρόσαλλο» τοπίο που προέκυψε στα Δημοτικά Συμβούλια από πλευράς κατανομής εδρών.

Και στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες όπου η αριθμητική υπεροχή της διοικούσας παράταξης είναι ξεκάθαρη, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις -με χαρακτηριστικότερη αυτή του Δήμου Πεντέλης- τα προβλήματα για τις δημοτικές αρχές είναι εμφανή. Τα «μαχαίρια» βγαίνουν όλο και συχνότερα και τα «χτυπήματα» αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο καίρια. Και ακόμη δεν έχουμε επανέλθει στις διά ζώσης συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, όπου το πολιτικό θερμόμετρο -όπως όλα δείχνουν- θα «χτυπά κόκκινο».

Ο γυαλός στράβωσε και πιθανότατα έτσι θα αρμενίσουμε έως το τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας.

Οι δε κυβερνητικές παρεμβάσεις, προκειμένου να παρακαμφθούν οι δυσκολίες «κυβερνησιμότητας», μπορεί να διευκολύνουν κάπως τους χειρισμούς εκ μέρους των διοικήσεων, την ίδια ωστόσο στιγμή συσπειρώνουν μεγάλο αριθμό αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, που ήδη δυσκολεύουν τη… ζωή των διοικούντων. Μάλιστα, όσο θα περνά ο καιρός αυτές οι δυσκολίες θα γιγαντώνονται, για να κορυφωθούν επικίνδυνα όταν θα μπούμε στην επόμενη προεκλογική περίοδο…

Μάντης κακών η στήλη; Απεναντίας, μάλλον παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Η συναίνεση που είχε στο μυαλό του -εάν την είχε- ο νομοθέτης που σχεδίασε την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ήρθε ποτέ και ούτε φαίνεται να προκύπτει στο άμεσο μέλλον. Αντιθέτως, η «μεταρρύθμιση» φαίνεται να άνοιξε τον δρόμο για λυκοφιλίες, τόσο στις διοικήσεις όσο και στις αντιπολιτεύσεις. Και το κυριότερο, αντί να καλλιεργήσει πνεύμα ενότητας και σύνθεσης, φαίνεται να βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων.

Ο γυαλός στράβωσε και πιθανότατα έτσι θα αρμενίσουμε έως το τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι οι συνέπειες αυτής της στρεβλής πορείας να αφήσει τα λιγότερα δυνατά αρνητικά αποτυπώματα στις τοπικές κοινωνίες. Αν και μάλλον η ευχή μας θα μείνει ανεκπλήρωτη…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet