Ενυπόγραφα

Αργά και… βασανιστικά «βγαίνουν» τα νούμερα και τα έργα στους Δήμους

Θάνος Σταθόπουλος
[email protected]

Ολοκληρώνονται, αργά και… βασανιστικά, οι συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια των τεχνικών προγραμμάτων και των προϋπολογισμών του 2020. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες «βγάζουν τα μάτια τους» με αριθμούς, πίνακες και στοιχεία, προκειμένου να ισοσκελίσουν τα… ανισοσκέλιστα, για να έρθουν μετά οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους να επιχειρηματολογήσουν για ώρες, πάνω στα υπέρ και στα κατά, σε συνεδριάσεις που ελάχιστους από τους παριστάμενους κάνουν «σοφότερους».

Κατά τα άλλα, κάθε χρόνο ο βαθμός υλοποίησης των παραπάνω στρατηγικών σχεδιασμών αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι από αυτούς γίνονται για να γίνονται. Πολλά από τα προβλεπόμενα στο τεχνικό πρόγραμμα έργα μένουν για χρόνια «κωδικοί», που μεταφέρονται από έτος σε έτος, ενώ επίσης αρκετά επενδυτικά πλάνα «παγώνουν» στα χαρτιά.

Η αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που προϋπολογίζουν οι όποιοι κυβερνώντες και των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών παραμένει «αναλλοίωτη»…

Και δεν είναι μόνο στην εποχή των μνημονίων που διαπιστώνουμε την παραπάνω πικρή αλήθεια. Το ίδιο συνέβαινε και πριν συνειδητοποιήσουμε ως χώρα και ως πολίτες ότι πτωχεύσαμε. Όπως, επίσης, παραμένει «αναλλοίωτη» η αναντιστοιχία μεταξύ αυτών που προϋπολογίζουν οι όποιοι κυβερνώντες και των πραγματικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών…

Ας είναι, γιορτές έρχονται, να μην βαρύνουμε το κλίμα. «Κουτσά στραβά», έστω και με την όποια πλασματικότητα «κουβαλούν», τα τεχνικά προγράμματα και οι προϋπολογισμοί των δήμων θα αποτελέσουν τον «μπούσουλά» τους για την επόμενη χρονιά, που ελπίζουμε να αποδειχθεί περισσότερο… μεγάθυμη με την Αυτοδιοίκηση απ’ ότι η προηγούμενη.

Και, επίσης, ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά, τέτοια εποχή, και οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα έχουν προλάβει να καταθέσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους επί των τεχνικών προγραμμάτων και των προϋπολογισμών, κάτι που ελάχιστες κατόρθωσαν να πράξουν το 2019.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet