Και τώρα ας μετρηθούμε με τα προβλήματα…
Ενυπόγραφα

Και τώρα ας μετρηθούμε με τα προβλήματα…

Δυναμικά ξεκινά η εβδομάδα που έρχεται, με τις πρώτες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μετά την αυγουστιάτικη ανάπαυλα, αλλά και τις ορκωμοσίες των νέων (και παλιών, που συνεχίζουν) δημοτικών αρχών.

Λογικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις νέες δημοτικές αρχές, το διάστημα που μεσολάβησε από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αξιοποιήθηκε για ενημέρωση πάνω στα βασικά θέματα λειτουργίας των επιμέρους Δήμων, αλλά και στις εσωτερικές διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της ομάδας στελεχών που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους τη νέα δημοτική περίοδο.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα «ζυγιστούν» οι πράξεις, θα αξιολογηθούν οι κινήσεις, 
θα μετρηθεί η θέληση και θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των νέων τοπικών αρχόντων.

Επίσης λογικά, οι νέοι αιρετοί δεν περίμεναν να πληροφορηθούν τα προβλήματα των Δήμων τους κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, αφού -ως διεκδικητές της τοπικής εξουσίας- όφειλαν να τα γνωρίζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη τους…

Άρα, από 1ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι νέες δημοτικές αρχές να… ξεδιπλώσουν άμεσα τα σχέδιά τους πάνω στο τραπέζι και ν΄ αρχίσουν να υλοποιούν τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβαν κατά την προεκλογική περίοδο. Και το κυριότερο, καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη αυτό το νέο ήθος και ύφος στην άσκηση της πολιτικής, το οποίο τόσο σθεναρά υποστηρίζουν ότι κατέχουν.

Και οι ευκαιρίες που θα έχουν για αποδείξουν το αληθές των λεγομένων τους θα είναι σίγουρα πολλές. Από το θέμα της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων και του ξεκαθαρίσματος των συμβάσεών τους, έως τον τρόπο λειτουργίας (και ελέγχου) των δημοτικών υπηρεσιών και από το κοινωνικό έργο που θα επιτελέσουν, έως τη διαχείριση των «ασθενικών» οικονομικών των Δήμων τους, οι νέοι τοπικοί άρχοντες θα υποχρεωθούν να δώσουν άμεσες και σκληρές εξετάσεις.

Στις προθέσεις τα πήγαν καλά, από τη στιγμή που εκλέχτηκαν. Τώρα, όμως, θα πρέπει να «ζυγιστούν» οι πράξεις τους, να αξιολογηθούν οι κινήσεις τους, να μετρηθεί η θέλησή τους, να κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Κι όλα αυτά όχι σε βάθος χρόνου, αλλά με το… καλημέρα, αφού οι παρενέργειες της γενικευμένης οικονομικής κρίσης κυριολεκτικώς κλυδωνίζουν άσχημα το αυτοδιοικητικό σκάφος.

Η νέα πενταετής περίοδος στην Αυτοδιοίκηση, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, είναι όσο ποτέ κρίσιμη. Σε μία χώρα όπου οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν πλέον ανατραπεί ριζικά και όλοι -κυβερνήτες και πολίτες- βαδίζουμε σε… αχαρτογράφητο έδαφος, γεμάτο εκπλήξεις και κινδύνους, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς κομπογιανιτισμούς και παρωχημένες πρακτικές άσκησης της εξουσίας.

Κι ας μην ξεχνάμε κάτι· αυτό που μας εξαπάτησε πριν την κρίση, ότι δηλαδή ως χώρα και ως πολίτες θα μπορούσαμε να ζούμε… αιωνίως υπερδανειζόμενοι, χωρίς «ν΄ ανοίγει μύτη», εξαπατά σήμερα και όσους πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίζουν… αιωνίως να λαμβάνουν αδυσώπητα σκληρά μέτρα, χωρίς να υπάρξει καμία ακραία κοινωνική αντίδραση. Αν δεν καταφέρουμε άμεσα να αποκαταστήσουμε τις ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες και κυρίως, αν δεν αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης κι αυτοσεβασμού στους πολίτες-δημότες, το επόμενο στάδιο θα είναι ακόμη πιο ζοφερό για όλους μας…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet