Ενυπόγραφα

Αλλού η Αυτοδιοίκηση διχάζεται και αλλού… παραδίδει μαθήματα

Ένα… μπαλόνι έκανε άνω κάτω το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου. Η αιφνιδιαστική εισήγηση της διοίκησης του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά να τοποθετηθεί ένας ελαστικός θόλος – «μπαλόνι» στο προαύλιο του 3ου Λυκείου της πόλης, προκειμένου να στεγάσει αθλητικές δραστηριότητες, οδήγησε στην αποχώρηση μιας παράταξης από τη συζήτηση και τελικώς στην καταψήφιση της πρότασης από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (θυμίζουμε ότι η παράταξη του δημάρχου στερείται πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο).

Ακολούθησε… βομβαρδισμός ανακοινώσεων από τους αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς, οι οποίοι κατήγγειλαν τον δήμαρχο τόσο για το γεγονός ότι δεν συζήτησε το θέμα με τους αθλητικούς συλλόγους, τη σχολική κοινότητα και τις παρατάξεις, όσο και για την απαξιωτική στάση που κράτησε ο ίδιος κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και ακόμη δεν άνοιξε η συζήτηση στον συγκεκριμένο Δήμο για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2022! Εκεί θα δούμε τι… πάρτι θα γίνει.

***

Δεν έμεινε και πολύ ευχαριστημένος ο Δημήτρης Παπαστεργίου από την τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μάλλον περίμενε περισσότερες δεσμεύσεις από πλευράς πρωθυπουργού, οι οποίες ωστόσο δεν ήρθαν…

Τα κυριότερα «αγκάθια» για τους Δήμους παραμένουν η επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων (200 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, τα οποία βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν τελικώς οι πολίτες) και οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας (υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τους Δήμους με πάνω από μισό δισ. ευρώ), οι οποίες επίσης αναμένεται να περάσουν στα ανταποδοτικά τέλη.

Τι… πήραν από τον πρωθυπουργό οι δήμαρχοι; Την υπόσχεση για αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 15% από το 2023, προσλήψεις 1.000 μηχανικών, να έχουν λόγο οι δήμαρχοι στις μετακινήσεις υπαλλήλων και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των οφειλών από τους Δήμους τους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ε, δεν πέταξαν και από τη χαρά τους οι αιρετοί…

***

Το σχέδιο διαχείρισης καταστροφών που προκαλούνται από τα φυσικά φαινόμενα κλήθηκε να εξετάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου. Λίγο πριν μπούμε βαθιά στη χειμερινή περίοδο, όπου… τρέμει η ψυχή μας για τις επερχόμενες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις (εξαιτίας των οδυνηρών εμπειριών του παρελθόντος), θα περιμέναμε οι εκπρόσωποί μας στο συγκεκριμένο Σώμα να έκαναν μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να θωρακιστεί αποτελεσματικότερα το λεκανοπέδιο απέναντι στις εκδηλώσεις της Φύσης.

Αμ δε! Η παράταξη της τέως περιφερειάρχη Ρένας Δούρου επέλεξε να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τη νυν περιφερειακή αρχή ότι υποβάθμισε τη συζήτηση. Η δε διοίκηση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη βρήκε ευκαιρία να «καρφώσει» για άλλη μια φορά την κ. Δούρου για τις «στραβές στη βάρδια της».

Αντίστοιχη ήταν και η αντιπαράθεση των δύο πλευρών και στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να αφαιρεί πολλές ανθρώπινες ζωές καθημερινώς.

Τελικώς, κάποιοι -ακόμα και εν μέσω δύσκολων εθνικών καταστάσεων- εξακολουθούν να επενδύουν σε όσας μας χωρίζουν και όχι σε αυτά που θα έπρεπε να μας ενώνουν. Άραγε, υποθέτουν ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο αυξάνουν το πολιτικό κεφάλαιό τους;

***

Τέσσερις εργαζόμενοι του Δήμου Χαλανδρίου θα μπορούν πλέον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη νοηματική σε δύο από τα τέσσερα ΚΕΠ της πόλης. Μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης, τα εν λόγω στελέχη θα εξυπηρετούν πλέον τους συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένοι από πολλές υπηρεσίες.

«Θέλουμε να κάνουμε τους… αόρατους συμπολίτες μας ορατούς» δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, ο οποίος  αναφέρθηκε και στις άλλες παρεμβάσεις της διοίκησής του για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους αθλητικούς και δημόσιους χώρους της πόλης, καθώς και στο Θέατρο της Ρεματιάς.

Και η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας με αναπηρία ο συγκεκριμένος Δήμος δίνει… μαθήματα στον Βόρειο Τομέα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet