Ενυπόγραφα

Γαλάζια συμμαζέματα, φάλτσες εκκινήσεις και τα «σπασμένα» της πανδημίας

Σας φαίνεται μακριά το εκλογικό (για την Αυτοδιοίκηση μιλάμε πάντα) 2023; Στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, πάντως, κάθε άλλο παρά μακρινό δείχνει. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές, συζητήσεις, αναγνωριστικές κινήσεις και έπεται συνέχεια.

Για παράδειγμα, στην Αγία Παρασκευή, όπου η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει πολυ-διασπασμένη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ακούμε ότι ξεκινά μια προσπάθεια να μαζευτούν τα διάφορα γαλάζια κομμάτια. Όλα; Όχι, βέβαια. Η κίνηση αφορά όλες τις παρατάξεις του χώρου, πλην αυτής που διοικεί τον Δήμο. Εξάλλου, η πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από πρόσωπα που αντιπαθούν σφόδρα τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά.

Την ίδια στιγμή και έτερος παράγοντας από τον νεοδημοκρατικό χώρο, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε μείνει μακριά από το τοπικό προεκλογικό παιχνίδι, δείχνει να σκέφτεται σοβαρά την εκ νέου ενασχόλησή του με τα κοινά της Αγίας Παρασκευής.

Αν μη τι άλλο, στην αμέσως επόμενη περίοδο θα αναμένουμε με ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στο γαλάζιο… αποστακτήριο. Εξάλλου, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πάντοτε αποτελούσε έναν από τους αυτοδιοικητικούς πονοκεφάλους της Ν.Δ.

***

Μια νέα δημοτική κίνηση έκανε την εμφάνισή της στον Δήμο Πεντέλης, προχωρώντας και στην πρώτη της ανοιχτή εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, όπως μαθαίνουμε. Και γράφουμε «μαθαίνουμε» γιατί οι διοργανωτές… ξέχασαν να προσκαλέσουν το «Ε», όπως έκαναν με άλλα τοπικά ΜΜΕ.

Να μην γνώριζαν την ύπαρξή μας μετά από σχεδόν 8 χρόνια; Ελάχιστα πιθανό σενάριο, αφού ανάμεσα σε εκείνους που συμμετείχαν στην εκδήλωση υπάρχουν πρόσωπα (μεταξύ των οποίων και κάποια που αρέσκονται στις εύκολες μεταπηδήσεις από παράταξη σε παράταξη) που μας γνωρίζουν καλά.

Να παίρνουν απευθείας «γραμμή» από πρώην δήμαρχο της περιοχής, που επί θητείας του δεν μας έστελνε ούτε δελτίο Τύπου (είμαστε, βλέπετε, «άτακτα» παιδιά); Το πιθανότερο σενάριο. Εξάλλου, μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση ήταν πολύ στενό του συγγενικό πρόσωπο…

Εμείς, πάντως, θα ευχηθούμε στη νέα κίνηση καλή πορεία, έστω κι αν ξεκινά… φάλτσα. Και δύο φιλικές συμβουλές: 1) Η αχαριστία και η αμνησία είναι κακοί σύμβουλοι στην πολιτική. 2) Όσοι αγνόησαν την πραγματικότητα (και επιλεκτικά κάποια τοπικά ΜΜΕ) την προηγούμενη περίοδο, δεν τους βγήκε σε καλό στις εκλογές του 2019…

***

Κάθε άλλο παρά ευοίωνα ήταν τα όσα ακούστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, επικαλούμενος τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητήριου του υπουργείου Εσωτερικών για το 2020, είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού το συγκεκριμένο έτος κόστισε συνολικά στην Αυτοδιοίκηση 569 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 206 εκατ. ευρώ αφορούν απώλειες ιδίων εσόδων και τα 363 εκατ. ευρώ προέρχονται από αύξηση δαπανών.

Πόσα έχει «επιστρέψει» στους ΟΤΑ το υπουργείο Εσωτερικών; Μόλις 170 εκατ. ευρώ! Τα υπόλοιπα μάλλον θα προστεθούν στις νέες απώλειες που έχουν καταγραφεί την τρέχουσα χρονιά.

Από πού θα βγάλουν τα «σπασμένα» οι Δήμοι, αν δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση; Μα από τους τοπικούς φόρους, τις ματαιώσεις έργων που προγραμματίζουν να κάνουν και από τις περικοπές στην ασκούμενη κοινωνική πολιτική προς τους δημότες. Γιατί, μην ξεχνάμε, πρέπει να ισοσκελίζουμε και τους προϋπολογισμούς…

Μήπως εκεί στο υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνουν κάπως τις διαδικασίες χρηματοδοτικής στήριξης των δήμων, μιας και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ακόμη εδώ και απειλούν -πλην των οικονομικών των ΟΤΑ- και τη δική μας ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet