Ενυπόγραφα

Ο κορωνοϊός μειώνει το πολιτικό οξυγόνο της κυβέρνησης…

Με τους θανάτους να ξεπερνούν πλέον τις 8.000, τα ημερήσια κρούσματα να έχουν σπάσει το φράγμα των 4.000, τους διασωληνωμένους να κινούνται σταθερά σε πάνω από 700, τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, και όλα αυτά εν μέσω υποτιθέμενου σκληρού απαγορευτικού, το να κρίνει κάποιος την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες μάλλον κρίνεται αχρείαστο…

Αν πρέπει να αναφερθούμε σε κάτι, αυτό είναι η σχεδόν καθολική απώλεια εμπιστοσύνης του μέσου πολίτη απέναντι στους πολιτικούς, αλλά και επιστημονικούς χειρισμούς στο θέμα της αντιμετώπισης της φονικής πανδημίας. Και δεν αναφερόμαστε σε εκείνους του πολίτες που εξ αρχής στάθηκαν διστακτικοί απέναντι στην ύπαρξη του ίδιου του ιού, ούτε σε αυτούς που τα αναγάγουν όλα σε διεθνείς συνωμοσίες, αρνούμενοι να τηρήσουν οποιοδήποτε μέτρο. Αναφερόμαστε στους πολίτες που επέδειξαν από την πρώτη στιγμή υπευθυνότητα, συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο, συμμορφώθηκαν στα μέτρα.

Ε, λοιπόν, ούτε αυτοί πλέον αισθάνονται ότι έχουν απέναντί τους ανθρώπους που ξέρουν τι τους γίνεται. Τα πίσω-μπρος της κυβέρνησης, οι εκ διαμέτρου αντίθετες επιστημονικές απόψεις που διατυπώνονται δημοσίως για την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού, τα παιχνίδια -εμπορικά και άλλα- με την ασφάλεια των εμβολίων και η φυσιολογική κόπωση από την πολύμηνη ταλαιπωρία που υφίστανται (ψυχολογική και οικονομική) έχουν εξανεμίσει πλέον και τα τελευταία αποθέματα ανοχής και αντοχής των συγκεκριμένων πολιτών.

Οι πολίτες έχουν χάσει πλέον κάθε κίνητρο για να συμμορφωθούν σε όποιο επόμενο μέτρο…

Μένοντας τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα, αρκετοί εξ αυτών σε αναγκαστική ανεργία, παρακολουθώντας τα ημερήσια δελτία ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μόνο ανασφάλεια, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία μπορούν να αισθάνονται. Έχοντας χάσει κάθε κίνητρο για να συμμορφωθούν σε όποιο επόμενο μέτρο, παρακολουθούν σαν υπνωτισμένοι τα κυκλοφορούντα σενάρια για το πότε και πώς θα ανοίξουμε, ως κοινωνία και ως αγορά.

Και οι υπνωτισμένοι, όμως, κάποια στιγμή αφυπνίζονται. Και τότε, επειδή η πραγματικότητα στην οποία θα επανέλθουν θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, ίσως αναζητήσουν ευθύνες και υπεύθυνους. Και τότε, πιθανότατα, κάποιοι που βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις να χάσουν τον ύπνο τους…

Προς το παρόν, χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας, ασκούνται τεράστιες ψυχολογικές πιέσεις στην κοινωνία μας, δημιουργούνται τρομακτικά χάσματα στην οικονομία, που δύσκολα θα γεφυρωθούν. Στον αντίποδα υπάρχει μια κυβέρνηση που, μέρα με τη μέρα, χάνει έδαφος, όχι τόσο λόγω των χειρισμών της -ατυχέστατων σε αρκετές περιπτώσεις, είναι αλήθεια- αλλά κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον μέσο πολίτη.  Αφ’ υψηλού και χωρίς καμιά διάθεση αυτοκριτικής.

Κρίμα, γιατί είχε ξεκινήσει διαφορετικά. Από εδώ και πέρα ο κορωνοϊός δεν θα μειώνει μόνο το οξυγόνο όσων πολιτών προσβάλλονται από αυτόν, αλλά και το πολιτικό οξυγόνο της κυβέρνησης. Εκτός, αν -έστω και στο… παρά πέντε-  αποφασίσει να αλλάξει ριζικώς τον τρόπο που πολιτεύεται.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet