Ενυπόγραφα

Ας χαλαρώσουμε τη διάθεσή μας, όχι τα μέτρα αυτοπροστασίας μας

Λίγες ώρες πριν τη χαλάρωση του «σκληρού» απαγορευτικού κατά της εξάπλωσης της πανδημίας και ο καιρός αρχίζει να «χαμογελά». Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο μπροστά μας. Ένα διήμερο στη διάρκεια του οποίου θα μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας και να μετακινούμαστε σχεδόν ελεύθερα από Δήμο σε Δήμο.

Ανακούφιση; Κάθε άλλο. Λυπούμαστε που θα χαλάσουμε τη διάθεση κάποιων, αλλά ίσως τώρα θα πρέπει να φανούμε πιο προσεκτικοί από ποτέ. Η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων σαφέστατα και έχει ελάχιστη επιστημονική βάση εκκίνησης, εκτός και αν θέλουμε πραγματικά να πειστούμε ότι με ημερήσια κρούσματα σταθερά πάνω από τις 3.000, με ανθρώπους να διασωληνώνονται εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης κλινών, είναι ιδανική συγκυρία για να ξεχυθούμε σε δρόμους και σε παραλίες!

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η ατομική ευθύνη, η ευσυνειδησία της καθεμίας και του καθενός μας, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα.

Η απόφαση ελήφθη κυρίως για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς. Ο κόσμος έφθασε στα όρια των ψυχολογικών αντοχών του, ενώ η επιχειρηματικότητα «πνέει τα λοίσθια». Έχει η απόφαση υψηλό ρίσκο; Αναμφίβολα, ναι. Είναι λάθος; Δύσκολο να απαντηθεί. Εξάλλου, με όλα όσα έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες έχουν κάπου συγχυσθεί οι έννοιες σωστού και λάθους.

Η στήλη θα αρκεστεί στην εκδοχή ότι ίσως αυτή η απόφαση να είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Ωστόσο, τώρα χρειάζεται η μέγιστη προσοχή. «Εξυπνάδες» του τύπου έχω δύο κινητά ή παραπάνω κάρτες και θα στέλνω πολλαπλά μηνύματα, για να παρατείνω την παραμονή μου έξω, θα αποδειχθούν ολέθριες. Άκρως επικίνδυνο θα είναι επίσης να ξεχυθούμε σε ανοιχτούς χώρους, παρουσία μεγάλου πλήθους, χωρίς τουλάχιστον διπλή μάσκα. Εάν το πράξουμε, δεν ξεγελάμε κανένα σύστημα και καμία αρχή. Απλώς «πυροβολούμε τα πόδια μας».

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η ατομική ευθύνη, η ευσυνειδησία της καθεμίας και του καθενός μας, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα. Εάν η συμπεριφορά μας οδηγήσει σε ένα νέο απαγορευτικό, οι συνέπειες (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές) θα είναι απρόβλεπτες. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από μια τέτοια εφιαλτική προοπτική είναι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία.

Να βγούμε έξω, γιατί το έχουμε ανάγκη. Αλλά να βγούμε τηρώντας ευλαβικώς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης. Να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, να προστατεύσουμε τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τους γύρω μας. Να το κάνουμε για να μπορέσουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω τον εφιάλτη που ζούμε όλον αυτόν τον καιρό.

Ας χαλαρώσουμε τη διάθεσή μας, όχι τα μέτρα αυτοπροστασίας μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet