Οι προκλητικές ανισότητες «στοιχειώνουν» τις ευχές για το 2018
Ενυπόγραφα

Οι προκλητικές ανισότητες «στοιχειώνουν» τις ευχές για το 2018

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πέντε στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και ο ένας στους δέκα δεν τα καταφέρνει.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος έλεγε ότι «άριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πάρα πολύ πλούσιους ούτε πάρα πολύ φτωχούς πολίτες». Από την πλευρά του, ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι υποστήριζε ότι «η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ζούμε σε μια δημοκρατία που απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί άριστη, με κυβερνήτες που ασκούν τη χειρότερη μορφή βίας στου πολίτες. Κι όλα αυτά λίγο πριν το χάραμα της νέας χρονιάς, τον ερχομό της οποίας θα συνοδεύσουμε με πλήθος ευχών. Και όσο μεγαλύτερος ο ανθρώπινος, τόσο πιο παράταιρες ακούγονται αυτές οι ευχές.

_______________________
Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη και σαφώς προκλητικότερη ανισότητα σε άλλα σημεία της γης, για την οποία πληροφορούμαστε σποραδικά και την οποία σπεύδουμε να ξεχάσουμε, είτε εξορκίζοντας τους φόβους μας, είτε διασκεδάζοντας τις ενοχές μας.
_______________________

Ίσως ν’ ακουστεί περίεργο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Ακόμη και στις χώρες που δεν πλήττονται από τη βαριά κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, η «ψαλίδα» μεταξύ αυτών που δεν έχουν τίποτε κι αυτών που έχουν σχεδόν τα πάντα έχει… τερματίσει. Από τη μία, ένας πλούτος που «ξεχειλίζει» προκλητικά και γίνεται σημείο αναφοράς στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από την άλλη, μια φτώχεια που πλήττει όλο και περισσότερους, στερώντας τους ακόμη και από τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους.

Και η Ελλάδα δεν είναι στη χειρότερη μοίρα. Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη και σαφώς προκλητικότερη ανισότητα σε άλλα σημεία της γης, για την οποία πληροφορούμαστε σποραδικά και την οποία σπεύδουμε να ξεχάσουμε, είτε εξορκίζοντας τους φόβους μας, είτε διασκεδάζοντας τις ενοχές μας.

Όμως υπάρχει… Και όσο υπάρχει θα «στοιχειώνει» κάθε ευχή για τη νέα χρονιά και θα καθιστά ιδιαιτέρως «εύθραυστη» την όποια μικρή ή μεγάλη ευμάρειά μας. Ακόμη κι αν διαψευστεί η ρήση του Αριστοτέλη, ότι «η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος», το πέρασμα όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας στο οικονομικό και, κατ’ επέκταση, κοινωνικό περιθώριο μόνο θετικές εξελίξεις δεν προοιωνίζεται.

Αν κάτι, λοιπόν, μένει να ευχηθούμε για τη νέα χρονιά, είναι να συνειδητοποιήσουμε τον επερχόμενο κίνδυνο και να επιχειρήσουμε τώρα μια αλλαγή πορείας. Ας γίνει το 2018 η αφετηρία αυτής της αλλαγής, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε -όσο πιο ειρηνικά γίνεται- το βραχύ πέρασμά μας από την παρούσα ζωή.

Καλή χρονιά

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet