Έπεσε ο καύσωνας και μας πλάκωσε
Φωτογραφία: freepik.com
Ενυπόγραφα

Έπεσε ο καύσωνας και μας πλάκωσε

Δύο φωτιές, πολλές σκέψεις

Η εκδήλωση δύο πυρκαγιών σε εργοστασιακούς χώρους, σε λιγότερο από ένα 24ωρο, σε Δήμους (Κηφισιά και Μεταμόρφωση) που φιλοξενούν στα όριά τους βιομηχανικές περιοχές, βάζει σε σκέψεις. Όχι για τα αίτιά τους, βέβαια, αλλά για τις πιθανές συνέπειές τους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κηφισιάς, όπου σημειώθηκε και το σοβαρότερο συμβάν, το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε στην ευρύτερη περιοχή, εμποδίζοντας ακόμη και την πρόσβαση στο νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», προβληματίζει έντονα. Για να μην αναφερθούμε στη στενότητα των δρόμων, που καθιστούσε δυσχερή την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και τις επιπτώσεις από το τοξικό νέφος που εκλύθηκε από τη φωτιά.

Μήπως να ξανασκεφτούμε πόσο «σοφή» είναι πλέον η συνύπαρξη μεγάλων βιομηχανικών μονάδων πολύ κοντά ή εντός αστικών περιοχών;

Ο καύσωνας ξεσκέπασε τη… γύμνια των σχολείων μας

Αντίστοιχοι προβληματισμοί θα μπορούσαν να διατυπωθούν και για το σκηνικό που διαμόρφωσε στη σχολική κοινότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών η έλευση του καύσωνα. Οι ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν ορισμένες δημοτικές αρχές στην απόφαση να κλείσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προφυλάσσοντας -όπως υποστήριξαν- μαθητές και ευπαθείς ομάδες διδασκόντων. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι και σε αυτήν την περίπτωση επικράτησε ένα σχετικό μπάχαλο (ο ένας Δήμος να κλείνει τα σχολεία και ο διπλανός να τα κρατά ανοιχτά ή άλλος Δήμος να τα κλείνει τη μία μέρα και να τα διατηρεί ανοιχτά την επομένη), είναι κι άλλα ερωτήματα που προκύπτουν. Για παράδειγμα: Μόνο στα νηπιαγωγεία και δημοτικά υπάρχουν ευπαθείς εκπαιδευτικοί; Τα παιδιά που έδιναν πανελλήνιες εξετάσεις ήταν όλα όντως σε κλιματιζόμενες αίθουσες; Οι εικόνες γονιών να μεταφέρουν ανεμιστήρες σε σχολικά κτήρια ανταποκρίνονται σε σύγχρονο κράτος;

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα υποστηρίξουμε ότι ο καύσωνας μας έπιασε στον ύπνο. Και όχι γιατί υπήρξαν έγκαιρα προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους, αλλά γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Ο καύσωνας απλώς ανέδειξε όλα όσα καταγγέλλουν μάταια εδώ και χρόνια σύλλογοι γονέων και διδασκόντων. Ότι είναι απαράδεκτο τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε «κοντέινερ» ή σε αίθουσες που δεν θερμαίνονται κατάλληλα τον χειμώνα και δεν κλιματίζονται σωστά το καλοκαίρι.

Αυτοί τα λένε, όμως, αυτοί τα ακούνε…

Τα τραπεζοκαθίσματα… στρίμωξαν τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής

Στριμώχτηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και κάτοικοι, του ζητούσαν επιτακτικά να πάρει πίσω την απόφαση παραχώρησης σε επιχειρηματία χώρου πρασίνου σε πάρκο της πόλης, προκειμένου να τοποθετήσει εκεί τραπεζοκαθίσματα. Παρά τα «συμπυκνωμένα πυρά» που δέχθηκε, εκείνος επέμεινε στο να δοκιμάσει -πιλοτικά, όπως υποστήριξε- το μέτρο, αφήνοντας ως μοναδική εκδοχή να μην εφαρμοστεί την απόρριψη της σχετικής απόφασης που έλαβε το Σώμα από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται το πάρκο -και όχι μόνο- δεν είδαν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Και μάλλον οι αντιδράσεις μόνο καλό δεν θα κάνουν και στον ίδιο τον επιχειρηματία, που προσδοκά να προσελκύσει πελατεία από τη συγκεκριμένη γειτονιά.

Ερίζουν για την αναθεώρηση σχεδίου στα Μελίσσια

Περί ελεύθερων χώρων ο λόγος και στον Δήμο Πεντέλης, όπου οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης στα Μελίσσια. Όπως αναφέρουν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, από την αδράνεια της δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου, να χαθούν οριστικά για την πόλη πολύτιμοι κοινόχρηστοι χώροι.

Η δήμαρχος «είδε» στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «σύμπραξη συμφερόντων» και «γκρίζες συμφωνίες», για να εισπράξει την απάντηση από την αντίπερα όχθη ότι «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Κι αν αυτά γράφονται σε επίπεδο ανακοινώσεων, φανταζόμαστε τι θα λεχθεί αν και όταν πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνεδρίαση…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet