Ποιος θέλει να μετατρέψει τους Δήμους σε τοπικές δημόσιες υπηρεσίες;
Ενυπόγραφα

Ποιος θέλει να μετατρέψει τους Δήμους σε τοπικές δημόσιες υπηρεσίες;

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή  μου»… Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται εκ νέου να πληρώσει τα «σπασμένα» της αδιέξοδης οικονομικά πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Έτσι, στον προϋπολογισμό για το 2018 προβλέπονται νέες περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που υπολογίζονται σε 129 εκατ. ευρώ, ενώ «ξαναφουντώνει» η συζήτηση για τη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ουδείς μπορεί να καταλάβει τη στρατηγική της κυβέρνησης -αν τελικώς υπάρχει τέτοια- στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι διαρκείς μειώσεις πόρων και οι αυστηρότατοι οικονομικοί έλεγχοι έχουν δημιουργήσει ασφυκτικότατο πλαίσιο λειτουργίας για τους Δήμους, χωρίς να έχουν καταφέρει να επιλύσουν καμία από τις «κακοδαιμονίες» του παρελθόντος. Αντιθέτως, εμποδίζουν κι εκείνες τις δημοτικές Αρχές που οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο για τον θεσμό να προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά.

Γιατί υπάρχουν και τέτοιες δημοτικές Αρχές και μάλιστα, είναι περισσότερες απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Είναι οι δημοτικές Αρχές που καινοτομούν, που μπαίνουν μπροστάρηδες σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, που δημιουργούν κίνητρα για την ενεργοποίηση της νέας γενιάς, που προάγουν τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Δυστυχώς, όμως, οι προσπάθειές τους «χάνονται» μέσα στον θόρυβο της δύσκολης και μίζερης καθημερινότητάς μας, αφήνοντας εκείνους που της καταβάλλουν με το παράπονο της μη αναγνώρισης της προσφοράς τους.

________________

Την προσπάθεια αυτοβελτίωσης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε η εκάστοτε κυβέρνηση να σπεύδει να τη στηρίξει, αφού μέσω αυτής περνά ο δρόμος για την «επανίδρυση» όλου του κράτους σε νέες βάσεις.
________________

Τα θετικά παραδείγματα είναι πολλά και στον Βόρειο Τομέα Αττικής. Μια γρήγορη ματιά στην τρέχουσα επικαιρότητα θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι οι σημερινοί Δήμοι έχουν κάνει σημαντικά ποιοτικά βήματα σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν ατέλειες; Συνεχίζονται τα κρούσματα σπατάλης του δημοτικού χρήματος; Συναντάμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανθρώπους που «δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο»; Οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω είναι «ναι». Σιγά την «είδηση»! Ποιος θεσμικός φορέας, οργανισμός, επιχείρηση είναι απαλλαγμένος από τα παραπάνω προβλήματα. Το ζήτημα είναι πόσο συχνά τ’ απαντάμε στους σημερινούς Δήμους. Και η αλήθεια είναι ότι τα «ελαττωματικά» φαινόμενα σταδιακώς περιορίζονται, χωρίς να αποκλείονται οι «εξαιρέσεις».

Αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια αυτοβελτίωσης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε η εκάστοτε κυβέρνηση να σπεύδει να τη στηρίξει, αφού μέσω αυτής περνά ο δρόμος για την «επανίδρυση» όλου του κράτους σε νέες βάσεις. Αντί αυτού, η κεντρική διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για να προβάλλει προσκόμματα στις προσπάθειες των αιρετών, αναγκάζοντάς τους πολλές φορές να κινούνται στα όρια της νομιμότητας, προκειμένου να επιλύσουν καθημερινά προβλήματα των Δήμων τους.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα αυτοί που σχεδιάζουν τη στρατηγική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάψουν να «εθελοτυφλούν» και θα καταλάβουν ότι -μεσοπρόθεσμα- θα έχουν και οι ίδιοι πολλά να ωφεληθούν από έναν εξυγιασμένο αυτοδιοικητικό θεσμό. Αν όχι, αυτό που θα καταφέρουν θα είναι αφ’ ενός ν’ αναγκάσουν τους δημάρχους και τους άλλους αιρετούς να μετατραπούν σε απογοητευμένους και παραιτημένους δημοσίους υπαλλήλους, με φιλοσοφία «μανδαρίνου» κι αφ’ ετέρου να μετατρέψουν τους Δήμους σε τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, με όλα τ’ «αμαρτήματα» που κουβαλούν οι τελευταίες…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet