Με το ξεκίνημα του 2023 ανοίγουν τα προεκλογικά χαρτιά…
Φωτογραφία: pexels.com
Ενυπόγραφα

Με το ξεκίνημα του 2023 ανοίγουν τα προεκλογικά χαρτιά…

Αρχές προεκλογικού έτους, και μάλιστα μακράς διάρκειας, και στον αυτοδιοικητικό χώρο κορυφώνονται οι ζυμώσεις. Παλιές κολεγιές χαλάνε, νέα ειδύλλια δημιουργούνται, κανούργιοι παίκτες εμφανίζονται στο γήπεδο… Καταλυτικό ρόλο στις όποιες διεργασίες ο εκλογικός νόμος, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για μοναχικές πορείες, αφού η είσοδος στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί περισσότερα κουκιά στην κάλπη.

Ας πάρουμε μια γεύση από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών

***

Στην Αγία Παρασκευή μαθαίνουμε ότι γίνονται προσπάθειες να μαζευτούν οι γαλάζιες υποψηφιότητες, αφού ο πολυκερματισμός δείχνει προς το παρόν να ευνοεί σαφώς την υποψηφιότητα του τέως δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου (Νίκη των Πολιτών). Οι προσεγγίσεις έχουν μάλλον ως κύριο στόχο τον Γιώργο Οικονόμου (Νέα Αρχή), ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε καταφέρει να πλασαριστεί στην τρίτη θέση με ένα διόλου αμελητέο ποσοστό. Τώρα, βέβαια, πόσο εύκολο είναι ο εν λόγω υποψήφιος να βάλει νερό στο κρασί του, όταν έχει ανταλλάξει ουκ ολίγα «γαλλικά» με τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας) σηκώνει πολλή κουβέντα.

***

Στο Μαρούσι τον Γιώργο Καραμέρο, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από την κεφαλή της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας (Ενωμένο Μαρούσι), διαδέχεται ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μπούρας. Από τον ίδιο συνδυασμό αποχώρησε πρόσφατα ο συνεργαζόμενος Κώστας Βλάχος, του οποίου αναμένεται το επόμενο βήμα. Σε αναμονή βρίσκεται και η Μαίρη Διακολιού (Αδέσμευτη Φωνή), η οποία πρόσφατα απηύθυνε ανοιxτή πρόσκληση για σύγκληση ενιαίου μετώπου που θα αμφισβητήσει τις διοικήσεις των τελευταίων 16 χρόνων στον Δήμο. Ευρύ αυτοδιοικητικό σχήμα οραματίζεται και ο Κ. Βλάχος, ενώ και ο Β. Μπούρας, στην πρώτη δήλωση μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην παράταξη Ενωμένο Μαρούσι, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συμμετοχής σε ευρύτερο «προοδευτικό, δημοκρατικό αυτοδιοικητικό σχήμα». Καλές προθέσεις υπάρχουν, αλλά ισχύει πάντα και το «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι»…

***

Στον Δήμο Πεντέλης επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νέο αυτοδιοικητικό μέτωπο υπό την πολιτική σκιά του τέως δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λευτέρη Κοντουλάκο (Μπροστά Μαζί), εκ των μετόχων του υπό δημιουργία σχήματος, πραγματοποιούνται ήδη μετρήσεις για να βρεθεί ποιος θα… σύρει τον χορό ως επικεφαλής, με το μεγαλύτερο εκτόπισμα αυτή τη στιγμή να διαθέτει ο κ. Στεργίου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια έρχεται να μπει σφήνα στον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου (επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της Δημοτικής Συμμαχίας), ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει αυτόνομα τη δημαρχία. Αυτό που μένει να φανεί είναι πόσοι από τους νυν δημοτικούς συμβούλους της εν λόγω παράταξης θα πάνε με τη μία και πόσοι με την άλλη πλευρά. Και το κυριότερο, με ποιο διαφορετικό αφήγημα θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, αφού άπαντες συμμετείχαν στην προηγούμενη διοίκηση ως συνεργάτες.  

***

Στο Χαλάνδρι η κόντρα μεταξύ του νυν δημάρχου Σίμου Ρούσσου (Αντίσταση με τους Πολίτες) και του νυν αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και υποψηφίου δημάρχου Χάρη Ρώμα (Χαλάνδρι στο Φως) φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει, καθώς ήδη η αντιπαράθεσή τους έχει αρχίσει και είναι ιδιαίτερα υψηλών τόνων. Από εκεί και πέρα, η Κρίστη Αγαπητού (Χαλάνδρι σε Δράση) και ο Μάνος Κρανίδης (Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023), αμφότεροι από τον γαλάζιο χώρο, ασκούν άλλου επιπέδου κριτική στη διοίκηση, επιχειρώντας να καταγράψουν το δικό τους στίγμα στην πόλη. Το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογικές εξελίξεις στο Χαλάνδρι θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει, και σε ποιον βαθμό, ώσμωση μεταξύ των τριών γαλάζιων συνδυασμών…   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet