Όταν η πολιτική υπηρετεί αριθμητικές ισορροπίες, χάνει την ουσία της
Ενυπόγραφα

Όταν η πολιτική υπηρετεί αριθμητικές ισορροπίες, χάνει την ουσία της

Η στήλη από καιρό είχε προβλέψει ότι τα… απότοκα από την εφαρμογή της δήθεν απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση θα οδηγούσε την επόμενη μέρα ακόμη και σε «παρά φύσιν» συμμαχίες, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι πολυπόθητες πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια και τα άλλα θεσμικά όργανα.

Όπερ κι εγένετο! Σε αρκετούς Δήμους βλέπουμε συμπράξεις μεταξύ αιρετών που μέχρι πριν λίγες μέρες αντάλλασσαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Τώρα, όμως, προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορούν να συν-λειτουργούν είτε σε αντιδημαρχίες, είτε στη διοίκηση κάποιων νομικών προσώπων.

Το σίγουρο είναι ότι όπως διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο, μόνο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών-δημοτών προς τον θεσμό δεν ενισχύει.

Πολύ φοβόμαστε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει το σοφό λαϊκό γνωμικό που θέλει τα «ανεμομαζέματα» να «διαβολοσκορπίζονται»… Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η πολιτική καλείται να υπηρετήσει προσωπικές φιλοδοξίες και άλλες «αλλότριες» ισορροπίες, που μόνο καλά δεν προοιωνίζονται για τις τοπικές κοινωνίες.

Άρα, ακόμη και αν πρόθεση του νομοθέτη ήταν πράγματι να καλλιεργήσει κουλτούρα συνεργασιών, μάλλον το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνει. Η μόνη… κουλτούρα που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι αυτή του παζαριού των θέσεων, προκειμένου να «βγουν» οι αριθμοί που θα εξασφαλίζουν την έγκριση των όποιων εισηγήσεων των δημοτικών αρχών.

Μόνο που με τέτοιες λογικές δεν παράγεται πολιτική υπέρ των δημοτών, αλλά διαιωνίζεται το πολιτικό δούναι και λαβείν. Για να μην αναφερθούμε στη σαφή αλλοίωση της όποιας λαϊκής εντολής, αφού είτε καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις πρόσωπα τα οποία το εκλογικό σώμα δεν τίμησε με υψηλά ποσοστά, είτε διαλύονται αναγκαστικά δημοτικές παρατάξεις που επίσης κάποιοι πολίτες επέλεξαν να εκπροσωπούνται στα Δημοτικά Συμβούλια.

Πού θα οδηγήσουν όλα τα παραπάνω θα φανεί σύντομα. Το σίγουρο είναι ότι όπως διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο, μόνο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών-δημοτών προς τον θεσμό δεν ενισχύει. Κι αυτό κάποιοι αιρετοί θα το βρουν μπροστά τους…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet