Όταν το κράτος αγνοεί προκλητικά τις τοπικές κοινωνίες…
Ενυπόγραφα

Όταν το κράτος αγνοεί προκλητικά τις τοπικές κοινωνίες…

Η προοπτική παραχώρησης σε ιδιώτες των χώρων στάθμευσης στους σταθμούς του Μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και «Χαλάνδρι», που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Ανάλογες περιπτώσεις είναι αυτές με τη μεταφορά του Καζίνο της Πάρνηθας σε οικοπεδική έκταση στα όρια των Δήμων Χαλανδρίου και Αμαρουσίου, το μέλλον των περίφημων ΧΕΥ (Χώροι Εγκατάστασης Υποστήριξης), αλλά και τα υπόλοιπα «άγνωστα» ακίνητα σε διάφορους δήμους που έχουν περιέλθει στο λεγόμενο Υπερταμείο και σταδιακά θα λαμβάνουν διάφορες χρήσεις προς εξυπηρέτηση δανειστών και επιχειρηματιών.

Ας το διευκρινίσουμε εξ αρχής για να αποφύγουμε παρανοήσεις· η στήλη δεν είναι αντίθετη με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ούτε πιστεύει ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου θα πρέπει να παραμένει αναξιοποίητη και να «σαπίζει», όπως συμβαίνει για παράδειγμα με πολλά από τα χρυσοπληρωμένα μεγάλα ολυμπιακά έργα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην προβληματιζόμαστε με την αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης – και κατά συνέπεια στις τοπικές κοινωνίες – αλλά και την ανικανότητά του να ελέγχει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.

_______________________
Δεν είναι μόνο ο γιαλός στραβός, αλλά και το δικό μας αρμένισμα…
_______________________

Είναι ανεπίτρεπτο υπουργοί και στελέχη διαφόρων υπουργείων να σχεδιάζουν στα γραφεία τους το πολεοδομικό και άλλο μέλλον διαφόρων περιοχών, χωρίς καν να ενημερώνουν τους οικείους Δήμους και να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε τόπου.

Είναι εξίσου ανεπίτρεπτο να έχουν ολοκληρωθεί έργα, όπως για παράδειγμα η Αττική Οδός, αλλά να μην έχουν αποδοθεί τα αντισταθμιστικά οφέλη στις περιοχές τις οποίες επιβάρυνε η παρουσία τους.

Όλα αυτά δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά στο να δημιουργούνται εντάσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν υπερβολικό και ακραίο χαρακτήρα. Αλλά πώς θα μπορούσε να κρίνει κάποιος τις αντιδράσεις μιας τοπικής κοινωνίας, την οποία οι αρμόδιοι διατηρούν στο «σκοτάδι», ανενημέρωτη και άρα, επιρρεπή σε κάθε παραπληροφόρηση;

Το αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι και η ανάπτυξη (τοπική και συνολική για τη χώρα) να μην έρχεται και οι πολίτες να αισθάνονται ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη τους, αγνοώντας ακόμη και στοιχειώδη αγαθά τους, όπως το δικαίωμα σε μια τουλάχιστον ανεκτή ποιότητα ζωής στις πόλεις και στις γειτονιές τους.

Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο ο γιαλός στραβός, αλλά και το δικό μας αρμένισμα…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet