Πράσινες ανησυχίες, κίτρινα γιλέκα, παγωμένα δημοτικά τέλη και στο… βάθος νέο δημαρχείο
Ενυπόγραφα

Πράσινες ανησυχίες, κίτρινα γιλέκα, παγωμένα δημοτικά τέλη και στο… βάθος νέο δημαρχείο

Οι δασοτεχνικές εργασίες που εκτελούνται από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στο δάσος Συγγρού έχουν ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από πλευράς συλλόγων, αλλά και δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι πραγματοποιείται ένα «οικολογικό έγκλημα» στη περιοχή, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να μετατραπεί το δάσος σε πάρκο, ικανοποιώντας… άλλους σχεδιασμούς που βρίσκονται στο μυαλό όσων προβαίνουν στις σχετικές παρεμβάσεις.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, απαντώντας στις επικρίσεις εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, που έθεσαν εκτός ημερησίας το ζήτημα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κράτησε ουδέτερη στάση, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος είναι αρωγός του ΙΓΕ, αλλά δεν το ελέγχει, αφού αυτή τη δικαιοδοσία έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…

Με άλλα λόγια, τα παράπονά σας στον υπουργό, όχι στον δήμαρχο. Σωστά, λοιπόν, πήγε το θέμα στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης.

***

Ολοκληρώνονται σιγά-σιγά από τους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών οι διαδικασίες καθορισμού των δημοτικών τελών για το 2023. Οι περισσότερες δημοτικές αρχές, καθώς έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο, είτε κρατούν «παγωμένους» τους συγκεκριμένους φόρους, είτε κάνουν ελάχιστες αυξήσεις. Κι αυτό παρά το αυξημένο κόστος ενέργειας, αλλά και τις υστερήσεις που αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμοι σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από δημοτικά τέλη.

Βέβαια, όποιος βιαστεί να συμπεράνει ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος των δημοτών, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτεί. Τα νέα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν στα ανταποδοτικά τέλη είτε θα καλυφθούν με έκτακτες χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία (μέσω των φόρων που καταβάλλουμε πάλι εμείς), είτε θα το διαπιστώσουμε στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

***

Και μιας και μιλάμε για καθαριότητα, αρκετοί δήμοι και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών σπεύδουν να… συντονιστούν με την πρωτοβουλία αλληλεγγύης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), σε συνεργασία με την Kärcher Ελλάδος, με τον τίτλο «Καθαρή Εβδομάδα», και στόχο να ευχαριστήσει όλους όσους συμβάλλουν καθημερινά στο να φροντίζουν οι πόλεις μας να είναι καθαρές.

Ήδη, φωτίζονται κάποια γλυπτά και γίνονται και άλλες δράσεις για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την αναγνώρισή μας στους εργαζόμενους με τα «κίτρινα γιλέκα». Αυτό μας θυμίζει κάπως τα χειροκροτήματα προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία ωστόσο δεν συνοδεύτηκαν από κάποιες πρωτοβουλίες για την υλική αναγνώριση της προσφοράς τους…

Έτσι και στην περίπτωση των εργαζομένων στην καθαριότητα νομίζουμε ότι αυτό που τους λείπει δεν είναι το… χειροκρότημα, αλλά σταθερές θέσεις εργασίας, μέτρα ατομικής προστασίας και αμοιβές που να ανταποκρίνονται στο έργο που προσφέρουν. Ή, μήπως, κάνουμε λάθος;

***

Στα στενά της Αγίας Παρασκευής… ψιθυρίζεται ότι το έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου, το οποίο είχε «κολλήσει» και μετά «ξεκολλήσει» με άνωθεν παρέμβαση, τελικώς «ξανακόλλησε» κι αυτή τη φορά για τα καλά.

Εάν επιβεβαιωθούν οι ψίθυροι, τότε αναρωτιέται κανείς τι θα συζητήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, οπότε και το Σώμα θα κληθεί να ψηφίσει για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023. Αφού, έτσι που εξελίσσονται τα πράγματα σε αυτόν τον Δήμο είναι αμφίβολο εάν υπάρξει κάποιο μεγάλο έργο που θα καταφέρει να ολοκληρωθεί σε… ορατό χρονικό ορίζοντα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet