Για κάποιους η ζωή παραμένει ποδήλατο… έστω και ηλεκτροκίνητο
Φωτογραφία: pexels.com/ritesh arya
Ενυπόγραφα

Για κάποιους η ζωή παραμένει ποδήλατο… έστω και ηλεκτροκίνητο

Σιγά σιγά και οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα αρχίζουν να εντάσσονται στο πρόγραμμα «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων)». Στόχος είναι οι δημότες και πολίτες να αποκτήσουν τη δυνατότητα  να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους μέσα στις πόλεις.

Ωστόσο, αν ανατρέψει κάποιος στα διαδικτυακά σχόλια των ίδιων των πολιτών κάτω από τις σχετικές ειδήσεις, μάλλον θα συμπεράνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη φροντίδα που επιδεικνύουν κάποιες δημοτικές αρχές για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα σχόλια, άλλοτε εύλογα κι άλλοτε πικρόχολα, συγκλίνουν στο ότι «όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει…».

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς μπορεί να είναι αντίθετος στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στις πόλεις μας, αλλά όταν -για παράδειγμα- η διάβαση των πεζοδρομίων απαιτεί ικανότητες… ζογκλέρ κατανοούμε γιατί οι πολίτες «βγάζουν δόντια» με παρόμοιες ανακοινώσεις.

***

Ο Ν. 4926/2022, στο άρθρο 104, προβλέπει το κλείσιμο των δασικών δρόμων και επικίνδυνων σημείων και σε δείκτη επικινδυνότατος 3, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος τους Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Βλάσσης Σιώμος τους παριστάμενους σε πρόσφατη σύσκεψη των Συντονιστικών Περιφερειακών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας Βόρειου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής.

Όλα καλά, αλλά ποιος θα γλιτώσει τους δημάρχους… ευαίσθητων περιοχών από τις διαμαρτυρίες εκείνων που διατηρούν κάθε είδους επιχειρήσεις μέσα σε «επικίνδυνα σημεία»; Από ό,τι μαθαίνουμε, οι σχετικές διαμαρτυρίες ήταν ήδη έντονες, οπότε αναμένεται με το νέο αυστηρό μέτρο να ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Φωτιά στα μπατζάκια τους…

***

Άμεσα συνδεδεμένη με τα θέματα αντιπυρικής προστασίας είναι και η υποχρέωση των ιδιωτών να καθαρίζουν-αποψιλώνουν τα οικόπεδά τους, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι πρόκλησης κάποιας πυρκαγιάς. Οι Δήμοι ήδη έχουν αρχίσει να απευθύνουν σχετικές εκκλήσεις και να υπενθυμίζουν τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν.

Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή οι δημοτικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικώς με το κόστος για τους δημότες για την αποψίλωση οικοπέδων των μη συμμορφούμενων με τον νόμο, καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλουν (και κυρίως εισπράττουν) από τους εν λόγω πολίτες.

***

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσο περνούν οι μέρες εμφανίζονται στους δρόμους όλο και περισσότερα μηχανήματα έργων, ενώ οι κόκκινες απαγορευτικές για την κυκλοφορία κορδέλες αυξάνονται. Οι δημοτικές αρχές έχουν επιδοθεί σε… μπαράζ νέων εργολαβιών, καθώς -όπως σπεύδουν να σχολιάσουν ειρωνικά ορισμένοι πολίτες- έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο.

Εκείνο που ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί είναι πόσα άλλα έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει «τράβηξαν χειρόφρενο». Ο λόγος; Μα η εκτόξευση στις τιμές των υλικών, λόγω και των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, που αναγκάζει αρκετούς εργολάβους να δηλώνουν αδυναμία να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου να ζητεί την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Θα εισακουσθεί ή θα δούμε έργα απαραίτητα για την καθημερινότητα των πολιτών να πηγαίνουν στις ελληνικές καλένδες;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet