Ενυπόγραφα

Ο παραγκωνισμός της Αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό εγκυμονεί κινδύνους…

Θάνος Σταθόπουλος
[email protected]

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στα κορυφαία θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με τις νέες αρχές να αναλαμβάνουν ήδη τις θέσεις τους. Αφού τις συγχαρούμε για την εκλογή τους, ας του ευχηθούμε να καταφέρουν να πείσουν την κεντρική διοίκηση να τους εμπιστευθεί επιτέλους τον ρόλο που το Σύνταγμα προβλέπει γι’ αυτές. Δηλαδή, να μετέχουν ενεργώς στις αποφάσεις που αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, τούτο το αυτονόητο δικαίωμα των αιρετών παραμένει ζητούμενο. Οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να αιφνιδιάζονται από τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους, να παρακάμπτονται άτσαλα και εν τέλει να τους επιβάλλονται αποφάσεις που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τον τελικό αποδέκτη όλων των παραπάνω, δηλαδή τον καθένα από εμάς.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα, αλλά αρκετά ισχυρό, παράδειγμα για τον άγαρμπο τρόπο με τον οποίο και η παρούσα κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί μια πραγματικά «καυτή πατάτα». Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Δήμος Πεντέλης καιρό τώρα υφίσταται τις συνέπειες αυτής της τακτικής, γεγονός που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, μεταξύ αυτών που δεν «ακούν κουβέντα» για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή κι εκείνων που υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο.

Όποιος προσπαθεί να παραγκωνίσει την Αυτοδιοίκηση στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού απλούστατα «παίζει με τη φωτιά».

Η συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου απέδειξε ότι -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της δημοτικής αρχής- το θέμα της φιλοξενίας ή μη προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή κάθε άλλο παρά έχει λήξει. Αντιθέτως, με διάφορες «ντρίμπλες», κάποιοι προσπαθούν να παρακάμψουν τις όποιες αντιδράσεις εκδηλώνονται, παραγνωρίζοντας ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να… σηκώνει παιχνίδια και τακτικισμούς.

Η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει ότι οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα το μείζον κοινωνικό ζήτημα που έχει προκύψει με τις αθρόες εισροές προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Απαιτεί, όμως, να συμμετέχει και να συναποφασίζει για τους τρόπους που θα γίνει αυτό. Όποιος προσπαθεί να την παραγκωνίσει απλούστατα «παίζει με τη φωτιά» και δημιουργεί κλίμα καχυποψίας και «κουμπώματος» ακόμη και ανάμεσα σε πολίτες που κάθε άλλο παρά από ρατσιστικά συναισθήματα χαρακτηρίζονται.

Ας ελπίσουμε να το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, για να μην ζήσουμε ακραίες στιγμές σε τοπικό επίπεδο…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet