Στον δεύτερο γύρο και η… αποχή
Ενυπόγραφα

Στον δεύτερο γύρο και η… αποχή

Το θέμα της αποχής ίσως είναι ένα από τα μηνύματα των εκλογών που θα πρέπει να μελετήσουν σοβαρά τα επιτελεία των συνδυασμών σε αυτοδιοικητικό και κεντρικό επίπεδο. Και τούτο γιατί και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής εάν η αποχή ήταν παράταξη θα είχε περάσει σίγουρα με… άνεση στον δεύτερο γύρο!

Εάν δεν έχουμε αποφασίσει να εγκαταλείψουμε την πόλη ή τη χώρα στο αμέσως επόμενο διάστημα,
οπότε ουδόλως μας απασχολεί ποιοι θα τις κυβερνούν, οφείλουμε την προσεχή Κυριακή
ν΄ αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας...

Έτσι, στην Περιφέρεια Αττικής, με ποσοστό 38,99%, θα είχε ξεπεράσει ακόμη και τη Ρένα Δούρου, στο Μαρούσι  (33,99%), θα είχε εμποδίσει τη νίκη του νυν δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, στην Κηφισιά (36,01%) θα δυσκόλευε τον νυν δήμαρχο στον δεύτερο γύρο, στη Λυκόβρυση-Πεύκη (30,72%) θα ήταν μία… ανάσα από τον πρώτο συνδυασμό, στην Αγία Παρασκευή (35,21%) θα έμπαινε πρώτη στον δεύτερο γύρο, όπως θα συνέβαινε και στο Χαλάνδρι (38,52% – το υψηλότερο ποσοστό στα Βόρεια Προάστια), ενώ μόνο στην Πεντέλη (28,46% – το χαμηλότερο ποσοστό στα Βόρεια Προάστια) θα βρισκόταν εκτός… νυμφώνος δεύτερου γύρου.

Αν δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, θα υποστηρίξουμε ότι σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2010 υπήρξε μείωση του ποσοστού αποχής σε όλους τους παραπάνω Δήμους και στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ και συνολικά στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας η συμμετοχή ήταν αυξημένη σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί περίπου τέσσερα χρόνια πριν.

Αν δούμε το ποτήρι μισοάδειο, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι από τις προηγούμενες εκλογές έχουν περάσει σχεδόν 3,5 χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής, στη διάρκεια των οποίων η ανεργία εκτοξεύτηκε, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, εισοδήματα εξανεμίστηκαν κ.ο.τ. Άρα, θα ανέμενε κάποιος ότι, αν μη τι άλλο, ο κόσμος θα ήθελε να έχει λόγο στις αυτοδιοικητικές διοικήσεις του, αφού αυτές αποτελούν ίσως το τελευταίο ανάχωμα στη συνεχιζόμενη κοινωνική κρίση της χώρας. Όμως, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι είχαν διαφορετική άποψη…

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, που συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση του ποσοστού της αποχής. Ωστόσο, η ευρωκάλπη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πόλωση του κλίματος, ίσως να μετριάσει -ή και ν΄ ανατρέψει- το όποια προγνωστικά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα επιτελεία των συνδυασμών, το φαινόμενο της αποχής πρέπει να προβληματίσει κι εμάς τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Σε τελευταία ανάλυση, εάν δεν έχουμε αποφασίσει να εγκαταλείψουμε την πόλη ή τη χώρα μας στο αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε ουδόλως μας απασχολεί ποιοι θα τις κυβερνούν, οφείλουμε ν΄ αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Κι ένα πρώτο βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι να σηκωθούμε το πρωί της προσεχούς Κυριακής και να ασκήσουμε το ύψιστο δικαίωμα που μας παρέχει η Δημοκρατία μας…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet