Μαγευτικές νύχτες που αντισταθμίζουν τις δύσκολες μέρες μας
Ενυπόγραφα

Μαγευτικές νύχτες που αντισταθμίζουν τις δύσκολες μέρες μας

Καλό είναι, μιας και ο υδράργυρος ανεβαίνει, να αποφύγουμε για λίγο τη «βαριά» θεματολογία και να ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο με κάτι πιο «δροσιστικό». Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις μικρές, μα τόσο αναγκαίες διαφυγές, που προσφέρουν οι Δήμοι και οι τοπικοί σύλλογοι ανά τη χώρα, μέσω των πολυποίκιλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζουν.

Από το ένα άκρο της Ελλάδος στο άλλο, έχουν ήδη αρχίσει παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, χοροί και πλήθος άλλων πολιστικών δρώμενων, που αγκαλιάζονται από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αναζητούν μία διέξοδο -έστω και πρόσκαιρη- από την εξοντωτικά μουντή καθημερινότητά τους.

Και επειδή πολλές φορές γκρινιάζουμε κατά των αυτοδιοικητικών Αρχών, για τα λάθη και τις παραλείψεις τους, καλό είναι να τους λέμε και κανένα «μπράβο», τουλάχιστον στις περιπτώσεις που όντως τα πάνε καλά. Και ο τομέας του Πολιτισμού είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Παρά την υστέρηση πόρων και το δραματικά περιορισμένο προσωπικό τους, οι Δήμοι προσπαθούν να γεμίζουν τα καλοκαίρια μας με στιγμές Πολιτισμού, οι οποίες δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματικά μαγεύουν με την ποιότητά τους. Όμως, ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιες εκδηλώσεις δεν χαρακτηρίζονται «ποιοτικές» από ορισμένους ή κρίνονται υπερβολικές -επίσης με υπερβάλλουσα αυστηρότητα-  πετυχαίνουν τα αποτελέσματά τους, που είναι η ψυχαγωγία, αλλά και η διασκέδαση των δημοτών.

Παρά τη υστέρηση πόρων και το δραματικά περιορισμένο προσωπικό τους, 
οι Δήμοι προσπαθούν να γεμίζουν τα καλοκαίρια μας με στιγμές Πολιτισμού, 
οι οποίες δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματικά μαγεύουν με την ποιότητά τους. 

Εξάλλου, όπως έλεγε και ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις, «δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός». Και για μεν τον ελιτισμό τα είπαμε (ε, και η λαϊκή κουλτούρα έχει το γούστο της), ωστόσο θα πρέπει να γράψουμε και κάτι για τον λαϊκισμό όσων χαρακτηρίζουν «σπατάλη» το ξόδεμα χρημάτων από πλευράς Δήμων για «γιορτές και πανηγύρια, όταν ο κόσμος υποφέρει».

Πρώτα απ’ όλα, οι παραπάνω εκδηλώσεις είναι «ευλογία» ιδιαίτερα για εκείνους τους δημότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε διακοπές να πάνε, ούτε σε κάποιον ιδιωτικό χώρο ψυχαγωγίας να καταφύγουν. Επίσης, είναι βέβαιο ότι η μη πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τους Δήμους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα ή την ανεργία κάποιων συνανθρώπων μας. Ωστόσο, μπορεί να τους δώσει το κουράγιο να δουν λίγο τη ζωή τους διαφορετικά. Κι εδώ είναι αυτό που ξεχνούν όσοι «μιζεριάζουν» με τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η χρηματοδότηση του Πολιτισμού δεν είναι δαπάνη αλλά επένδυση για ένα καλύτερο αύριο. Μία παράσταση αρχαίας τραγωδίας, μία όπερα, μία κινηματογραφική ταινία, ακόμη και μία συναυλία μπορεί να μας ανυψώσουν από τον αδιέξοδο μικρόκοσμό μας και να μας δώσουν την ευκαιρία να κοιτάξουμε τον κόσμο γύρω μας και τη θέση μας μέσα σε αυτόν, από μία άλλη, λιγότερο ατομιστική, οπτική γωνία.Αλλά ας μην παρασυρθούμε κι εμείς στην γκρίνια για όσους μονίμως γκρινιάζουν. Ας μείνουμε με τη γλυκιά γεύση που αφήνει πάντα η συμμετοχή, ακόμη και ως απλών θεατών κι ακροατών- σε κάποιο πολιτιστικό γεγονός. Κι ας ευχηθούμε οι δημοτικές Αρχές να συντηρήσουν και να αυξήσουν -ποσοτικά και ποιοτικά- ανάλογες εκδηλώσεις, που μαγεύουν τις νύχτες μας, δίνοντάς μας δύναμη κι αισιοδοξία ν’ αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες μας…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet