Αργά-αργά, βαριά βαριά… προχωρούμε στο τέλος της δημοτικής περιόδου
Ενυπόγραφα

Αργά-αργά, βαριά βαριά… προχωρούμε στο τέλος της δημοτικής περιόδου

Με το ζόρι κυλούν οι αυτοδιοικητικές μέρες μετά τις πρόσφατες εκλογές. Στα Δημοτικά Συμβούλια, όταν καταφέρνουν να συγκληθούν, είναι εμφανείς η κόπωση, η απογοήτευση των χαμένων της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και ο προβληματισμός των νικητών για το πώς θα διοικηθούν οι Δήμοι την επόμενη μέρα.

Και μέσα σε όλα αυτά, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη της διοίκησης από τις νέες δημοτικές αρχές φαντάζει πολύ μακρινό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Όπως, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα, για τις οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν διοικήσεις που, ωστόσο, παραδίδουν την 1η Σεπτεμβρίου και άρα, οι αποφάσεις τους θα δεσμεύσουν τις νέες δημοτικές αρχές. Ή, ότι αρκετοί εκ των ηττημένων των εκλογών έχουν ήδη «κρεμάσει παπούτσια», διεκπεραιώνοντας όπως-όπως τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Όταν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα δοκιμαστούν οι αντοχές, οι ανοχές και, εν γένει, η ορθότητα ή μη της επιλογής κάποιων να πειραματισθούν πάνω στον τρόπο διοίκησης των τοπικών κοινωνιών.

Όσο για τη νέα περίοδο, οι ζυμώσεις καλά κρατούν, αν και η εμπιστοσύνη μεταξύ των υποψηφίων συνεργατών μόνο διασφαλισμένη δεν είναι… Από τη μία οι πικρίες για όσα ειπώθηκαν στην προεκλογική περίοδο, από την άλλη ο τρόπος μοιράσματος των διαφόρων θέσεων κατά τη νέα δημοτική περίοδο, διαμορφώνουν ένα κλίμα διάχυτης καχυποψίας, το οποίο έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω η αίσθηση της ρευστής συνοχής μέσα στις ίδιες τις δημοτικές παρατάξεις που κέρδισαν κάποιες έδρες στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.

Το πώς θα αποτυπωθούν όλα αυτά στην καθημερινότητα της νέας δημοτικής περιόδου θα φανεί όταν ξεκινήσουν οι πρώτες συνεδριάσεις των αντίστοιχων Σωμάτων και θα κληθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν τις εισηγήσεις των νέων δημοτικών αρχών. Εκεί θα δοκιμαστούν οι αντοχές, οι ανοχές και, εν γένει, η ορθότητα ή μη της επιλογής κάποιων να πειραματισθούν πάνω στον τρόπο διοίκησης των τοπικών κοινωνιών.

Ας ελπίσουμε ότι το όλο σκηνικό δεν θα καταστήσει ακόμη δυσλειτουργικότερη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ήδη «ασφυκτιά» από το σημερινό πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και αποτρεπτικό για άμεσες αλλαγές θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της…  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet