Ενυπόγραφα

Ψάχνουμε δημότες να απογραφούν και εκατ. ευρώ για να κλείσουμε τις «τρύπες» των Δήμων

Την ώρα που η απογραφή των πολιτών είναι σε εξέλιξη, σε κάποιους Δήμους εντείνεται η ανησυχία για πιθανές… διαρροές κατοίκων σε όμορες περιοχές. Ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος Πεντέλης, όπου εντοπίστηκαν περιπτώσεις να πηγαίνουν απογραφείς από Κηφισιά ή Γέρακα και να απογράφουν κατοίκους εντός των ορίων του Δήμου.

Το θέμα απασχόλησε προ ημερησίας διάταξης και το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε την Τρίτη 21/12, με όλους τους παριστάμενους να σημειώνουν ότι πρέπει να εξεταστούν σοβαρά οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς δεν… περισσεύει κανείς κάτοικος. Εξάλλου, πλην των άλλων, ο πληθυσμός κάθε Δήμου καθορίζει και το ύψος των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που λαμβάνει από την κεντρική διοίκηση.

Προβλέπουμε σε λίγο να βγαίνουν με το… ντουφέκι να διεκδικούν τους δημότες.

***

Βέβαια, το εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο είχα να συζητήσει και άλλα σημαντικά θέματα στην προαναφερόμενη συνεδρίαση και, μάλιστα, σε… χριστουγεννιάτικο πνεύμα, όπως αποδείχθηκε. Έτσι, λίγο πριν ανταλλάξουν ευχές για «Καλά Χριστούγεννα» και «ευτυχισμένη νέα χρονιά», κάποιοι φρόντισαν να… στολίσουν συναδέλφους τους με διόλου κόσμιες εκφράσεις, αλλά και να διαφωνήσουν έντονα για το ύψος των δημοτικών τελών της νέας χρονιάς.

Για την ιστορία, η πρόταση που πέρασε ήταν αυτή της αντιπολίτευσης, που έχει και την πλειοψηφία στο Σώμα, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη για το 2022, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες και επαγγελματίες, εξαιτίας και της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων που προέκυψε από τον πρόσφατο… εξορθολογισμό τους.

Όλα αυτά στη θεωρία, όμως, αφού η πρόταση της αντιπολίτευσης θα πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με αρνητική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, με πιθανότατη εξέλιξη την απόρριψή της. Οπότε, οι κάτοικοι του Δήμου μάλλον θα επιβαρυνθούν κάτι παραπάνω από τη νέα χρονιά, έστω κι αν ο συντελεστής των δημοτικών τελών θα παραμείνει σταθερός.

***

Κάποιοι Δήμοι στον Βόρειο Τομέα έχουν ήδη ψηφίσει τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμούς, ενώ κάποιοι άλλοι δουλεύουν σε… χαμηλότερες στροφές.

Στην Αγία Παρασκευή η συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, αλλά τελικώς θα αποσυρθεί όπως μαθαίνουμε και θα συζητηθεί μάλλον από τον νέο χρόνο, όπως και ο προϋπολογισμός. Της απόφασης προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά με τους επικεφαλής των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων (τη συνάντηση ζήτησαν οι δεύτεροι), όπου έγινε κατανοητό ότι μια συζήτηση στην παρούσα φάση, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και συνεννόηση, θα οδηγούσε στα περσινά καμώματα.

Τώρα, για το εάν αυτή η μικρή χρονική μετάθεση της συζήτησης θα αποτρέψει τον παραπάνω κίνδυνο (αν και το ρεπορτάζ λέει ότι τελικώς υπάρχει πεδίο σύγκλισης), εμείς δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά…

***

Με… άνοιγμα 370 εκατ. ευρώ θα κάνουν ποδαρικό στο 2022 οι Δήμοι της χώρας. Τα 120 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια της ενέργειας, τα 80 εκατ. ευρώ αφορούν στο επιβαλλόμενο τέλος ταφής των απορριμμάτων τους, ενώ 170 εκατ. ευρώ είναι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αγωνία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, χτυπά κόκκινο και είναι αυτή που μετέφερε στους αρμοδίους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους.

Όπως ειπώθηκε, τα παραπάνω θέματα θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα κοινής Επιτροπής που θα συσταθεί άμεσα και στην οποία θα συμμετέχουν ΚΕΔΕ, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Οικονομικών. Στόχος θα είναι η αναμόρφωση των ΚΑΠ, η οριστική λύση για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και η εξεύρεση βιώσιμου τρόπου είσπραξης των οφειλών προς τους Δήμους. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Άλλη μια επιτροπή που θα εξετάσει τα φλέγοντα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Ας ελπίσουμε αυτή να έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες, διαφορετικά η χρονιά θα εξελιχθεί πολύ άσχημη για τους Δήμους, δηλαδή -για να είμαστε συγκεκριμένοι- για τις τσέπες των δημοτών, αλλά και το επίπεδο υπηρεσιών που λαμβάνουν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet