Ενυπόγραφα

Επίσπευση εμβολιασμών: Η Αυτοδιοίκηση και πάλι μπροστά στα δύσκολα

Το «καμπανάκι» της πανδημίας στη χώρα μας «ξαναχτυπά», με τα κρούσματα να αυξάνουν δραματικά, τον δείκτη θετικότητας να παίρνει και πάλι την ανιούσα και τους ειδικούς να ψάχνουν για νέα μέτρα που θα ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι φανερό -και με βάση τα επίπεδα εμβολιασμού στη χώρα- ότι το κεντρικό κράτος δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους του και γι’ αυτό «επιστρατεύει» τις «εφεδρείες» της Αυτοδιοίκησης.

Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης και η ανάθεση της εντολής να «βάλουν πλάτη» στη… διασπορά των εμβολιασμών στις τοπικές κοινωνίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναγνώριση ότι Δήμοι και Περιφέρειες «μιλούν» αποτελεσματικότερα στον πολίτη.

Ο διαχωρισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μεταξύ εμβολιασμένων και μη, αλλά μεταξύ αυτών που έχουν πειστεί και αυτών που, για κάποιους λόγους, ακόμη διστάζουν.

Στα δύσκολα, λοιπόν, η Αυτοδιοίκηση καλείται να μπει και πάλι μπροστά. Έστω κι αν οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι που διαθέτει συρρικνώνονται συνεχώς. Έστω κι αν τελευταίως της ανατίθενται διαρκώς νέα καθήκοντα, χωρίς δυστυχώς αυτά να συνοδεύονται και από την απαιτούμενη χρηματική βοήθεια.

Έστω κι έτσι, η Αυτοδιοίκηση θα πράξει το καθήκον της. Το διακύβευμα είναι πολύ κρίσιμο για να το αγνοήσει. Ευελπιστούμε ότι περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα ενεργήσουν γρήγορα -και κυρίως αποτελεσματικά- ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, που στην παρούσα φάση αποτελεί μοναδική ελπίδα για να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη που μας καταδυναστεύει πολλούς μήνες τώρα.

Ας προσέξουν όμως στην προσέγγιση… Αν υιοθετήσουν τιμωρητικά πρότυπα, εάν κάνουν το ίδιο λάθος που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε πολλούς χώρους, με τις έντονες διενέξεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να διχάσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία. Ο διαχωρισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μεταξύ εμβολιασμένων και μη, αλλά μεταξύ αυτών που έχουν πειστεί και αυτών που, για κάποιους λόγους, ακόμη διστάζουν. Αυτούς τους «κάποιους λόγους» πρέπει να «ξεριζώσουμε» ώστε να επιτύχουμε ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας. Και σε αυτό ένας τρόπος υπάρχει: η πειθώς. Όσοι εύκολα επικαλούνται αυστηρότερα μέτρα και εκδικητικά αντίποινα, μάλλον είναι επιρρεπείς σε άλλους… ιούς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet