Ενυπόγραφα

Η εξοντωτική ηλιθιότητα επισύρει εξοντωτικά πρόστιμα

Ότι η πανδημία του κορωνοϊού «γονάτισε» μεγάλο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας είναι γεγονός. Όπως, επίσης, είναι αλήθεια ότι πολλές -κυρίως μικρομεσαίες- επιχειρήσεις κρατιούνται με τα… δόντια ανοιχτές. Όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί συμπεριφορές όπως αυτές καταγράφονται από την πρόσφατη επικαιρότητα, όπου καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οδηγίες, νόμους, ακόμη και την κοινή λογική, «παρτάρουν» αστύστολα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όσο για τα πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλονται κάθε άλλο παρά «εξοντωτικά» είναι, όπως θέλουν να μας πείσουν μερικοί. Απεναντίας, είναι και δίκαια και αναγκαία, προκειμένου να συμμαζευτούν όσοι κακοί επαγγελματίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αλλά και την απρόσκοπτη άσκηση της επιχειρηματικότητας. Γιατί αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι είναι ότι εάν αφεθούν οι κάποιοι λίγοι «ανεγκέφαλοι» να λειτουργούν όπως γουστάρουν και έχουμε μια έξαρση των κρουσμάτων σε μια περιοχή, τότε το σύνολο των επιχειρήσεων αυτής της περιοχής θα ξαναδούν να μπαίνουν υποχρεωτικά «λουκέτα». Άρα, ακόμη και οι συνεπείς επαγγελματίες, που προσπαθούν όπως-όπως να βγάλουν τα «σπασμένα» του πρόσφατου lockdown, θα δουν τις επιχειρήσεις τους να ξανακλείνουν και τις ελπίδες επιβίωσής τους να εξανεμίζονται.

Εκτός από τους «ανεγκέφαλους» επιχειρηματίες, υπάρχουν και οι «ανεγκέφαλοι» πελάτες-καταναλωτές, δηλαδή όσοι από εμάς επιβραβεύουμε, διά της παρουσίας μας, τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Χώρια που οι συνεπείς επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν απροκάλυπτο αθέμιτο ανταγωνισμό από όσους «πονηρούς» δεν ακολουθούν τις οδηγίες και τους περιορισμούς, με αποτέλεσμα να λειτουργούν προνομιακά…

Βέβαια, εκτός από τους «ανεγκέφαλους» επιχειρηματίες, υπάρχουν και οι «ανεγκέφαλοι» πελάτες-καταναλωτές, δηλαδή όσοι από εμάς επιβραβεύουμε, διά της παρουσίας μας, τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Αλλά αυτό είναι θέμα ατομικής ευθύνης, που όσο περισσότερο την επικαλούμαστε, τόσο πιο δυσεύρετη γίνεται. Μέχρι να την αποκτήσουμε, λοιπόν, η Πολιτεία οφείλει να επιβάλει «εξοντωτικά» πρόστιμα σε όσους είναι «εξοντωτικά» -για τους ίδιους και για τους γύρω τους- ηλίθιοι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet