Νεανική παραβατικότητα στα Βόρεια, προεκλογικά χτυπήματα στο Χαλάνδρι και… ζέσταμα σε Αγία Παρασκευή και Πεντέλη
Φωτογραφία: pexels.com
Ενυπόγραφα

Νεανική παραβατικότητα στα Βόρεια, προεκλογικά χτυπήματα στο Χαλάνδρι και… ζέσταμα σε Αγία Παρασκευή και Πεντέλη

Καθημερινά πλέον το αστυνομικό δελτίο γεμίζει με φαινόμενα παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων και στον Βόρειο Τομέα Αττικής. Απειλές με πιστόλι ρέπλικα μεταξύ μαθητών στη Νέα Ερυθραία, συμπλοκή ανηλίκων και τραυματισμός με ψαλίδι στην Αγία Παρασκευή, απειλή με μαχαίρι 17χρονου στο Ηράκλειο Αττικής και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Και βέβαια δεν αναφερόμαστε καν στα ολοένα και αυξανόμενα συμβάντα σχολικού εκφοβισμού.

Από κοντά, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν σαφή άνοδο της παραβατικότητας μεταξύ των νέων και μάλιστα από πολύ μικρές ηλικίες.

Το θέμα έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα και τα Δημοτικά Συμβούλια στην περιοχή, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να εντοπίζουν το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που ξεκινά από τα σπίτια μας και τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, περνά μέσα από τους «παραμορφωτικούς φακούς» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πολλαπλασιάζεται από τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιούργησε ο αναγκαστικός εγκλεισμός λόγω της πανδημίας και έχει ο Θεός…

Η αύξηση της αστυνόμευσης μπορεί να προσφέρει στο κομμάτι της αποτροπής-καταστολής ανάλογων φαινομένων. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις αιτίες της νεανικής παραβατικότητας. Σε αυτό το κομμάτι τον πρώτο λόγο (και ευθύνη) έχουν οι γονείς και οι δάσκαλοι. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τις ευθύνες μας…

***

Άμεση συνάφεια με την έξαρση της εγκληματικότητας έχει και η βία, οποιασδήποτε μορφής, κατά των γυναικών, η οποία τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει ενδημικό χαρακτήρα στην ελληνική κοινωνία. Κάποιες αυτοδιοικητικές αρχές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να λάβουν κάποια μέριμνα ώστε, τουλάχιστον, να ενισχύσουν την αυτοπροστασία του… αδύναμου φύλου.

Έτσι, ήδη, ο Δήμος Αμαρουσίου και o Δήμος Παπάγου – Χολαργού μπαίνουν μπροστά στη οργάνωση μαθημάτων αυτοάμυνας για γυναίκες, με προφανή στόχο να τους δώσουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα σε περίπτωση που βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση.

Πολύ καλή πρωτοβουλία, την οποία ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι της περιοχής. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα και όχι τις αιτίες τους. Γιατί και σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα ξεκινά από τα σπίτια και τα σχολεία μας…

***

Συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου και της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας για το εάν τηρήθηκε η νομιμότητα στην προκήρυξη του έργου ανάπλασης της περιοχής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Το Χαλάνδρι σε Δράση, με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, εξακολουθεί να μιλά για «αδιαφάνεια» και «κακοδιαχείριση», επικαλούμενη μάλιστα «δικαστική απόφαση» η οποία ακυρώνει τον σχετικό διαγωνισμό, καλώντας τη διοίκηση του Δήμου «να λογοδοτήσει».

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, διά στόματος του αντιδημάρχου Κώστα Γερολυμάτου, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, αλλά απόφαση της ανεξάρτητης αρχής που εξετάζει προδικαστικές προσφυγές. Επίσης, αιτιολογεί τους «σκληρούς» όρους της προκήρυξης, οι οποίοι έθεσαν εκτός αρκετούς «μνηστήρες», ως απαραίτητους για να αποφευχθούν, μεταξύ άλλων, οι υπερβολικές εκπτώσεις που πιθανότατα θα έθεταν σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου.

Τελικώς, όμως, παραδέχεται ότι δεν θα προσφύγει δικαστικά κατά της παραπάνω απόφασης, καθώς -όπως επισημαίνει- δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, και αναγκαστικά θα επαναδημοπρατήσει το έργο «σύμφωνα με τα νέα δεδομένα».

Ανεξαρτήτως του πόσο… στέκουν ή όχι τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής, το βέβαιο είναι ότι η παράταξη Χαλάνδρι σε Δράση κέρδισε αυτόν τον γύρο «πολιτικής αντιπαράθεσης», σε έναν προεκλογικό αγώνα που ξεκινά σε υψηλούς τόνους…

***

Στην Αγία Παρασκευή κάποιες παρατάξεις αρχίζουν να… ζεσταίνουν τον προεκλογικό μηχανισμό τους.

Η Νίκη των Πολιτών, η παράταξη του τέως δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, ξεκίνησε ήδη περιοδείες στους εμπορικούς δρόμους και πιάτσες της πόλης, τις οποίες όπως λέει θα επεκτείνει στις γειτονιές του Δήμου.

Κάτι που ξεκινά να κάνει, με συστηματικό τρόπο, και η παράταξη Αλλάζουμε – Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής, με επικεφαλής τον Γιάννη Μυλωνάκη, η οποία αρχίζει την καταγραφή των προβλημάτων ανά περιοχή, στο πλαίσιο της δράσης «Ακούμε τις Γειτονιές», η οποία και θα κρατήσει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Να είναι τυχαίο ότι η προεκλογική εκκίνηση στον συγκεκριμένο Δήμο γίνεται από δύο παρατάξεις που μάλλον θα δώσουν σκληρή μάχη προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στον δεύτερο γύρο απέναντι στη διοίκηση του σημερινού δημάρχου Βασίλη Ζορμπά;

***

Προεκλογική κίνηση έχουμε και στην Πεντέλη όπου ο επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτική Συμμαχία, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, βγήκε μπροστά και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο το 2023. Η ανακοίνωση των προθέσεών του, καθώς και η λίστα με τα πρώτα πρόσωπα που σπεύδουν να τον στηρίξουν, δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σημαντικές λεπτομέρειες: Η ανακοίνωση δεν υπογράφεται από την παράταξη αλλά από τον ίδιο, ενώ από τα πρόσωπα που στηρίζουν το εγχείρημα λείπουν αρκετοί από τους νυν δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Συμμαχίας. Άρα, μάλλον μιλάμε για νέο συνδυασμό, ο οποίος θα προσπαθήσει να διεκδικήσει τη δημαρχία.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα κάνουν και πού θα πάνε όσοι δεν ανέβουν στο συγκεκριμένο… τρένο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet