Ενυπόγραφα

Στα… χαρακώματα Μεταμόρφωση και Μαρούσι για τα σκουπίδια

Τώρα γιατί μας φαίνεται ότι το να ευχηθούμε για μια καλή χρονιά εν μέσω άγριας κορύφωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη χώρα μας θα ακουστεί τουλάχιστον κωμικό; Με ουσιαστικά κλειστή την εστίαση, με αυστηρότερα πρωτόκολλα παντού, με αυξημένα μέτρα περιορισμού των κινήσεών μας, με αγωνία για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, με «μπες ψυχή-βγες ψυχή», πού να σταθούν οι ευχές μας;

Παρ’ όλα αυτά, ευχόμαστε ολόψυχα το 2022 να επιφυλάξει για όλους μας λιγότερες δυσάρεστες ειδήσεις σε όλα τα επίπεδα, γιατί είναι αλήθεια ότι το χρειαζόμαστε…

***

Ας δούμε τώρα πώς θα μπει το νέο έτος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός από τα αυξημένα έξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν, θα πρέπει να τελειώσουν και με το μαρτύριο της ψήφισης των προϋπολογισμών τους. Και γράφουμε μαρτύριο για να μην χρησιμοποιήσουμε τον όρο «παρωδία» που ακούγεται συχνά-πυκνά στις σχετικές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στα Δημοτικά Συμβούλια. Όχι άδικα, πάντως, αφού η αλήθεια είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να συζητήσουν για προϋπολογισμούς στους οποίους δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ούτε «και», αφού αυτοί έρχονται «κομμένοι και ραμμένοι» στα… μέτρα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου Αυτοτέλειας των ΟΤΑ!

Την ίδια στιγμή, εάν δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από παρατάξεις της αντιπολίτευσης που διαθέτουν την πλειοψηφία σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός που φέρνει κάθε διοίκηση τελικώς θα εγκριθεί ακόμη και αν δεν λάβει την πλειοψηφία του σώματος των δημοτικών συμβούλων (ελέω των νομοθετημάτων που ήρθαν να… παρακάμψουν τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» των Δήμων).

Άρα, γιατί συζητούν (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς);

***

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών υπάρχουν ακόμη Δήμοι που αφήνουν το… πικρό ποτήρι για τη νέα χρονιά. Μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου κατά την αντίστοιχη περσινή συζήτηση έγινε πάλι πρωτοσέλιδο!

Φέτος, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είπε να το ξεκινήσει πιο ομαλά -η αλήθεια είναι με αρκετή πίεση από πλευράς των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έχουν την πλειοψηφία- επιδιώκοντας την κατάρτιση ενός τεχνικού προγράμματος για το 2022 κοινής συνισταμένης. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι λογικά θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο και στο θέμα του προϋπολογισμού, τελικώς, για άλλη μια φορά μας εξέπληξε. Αποφάσισε να τον φέρει για συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους άλλους επικεφαλής, οι περισσότεροι από τους οποίους του… γύρισαν την πλάτη.

Και αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, μάλλον θα ζήσουμε τις περσινές… καλές στιγμές. Εμείς το γράφαμε, πάντως, σε προηγούμενο σημείωμά μας: Με αυτόν τον Δήμο κρατάμε πάντα μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά τα θέματα συναίνεσης…

***

Στα… χαρακώματα βρέθηκαν ξαφνικά οι Δήμοι Μεταμόρφωσης και Αμαρουσίου με αφορμή το μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων που ταλαιπωρεί πολλούς ΟΤΑ της χώρας. Όλα ξεκίνησαν όταν η Μεταμόρφωση πληροφορήθηκε ότι ο γειτονικός Δήμος μίσθωσε ακίνητο στην περιοχή της για να το χρησιμοποιήσει, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος της πόλης, Στράτος Σαραούδας, ως Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Μάλιστα, χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη», διαμαρτυρόμενος που ο ομόλογός του από το Μαρούσι δεν τον ενημέρωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, βλέποντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν (η Μεταμόρφωση προγραμματίζει και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές Ιανουαρίου αποκλειστικώς για το συγκεκριμένο θέμα) έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ανακύκλωση κλαδεμάτων. Άφησε δε αιχμές κατά του κ. Σαραούδα, ότι έσπευσε να δημιουργήσει αναστάτωση στους δημότες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των δύο Δήμων.

Η συνέχεια ήρθε από τη Μεταμόρφωση, με τον Δήμο να ξεκαθαρίζει κατά Μαρούσι μεριά ότι είτε ΣΜΑ, είτε οποιαδήποτε άλλη μονάδα, τα σχέδια αυτά δεν είναι αποδεκτά στα όριά του…

Εμείς, απλώς, να σημειώσουμε ότι όσο δεν εφαρμόζεται μια σαφής κεντρική πολιτική για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και το «μπαλάκι» γυρνά στους Δήμους, θα βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με παρόμοιους… διασυνοριακούς καβγάδες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet