Ενυπόγραφα

Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε – Ας κλείσουμε οριστικά την πόρτα στην επόμενη…

Η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δείχνει να ικανοποιεί το λεγόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Πέρα από την καταδίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη, το μείζον στοιχείο στην εν λόγω απόφαση είναι η αναγνώριση ότι το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε ως «εγκληματική συμμορία».

Αυτό από μόνο του -κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη για την ανακοίνωση των επιμέρους ποινών- συνιστά σημαντικό μήνυμα όχι τόσο για τους καταδικασθέντες (με όση επιείκεια και να σταθεί κάποιος απέναντί τους, δύσκολα θα πεισθεί ότι τίθεται θέμα σωφρονισμού τους), όσο για εκείνους που θα ήθελαν στο μέλλον να τους υπο(αντι) καταστήσουν, πράττοντας τα ανάλογα…

Η Δικαιοσύνη, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπραξε τα δέοντα. Από εδώ και πέρα είναι στο δικό μας χέρι να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε μια και καλή την πόρτα σε κάθε είδους φασιστική επιβολή.

Ωστόσο, δεν αρκεί μια δικαστική απόφαση για να ξεριζωθεί ο φασισμός από την κοινωνία. Αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες σε ένα τμήμα της κοινωνίας μας, «επωάζονται» διαρκώς και κάποιες στιγμές -σε περιόδους έντονων κοινωνικών πιέσεων- εκδηλώνονται με ακραίους τρόπους. Κι αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι με τους φορείς αυτών των «ιδεών», ας φροντίσουμε τουλάχιστον να αποτρέπουμε τη δημιουργία καταστάσεων που ευνοούν τη διασπορά της «ιδεολογίας» τους.

Η Δικαιοσύνη, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπραξε τα δέοντα. Από εδώ και πέρα είναι στο δικό μας χέρι να αποδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε μια και καλή την πόρτα σε κάθε είδους φασιστική επιβολή. Και η ευθύνη αυτή βαρύνει όλους μας· πολίτες και πολιτικούς.

Όποιος σπεύσει να βγάλει τον εαυτό του απέξω, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανεκτικός στην επόμενη Χρυσή Αυγή…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet