Ενυπόγραφα

Τι κέρδισαν οι Έλληνες από την πανδημία του κορωνοϊού

Τα πήγαμε καλά. Παρά την γκρίνια, τη δυσφορία, καταφέραμε να πειθαρχήσουμε και -στην πλειονότητά μας- δείξαμε ότι στα δύσκολα ξέρουμε να αντιδρούμε με υπευθυνότητα.

Προς το παρόν, η Ελλάδα -χώρα εξαντλημένη από πολύχρονα μνημόνια, κακοχαρακτηρισμένη διεθνώς, στόχος ακόμη και χλευαστικών σχολίων- παραδίδει μαθήματα… Και πρέπει να το λέμε και να το γράφουμε και να νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Τελειώσαμε; Όχι. Χρειάζεται ακόμη υπομονή και σύνεση για να μην πάει χαμένος όλος ο αγώνας που δώσαμε όλοι μαζί. Θα πάρουμε μια βαθειά ανάσα και θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά, μέχρι οι αρμόδιοι να «σφυρίξουν τη λήξη».

Κράτος και πολίτες είχαμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια και, μετά από πολλά χρόνια, να συνεργασθούμε έντιμα.

Ωστόσο, ήδη πετύχαμε μια μεγάλη νίκη κι αυτή δεν είναι ότι κρατήσαμε τις συνέπειες του κορωνοϊού στη χώρα μας περιορισμένες. Αλλού είναι το μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα. Το κέρδος είναι το «ξαναγνωριστήκαμε». Κράτος και πολίτες είχαμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια και, μετά από πολλά χρόνια, να συνεργασθούμε έντιμα. Το πρώτο επέδειξε υπευθυνότητα, ετοιμότητα, ενότητα. Και οι δεύτεροι, νιώθοντας μέλη μιας υπεύθυνης Πολιτείας, ανταποκρίθηκαν αναλόγως.

Αυτή είναι η μέγιστη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η «Covid-19» στον τόπο μας. Και στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε καταλλήλως και όταν η σημερινή περιπέτεια θα γίνει ανάμνηση. Σε εμάς -κράτος και πολίτες- εναπόκειται να βάλουμε πλέον τις βάσεις για το κτίσιμο μιας νέας και πιο υγιούς σχέσης, που θα μας βοηθήσει ως άτομα και ως κοινωνία να κάνουμε το άλμα μπροστά.

Γιατί οι λαοί που επιβιώνουν στο διάβα των αιώνων είναι αυτοί που καταφέρνουν να μετατρέπουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες, τις ήττες σε εμπειρία και το σκοτάδι σε Φως. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανήκουμε σε αυτούς…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet