Ενυπόγραφα

Μπροστά σε νέες εξετάσεις η Αυτοδιοίκηση στο μέτωπο της πανδημίας

Μόνο ήρεμα δεν οδεύει στο τέλος του ο φετινός Αύγουστος, που κάθε άλλο παρά ειδησεογραφικά αδιάφορος αποδεικνύεται. Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρατά σε αυξημένη επιφυλακή τις αρμόδιες αρχές, ενώ η επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για περαιτέρω επέκταση της πανδημίας.

Οι Δήμοι, ένας-ένας, προχωρούν σε ματαίωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει για τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ όσες θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν υπό αυστηρότατα μέτρα προστασίας. Και κυρίως προετοιμάζονται -ή τουλάχιστον οφείλουν να το πράξουν- για έναν σκληρό χειμώνα. Μέρα με τη μέρα η αισιοδοξία ότι ίσως να πηγαίναμε σε ομαλότερη χειμερινή περίοδο αναφορικά με τη διάδοση της Covid-19 απομακρύνεται και όλα δείχνουν ότι μάλλον θα χρειασθεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αμυντικά όπλα μας απέναντι στον φονικό ιό.

Είναι αλήθεια ότι η Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα κληθεί να δώσει εκ νέου εξετάσεις ετοιμότητας, αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας προκειμένου να λειτουργήσει με ασφάλεια τις διάφορες δομές, υπηρεσίες και άλλους τομείς τους οποίους διαχειρίζεται. Και οφείλει να το πράξει έστω κι αν η κρατική βοήθεια -κυρίως σε επίπεδο οικονομικής στήριξης- δεν θα είναι στο επίπεδο που θα ήθελαν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τους εργαζόμενους στους Δήμους, εξασφαλίζοντάς τους ένα σταθερό και μόνιμο περιβάλλον εργασίας.

Άρα, πέρα από όλα τα άλλα, η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να… επιστρατεύσει και το φιλότιμο των ανθρώπων που την  υπηρετούν, με πρώτους απ’ όλους τους εργαζομένους της, οι οποίοι θα κληθούν να επαναλάβουν  τους άθλους της περασμένης ανοιξιάτικης περιόδου, όπου ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και έδωσαν δείγματα υψηλής υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αλλά και η κεντρική διοίκηση δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί στον ζήλο των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Έχει υποχρέωση να τους στηρίξει ουσιαστικά και ιδιαίτερα να τους εξασφαλίσει ένα σταθερό και μόνιμο περιβάλλον εργασίας. Οι προσλήψεις με «ημερομηνία λήξης» δεν διασφαλίζουν κάτι τέτοιο, αντιθέτως «ψαλιδίζουν» τη διάθεση όσων θα ήθελαν να προσφέρουν το 110% των δυνατοτήτων τους.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεν είναι αναλώσιμα μηχανήματα, που τα ανασύρουμε από μια αποθήκη, τα χρησιμοποιούμε όσο τα χρειαζόμαστε και μετά τα αποσύρουμε πάλι. Είναι οι διπλανοί μας άνθρωποι, έχουν οικογένειες, οικονομικές υποχρεώσεις και κυρίως είναι απαραίτητοι για να στηρίξουν την καθημερινότητά μας μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Οι αρμόδιοι καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως ότι αναγνωρίζουν τη σημαντική συμβολή αυτών των ανθρώπων και να πράξουν τα δέοντα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet