Μαζί μιλάνε, χώρια συνεννοούνται…
Φωτογραφία: freepik.com
Ενυπόγραφα

Μαζί μιλάνε, χώρια συνεννοούνται…

Παθογένειες που δεν λύνονται, όσο οι δεσμοί παραμένουν στενοί…

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου για το στεγαστικό μέλλον του 18ου Νηπιαγωγείου της πόλης ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στις σχέσεις κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, που βέβαια δεν περιορίζονται στον συγκεκριμένο Δήμο. Εξάλλου, χρόνια τώρα οι αιρετοί διαμαρτύρονται για αρμοδιότητες που έχουν χρεωθεί, χωρίς αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωσή τους, αλλά και για τις απίστευτες δυσχέρειες που προκαλεί το ασύλληπτα γραφειοκρατικό καθεστώς ορισμένων κρατικών υπηρεσιών.

Διαμαρτυρίες που, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει να… ιδρώσουν αυτιά στην αντίπερα όχθη. Έτσι, στην προαναφερόμενη περίπτωση, η στέγαση 33 παιδιών, που ήδη φιλοξενούνται σε «κοντέινερ» εν έτει 2024, θα «βολευτεί όπως-όπως», μέχρι να βρεθεί κάποια μόνιμη λύση!

Και η ζωή θα συνεχιστεί. Τουλάχιστον, μέχρι να καταλάβουν και οι αιρετοί ότι δεν φθάνουν οι απλές διαμαρτυρίες, αλλά χρειάζονται πιο δραστικές πρωτοβουλίες. Αλλά πώς να αναληφθούν οι τελευταίες, όταν οι δεσμοί μεταξύ κάποιων δημοτικών αρχών και των αντίστοιχων κεντρικών πολιτικών μηχανισμών είναι τόσο στενοί…

«Ξεκατίνιασμα» για τον πολιτισμό

Στην Αγία Παρασκευή συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί μετά την ψήφιση της πρώτης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024. Εκτός από τις επίσημες ανακοινώσεις κριτικής στη διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη από μέρος της αντιπολίτευσης, έχει στηθεί και ένα «χορός» αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου συντελείται πραγματικό «ξεκατίνιασμα», χωρίς να λείπουν βέβαια και οι προσωπικές στοχοποιήσεις. Το γεγονός δε ότι «μήλο της έριδος» για τις περισσότερες αντιπαραθέσεις είναι ο Πολιτισμός, μας ξεπερνά…

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κυλήσει κι αυτή η δημοτική περίοδος στον συγκεκριμένο Δήμο όπως κύλησαν και οι προηγούμενες, όπου η ουσία τις περισσότερες φορές χανόταν στον ορυμαγδό των προσωπικών αντιπαραθέσεων. Αν και πολύ φοβόμαστε ότι η κακή αρχή έγινε ήδη.

Παιχνίδι ΝΟΚ – άουτ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης

Πληθαίνουν οι προβληματισμοί και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που έχει οδηγήσει σε μπαράζ έκδοσης αδειών από εκείνους που βρήκαν ευκαιρία να πληθύνουν τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Ενόψει της τελικής απόφασης του ΣτΕ για το πόσο συνταγματικές ή μη είναι κάποιες από τις διατάξεις του ΝΟΚ, ορισμένοι Δήμοι προχωρούν σε μερικό «πάγωμα» των εκδόσεων νέων αδειών (Κηφισιά), σε άλλους γίνονται συζητήσεις ακόμη και για τοπικά δημοψηφίσματα (Βριλήσσια), ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν σε εγρήγορση αναμένοντας τις ελεξίξεις (Αγία Παρασκευή).

Άλλη μια περίπτωση που αναδεικνύει ότι κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση μαζί μιλάνε, χώρια συνεννοούνται…

Η τέως άρχισε να σηκώνει το γάντι που πετά η νυν στον Δήμο Πεντέλης

Το κλείσιμο ενός παιδικού σταθμού έγινε η αφορμή για την πρώτη, αναγνωριστική(;) αντιπαράθεση μεταξύ νυν και τέως δημάρχου στον Δήμο Πεντέλης. Η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, αιτιολογώντας την απόφασή της, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στην προκάτοχό της, κατηγορώντας την ουσιαστικά για αδιαφορία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των παιδιών. Η Δήμητρα Κεχαγιά, από την πλευρά της, τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν ετέθη ποτέ και δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του επίμαχου παιδικού σταθμού, ενώ αποδίδει την επιλογή της κ. Κοσμοπούλου στην αδυναμία της να αναλάβει το πολιτικό ρίσκο, που οφείλει να παίρνει κάθε δήμαρχος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου θέματος, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η περίοδος που η κ. Κεχαγιά άφηνε ασήκωτο το γάντι που πετούσε η κ. Κοσμοπούλου μάλλον έχει παρέλθει…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet