Ενυπόγραφα

Ο (κάθε άλλο παρά χαλαρός) Αύγουστος φεύγει, ο πιεστικός Σεπτέμβριος έρχεται…

Ο Αύγουστος φεύγει διαψεύδοντας τον Ουμπέρτο Έκο που έγραψε ότι αυτό τον μήνα δεν υπάρχουν ειδήσεις…

Δυστυχώς, ο φετινός Αύγουστος ήταν γεμάτος εξελίξεις, οι κυριότερες εκ των οποίων αφορούσαν την τεράστια οικολογική καταστροφή που υπέστη η χώρα εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές. Η Αττική ήταν ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα και τώρα αναμένουμε πόσο γρήγορα θα λειτουργήσει η κρατική μηχανή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποτίμηση της καταστροφής και κυρίως η έναρξη των ενεργειών για την αποκατάσταση (στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό) του φυσικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές δεν επλήγη μόνο το περιβάλλον, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, που είδαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους να παραδίδονται στις φλόγες. Και στην περίπτωσή τους η αντίδραση του κράτους (κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση) αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Υπάρχουν καλές ειδήσεις; Στη βάση του «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ως μία δυνητικώς καλή είδηση μπορούμε να εκλάβουμε την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τον καθαρισμό ρεμάτων και την επίσπευση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, προκειμένου να θωρακιστούν κυρίως οι μεγάλες αστικές περιοχές από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, που με μαθηματική ακρίβεια αναμένουμε τους επόμενους μήνες.

Ιδιαίτερα στην Αττική, η περιφερειακή αρχή έχει προβεί σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μέσω των οποίων ενημερώνει για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ωστόσο, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και ίσως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να ακολουθούμε τον στίχο του τραγουδιού που αναφέρεται σε «λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά»…

Το Αύγουστο, όμως, δεν είχαμε μόνο φυσικές φωτιές, αλλά κι εκείνες που εξακολουθεί να «ανάβει» η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία κάθε άλλο παρά διακοπές έκανε. Το ισχυρό κίνημα των αντιεμβολιαστών, σε συνδυασμό με την επικίνδυνη χαλάρωση των ελέγχων και των προσωπικών μέτρων αυτοπροστασίας κατά τη θερινή περίοδο, προκαλούν σοβαρούς πονοκεφάλους σε όσους θα κληθούν να διαχειριστούν ένα νέο -πιθανότατα- κύμα της πανδημίας, που θα δοκιμάσει για ακόμη μία φορά το εθνικό σύστημα υγείας.

Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, ανοίγουν τα σχολεία, τα οποία θα αποτελέσουν ένα πρώτο «τεστ» για το πόσο μπορούμε να ελπίζουμε σε μια χωρίς περιπέτειες και «λουκέτα» νέα σχολική χρονιά.    

Η αυτοδιοίκηση, όπως όλα δείχνουν, θα έχει αρκετή δουλειά και σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων της πανδημίας, τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δομών της, όσο και στην ανακούφιση των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Σεπτέμβριος αναμένεται ιδιαίτερα πιεστικός μήνας, που θα βάλει «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του», ζητώντας άμεσες λύσεις σε προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Και το κυριότερο, οι δικαιολογίες περί αιφνιδιασμών, αναρμοδιότητας, δυσκίνητου θεσμικού πλαισίου κ.λπ., θα έχουν όλο και λιγότερη πέραση στους πολίτες, οι οποίοι κουράστηκαν να ακούν προτροπές περί ατομικής ευθύνης σε μια χώρα όπου η πολιτική ευθύνη αγνοείται διαχρονικά και προκλητικά…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet