Ενυπόγραφα

Η κρίση είναι εδώ – Ας φανούμε ρεαλιστές κι ας… ρυθμίσουμε τα πανιά μας

Με πολλές πληγές σε όλα τα επίπεδα κλείνει το 2020. Από την κοινωνία και την οικονομία, μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις, η πανδημία κυριολεκτικώς άλλαξε τις ζωές όλων μας. Και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη…

Το 2021, όση και από ψυχολογική πλευρά θέλουμε να το φανταζόμαστε ελπιδοφόρο και αισιόδοξο, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες του θα είναι εξίσου σκληρό, αφού ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας θα είναι ακόμη παρών, ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται με μεγαλύτερη ένταση οι συνέπειες του βίαιου «φρεναρίσματος» της οικονομίας.

Άρα, απομένουν οι ευχές για υγεία, δύναμη και αντοχή για τη συνέχεια. Αρκούν; Ίσως και όχι, αλλά μπορεί να λειτουργήσουν κάπως σαν εμβόλιο. Να δημιουργήσουν ψυχικά αντισώματα και να μας κρατήσουν γερούς ώστε να συνεχίσουμε να το παλεύουμε.

Ταυτοχρόνως, όμως, θα πρέπει κι εμείς να περιορίσουμε τις… παρενέργειες τούτης της πρωτόγνωρης δοκιμασίας στη συμπεριφορά και τη στάση μας. Δεν χρειάζονται οι κραυγές, ο πανικός, οι κοινωνικοί διαχωρισμοί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα σενάρια συνωμοσίας περί της ύπαρξης ή μη της πανδημίας, ούτε για αντιπαραθέσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων των εμβολιασμών. Ούτε βοηθά στη συγκεκριμένη πολύ άσχημη συγκυρία η αθρόα μεταφορά-διασπορά «ειδήσεων» και «αναλύσεων» από κάθε απίθανο δημοσιολογούντα.

Ας μείνουμε δυνατοί, όρθιοι και αλληλέγγυοι. Όσο δύσκολος κι αν φαντάζει ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας, κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Ας αφήσουμε την Επιστήμη να κάνει τη δουλειά της και ας προσπαθήσουμε -όπως και όσο μπορούμε- να φανούμε χρήσιμοι στον διπλανό μας, που μπορεί να δοκιμάζεται περισσότερο από εμάς, και στο κοινωνικό σύνολο.   

Ας μείνουμε δυνατοί, όρθιοι και αλληλέγγυοι. Όσο δύσκολος κι αν φαντάζει ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Όσες απώλειες κι αν καταγράψουμε, σε όποιο επίπεδο, η ζωή θα συνεχισθεί. Και σε εκείνο το «προσκλητήριο» θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι και περισσότερες παρόντες και παρούσες.

Και στο κάτω κάτω της γραφής, ας μείνουμε ρεαλιστές. Ίσως ο Αμερικανός συγγραφέας William Arthur Ward να ήξερε κάτι όταν έγραφε: «Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο. Ο αισιόδοξος περιμένει τον άνεμο ν’ αλλάξει. Και ο ρεαλιστής ρυθμίζει τα πανιά».

Πάμε με ρεαλισμό λοιπόν για μια νέα χρονιά!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet