Ενυπόγραφα

ΕΛ.ΑΣ. το «μεγαλείο» σου!

Οι σκηνές ωμής βίας που παρακολουθήσαμε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, με Έλληνες αστυνομικούς να χτυπούν αλύπητα Έλληνες πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με αφορμή ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, θα προκαλέσουν ανυπολόγιστη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση. Εκτός και εάν ζητήσει άμεσα μια ξεκάθαρη συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία και κυρίως εάν «καρατομήσει»… χθες  τους υπεύθυνους (και δεν εννοούμε μόνο ένστολους) για την ντροπιαστική εικόνα που έδειξε η Ελληνική Αστυνομία.

Η μέχρι τώρα ένοχη σιωπή του αρμόδιου υπουργού επιβαρύνει τη θέση της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που κάποτε ομολόγησε ότι δεν… πρόλαβε να διαβάσει το μνημόνιο, σήμερα μάλλον δεν… πρόλαβε να δει και τα σχετικά βίντεο από τα «ανδραγαθήματα» κάποιων «θερμόαιμων» αστυνομικών του. Γιατί οι πρωταγωνιστές των συγκεκριμένων επεισοδίων είναι «αστυνομικοί του» και όχι αστυνομικοί στην υπηρεσία της προστασίας των Ελλήνων πολιτών.

Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού να βγει και να πάρει την υπόθεση πάνω του. Εξάλλου, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται μιας κυβέρνησης που πριν από λίγους μήνες διαβεβαίωνε ότι θα είμαστε πανέτοιμοι από υγειονομικής πλευράς για να αντέξουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας. Ηγείται μιας κυβέρνησης που μας έχει βάλει σε ένα παρατεταμένο lockdown, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά ένα μέτρο που θα έπρεπε να λαμβάνεται σε πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι κάθε μέρα που περνά να τηρείται όλο και λιγότερο από τους πολίτες, που κουράστηκαν, άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε όσους επιβάλλουν τα συγκεκριμένα μέτρα και, κυρίως, έχουν διαλυθεί οικονομικώς.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίσαμε φαινόμενα βίαιων διαδηλώσεων που είδαμε σε άλλες χώρες -και  ευρωπαϊκές- κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ανταποκρίθηκε (επαναλαμβάνουμε, μέχρι σήμερα) με συνέπεια και ευθύνη στις παροτρύνσεις της Πολιτείας.

Κάθε 24ωρο που θα περνά χωρίς η κοινωνία να λάβει το μήνυμα ότι ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, θα στοιχίζει πανάκριβα – σε πολιτικό επίπεδο- σε όσους καθυστερούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Σήμερα, όμως; Αν το θλιβερό επεισόδιο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», εάν αποτελέσει τον «σπινθήρα» που θα οδηγήσει σε έκρηξη μια κοινωνία που είναι καιρό τώρα στα όρια της αντοχής της, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Έχουν αντιληφθεί οι κυβερνώντες ότι όσα όρια ανοχής και να έχει ο απλός πολίτης, όσο συνειδητοποιημένος και υπάκουος και να είναι, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί την αναίτια, απροκάλυπτη, αυταρχική συμπεριφορά εκ μέρους αυτών τους οποίους πληρώνει για να τον προστατεύουν;

Ας καθίσει ο κ. Μητσοτάκης, με τους επιτελείς του, και ας παρακολουθήσουν ξανά και ξανά τα βίντεο της ντροπιαστικής συμπεριφοράς των αστυνομικών οργάνων τους. Και ας μας πουν ποια βία και ποια απειλή δέχονται οι εν λόγω αστυνομικοί για να βγάλουν τα «γκλομπ» τους χτυπώντας άοπλους πολίτες.

Και, τελειώνοντας, θα ήταν υποκριτικό να κρύψουμε ότι η χθεσινή ήταν μια ντροπιαστική μέρα όχι μόνο για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για την Ελληνική Δημοσιογραφία. Γιατί ο τρόπος που καλύφθηκε αρχικώς το γεγονός -με σημαντικές ευθύνες να βαρύνουν το ΑΠΕ-ΜΠΕ- κάθε άλλο παρά υπηρετεί τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Από εκεί και πέρα, το μείζον στην παρούσα φάση είναι να διαφυλαχθεί η ενότητα και η ψυχραιμία στο κοινωνικό σώμα, γιατί διανύουμε πραγματικά πολύ δύσκολες ημέρες. Όμως, αυτό δεν θα συμβεί με προσπάθειες συγκάλυψης και ριξίματος των υπευθύνων στα… μαλακά. Απεναντίας, απαιτείται από κυβερνητικής πλευράς άμεση και αυστηρότατη αντιμετώπιση του απαράδεκτου γεγονότος στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Κάθε 24ωρο που θα περνά χωρίς ως κοινωνία να λαμβάνουμε το μήνυμα ότι ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, θα στοιχίζει πανάκριβα -σε πολιτικό επίπεδο- σε όσους καθυστερούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet