Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, πόλεις χωρίς ασφάλεια, συναντήσεις που… κάηκαν και η Μαρίνα υποψήφια δήμαρχος
Ενυπόγραφα

Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, πόλεις χωρίς ασφάλεια, συναντήσεις που… κάηκαν και η Μαρίνα υποψήφια δήμαρχος

Στους ρυθμούς του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στον Βόλο κινήθηκε ο αυτοδιοικητικός χώρος τα τελευταία 24ωρα. Το μεγάλο ζητούμενο, από το οποίο ξεκινούν και καταλήγουν όλα, τι άλλο, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης. Εξάλλου, τα είχε πει και πολύ παλιά ο Δημοσθένης: «Δει δη χρημάτων, Ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων».

Το ερώτημα βέβαια είναι ως πότε η Αυτοδιοίκηση θα μένει με το χέρι απλωμένο προς την πλευρά της κεντρικής διοίκησης, προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους που χρειάζεται ώστε να επιτελέσει το πολύ σημαντικό έργο της. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, ως πότε η Αυτο-διοίκηση θα παραμένει οικονομικά εξαρτώμενη από το κεντρικό κράτος, κατάσταση που ουσιαστικά αναιρεί το αυτοδιοίκητο που θα έπρεπε να έχει…

Κακά τα ψέματα, όσο οι Δήμοι δεν αποκτούν οικονομική αυτοτέλεια (με τα συν και τα πλην που συνεπάγεται κάτι τέτοιο), όσο οι δήμαρχοι παραμένουν απλώς «διευθυντές-διαχειριστές» της κεντρικής διοίκησης, ας μην περιμένουμε πολλά πράγματα.

Θέλουν, όμως, πραγματικά οι αιρετοί να αλλάξει η συγκεκριμένη κατάσταση;

***

Πλουσιότατο εμφανίζεται το αστυνομικό δελτίο στον Βόρειο Τομέα. Οκτώ συμβάντα καταγράφηκαν μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες, μεταξύ των οποίων και η διάρρηξη, μετά ομηρίας, στο σπίτι του δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς Γιάννη Παντελεάκη. Διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες τείνουν να εξελιχθούν σε… καθημερινότητα, με τους πολίτες ευλόγως να διαμαρτύρονται για την ελλιπή αστυνόμευση, τις δημοτικές αρχές να κάνουν κρούσεις προς την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και την τελευταία να δηλώνει ότι δεν έχει την απαιτούμενη στελέχωση για να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες…

Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα… Τώρα, λέει, σκέφτονται εκεί στο υπουργείο Εσωτερικών να καταστήσουν πιο δραστήρια τη Δημοτική Αστυνομία (όταν, βέβαια, αυτή επανασυσταθεί σε όλους τους Δήμους, μετά την απίστευτης… ευφυίας απόφαση να καταργηθεί!) προκειμένου τα στελέχη της να μπορούν να κάνουν ακόμη και συλλήψεις.

Έστω ότι καταλήγουμε σε κάτι τέτοιο. Πόσους δημοτικούς αστυνομικούς θα χρειαστούν για να καλύψουν έστω τις βασικές ανάγκες αστυνόμευσης Δήμοι του μεγέθους του Χαλανδρίου, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς κ.λπ.; Θα μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν και κυρίως να τους πληρώσουν;

Ερωτήματα θέτουμε…

***

Η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, η Μαρίνα Σταυράκη, δηλώνει εκ νέου ότι θα κατέβει υποψήφια δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης. Και γράφουμε εκ νέου, γιατί και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι φήμες την ήθελαν να διεκδικεί τον συγκεκριμένο Δήμο, αλλά τελικώς την… κέρδισε το Μαρούσι και μάλιστα μέσα από μία περιπετειώδη διαδρομή.

Ωστόσο, οι συνθήκες πλέον είναι διαφορετικές, αφού ο νυν δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης έχει θέσει εαυτόν εκτός της κούρσας των προσεχών εκλογών, οπότε δημιουργείται χώρος στο γαλάζιο στρατόπεδο, η κ. Σταυράκη δεν έχει πια τις οικογενειακές δεσμεύσεις του παρελθόντος, και -όπως όλα δείχνουν- είναι έτοιμη να μπει σε νέες εκλογικές περιπέτειες.

***

Προεκλογική κινητικότητα καταγράφεται και στην Αγία Παρασκευή, όπου -όπως μάθαμε- η Τοπική Οργάνωση και η Β4 ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησαν να συγκεντρώσουν στο ίδιο τραπέζι τους τέσσερις (μέχρι σήμερα) υποψηφίους δημάρχους από το γαλάζιο στρατόπεδο, δηλαδή τους Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας), Γιώργο Οικονόμου (Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή), Αλέξανδρο Μουστόγιαννη (Αγία Παρασκευή – Μια Γενιά Μπροστά) και Κωνσταντίνο Τσιαμπά (Όραμα για την Αγία Παρασκευή).

Όπως πληροφορούμαστε, η συνάντηση είχε κανονιστεί για το βράδυ της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου, αλλά τελικώς η προσπάθεια… ναυάγησε καθώς, όπως επίσης μαθαίνουμε από κάποια «κουτσομπολιά» στην πόλη, δεν προσήλθαν οι δύο από τους τέσσερις υποψηφίους, ενώ μετά από αυτή την εξέλιξη αποχώρησε και ο τρίτος.

Αν ισχύουν οι παραπάνω φήμες, τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα:

  • Ήταν τοπικής εμπνεύσεως η πρωτοβουλία της συνάντησης ή είχε και την… ευλογία του κόμματος;
  • Ποιοι ήταν οι δύο υποψήφιοι που απουσίασαν;
  • Η απουσία τους οφείλεται σε κάποια «τεχνικά» κωλύματα ή ήταν συνειδητή επιλογή;
  • Θα  υπάρξει και νέα προσπάθεια να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι γαλάζιοι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Αγία Παρασκευή;

Αναπάντητα ερωτήματα που ίσως τα απαντήσει ο χρόνος…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet