Ενυπόγραφα

Το Ηράκλειο Αττικής, η προειδοποίηση και οι ευθύνες κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης…

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο Αττικής από την ισχυρή καταιγίδα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου ίσως πρέπει να «χτυπήσει καμπανάκι» τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στις αυτοδιοικητικές αρχές. Είτε χαρακτηρίσουμε το φαινόμενο ακραίο, πρωτόγνωρο ή οτιδήποτε άλλο, είτε πειστούμε -που κατά τη γνώμη μας είναι και το ορθότερο- ότι θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και συχνότερα τέτοιου είδους καταστάσεις και στη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα μας.

Πρώτα απ’ όλα, η κεντρική διοίκηση πρέπει να «λύσει τα χέρια» της Αυτοδιοίκησης, θεσμικά και οικονομικά, προκειμένου να ενεργεί τάχιστα και να κινείται ανεμπόδιστα στο κομμάτι της αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και των διαδικασιών αποζημιώσεων όσων πλήττονται από τέτοιου είδους καταστροφές. Δεν είναι δυνατόν δήμαρχοι να εκλιπαρούν να τεθεί ο Δήμος τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόνο και μόνο για να συμπτυχθεί χρονικώς η περίοδος αποζημίωσης των δημοτών τους που επλήγησαν από κάποιο φυσικό φαινόμενο!

Από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να βγουν από τα συρτάρια τα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, να «ξεσκονιστούν», να ζητηθούν τροποποιήσεις -εάν και όπου χρειάζονται- και, κυρίως, να εκπαιδευθούν πάνω σε αυτά τόσο τα στελέχη των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, όσο και οι δημότες.

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι η άναρχη ανάπτυξη κυρίως των αστικών μας κέντρων κατέστησε αυτά ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάθε εκδήλωση της Φύσης.

Έστω και υπό καθεστώς πανδημίας, υπάρχουν τρόποι εκπαίδευσης των πολιτών, όλων των ηλικιών, πάνω σε κρίσιμους-στοιχειώδεις κανόνες αντίδρασης κατά την εκδήλωση ακραίων φαινομένων, αλλά και συμπεριφοράς μετά την εκδήλωσή τους. Στο κομμάτι αυτό χρήσιμο θα ήταν οι Δήμοι να ενεργοποιήσουν και ειδικές τηλεφωνικές γραμμές, όπου να μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά και μέσω των οποίων να αποστέλλονται προς τους πολίτες προειδοποιητικά μηνύματα σε περίπτωση προβλέψιμων επερχόμενων κινδύνων.

Η περίοδος που παρακολουθούσαμε στα δελτία ειδήσεων φυσικές καταστροφές σε διάφορα σημεία του κόσμου και λέγαμε πόσο τυχεροί είμαστε που κατοικούμε σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη έχει παρέλθει. Πλέον, και η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι η άναρχη ανάπτυξη κυρίως των αστικών μας κέντρων κατέστησε αυτά ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάθε εκδήλωση της Φύσης.

Κεντρική διοίκηση και Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι προειδοποιήσεις είναι πια σαφείς. Τα όσα συνέβησαν στο Ηράκλειο Αττικής ήταν ακόμη μία. Δικαιολογίες του τύπου «δεν το περιμέναμε», «ήταν πρωτόγνωρο» κ.λπ., μάλλον περιττεύουν…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet