Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν… σηκώνει προσωπικές πολιτικές από κανέναν
Ενυπόγραφα

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν… σηκώνει προσωπικές πολιτικές από κανέναν

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ανησυχητικό για το παρόν και το μέλλον μιας χώρας από το να μην μπορούν κρατικοί θεσμοί να συνεργαστούν μεταξύ τους ακόμη κι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται επίκαιρος ο στίχος του Διονύση Σαββόπουλου ότι «φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες»…

Το μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αντί να συσπειρώσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, προκειμένου να μην εξελιχθεί σε «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της ήδη «αποσαθρωμένης» ελληνικής κοινωνίας, δημιουργεί νέες εστίες καταστροφικής αντιπαράθεσης. Η πρόσφατη οξύτατη αντίδραση των δημάρχων των νοτίων προαστίων για τη χρησιμοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ως χώρου διαμονής ή κατ’ άλλους «αποθήκευσης ψυχών» μεταναστών, συνοδευόμενη από τη σκληρή κριτική του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, για τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς χειρισμούς στο όλο ζήτημα, σε συνδυασμό με την επίσης οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τη στάση ορισμένων αυτοδιοικητικών, μόνο οφέλη δεν θα αποφέρει στον τόπο (Αντίδραση αιρετών για τη μεταφορά μεταναστών στο Ελληνικό).

Ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάφερε να χειριστεί μέχρι σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -δεδομένων των οικονομικών συνθηκών- τα αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών και προσφύγων που συρρέουν στη χώρα και άρα, η παρουσία της και η συνεργασία μαζί της είναι άκρως απαραίτητη για τους δύσκολους χειρισμούς που θα απαιτήσει στο μέλλον το συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για το μέγαρο Μαξίμου να ανοίξει μέτωπα με τους αιρετούς, τη στιγμή που είναι αυτοί και οι κοινωνίες που διοικούν αυτές που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος.

Κυβέρνηση και αυτοδιοικητικοί θεσμοί δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην γνωρίζουν 
ή να υποτιμούν τον μεγάλο κοινωνικό κίνδυνο που συνεπάγεται η τεράστια αύξηση 
των προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα.

Από την άλλη στιγμή, θα πρέπει και από την πλευρά κάποιων αιρετών να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μην χρησιμοποιείται ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ως ευκαιρία για «κτίσιμο» προσωπικών «προφίλ» και εγγραφές… μελλοντικών πολιτικών παρακαταθηκών.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα στη φάση που βρίσκεται είναι η περαιτέρω έξαρση ρατσιστικών φαινομένων, όπως αυτά που σημειώθηκαν πριν λίγους μήνες από τα «καλόπαιδα» της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρον τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών για τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που έχει έρθει στην Ελλάδα.

Αν, μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν κινηθούν στη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών – μελών, τότε είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με απίστευτα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, τον οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να «απορροφήσει».

Ίσως πολλοί από εμάς, όντας εγκλωβισμένοι στα δεκάδες σοβαρά προβλήματα που έχει σωρεύσει στις ζωές μας η πολύχρονη οικονομική κρίση, αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε όλες τις πτυχές της γιγάντιας μεταναστευτικής κρίσης της οποίας γινόμαστε μάρτυρες. Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην γνωρίζουν ή να υποτιμούν τον μεγάλο κοινωνικό κίνδυνο. Πολύ δε περισσότερο δεν έχουν δικαίωμα να μετατρέψουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα σε ένα ακόμη πεδίο σφοδρής εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τις εμπρηστικές δηλώσεις στα διάφορα ΜΜΕ και ας καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να σχεδιάσουν, βήμα το βήμα, την εθνική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε και ο ελληνικός πολιτισμός να μην τρωθεί, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας να διαφυλαχθούν…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet